Separator masy

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez Radekb351 » 14 lip 2013, o 12:29

Jak podłączę pod ori masę to piski się zwiększają.
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

 

Postprzez k0nr4d » 14 lip 2013, o 12:40

Masa w iso musi być, masz narobione jakieś dziechciarstwo tam i cuda się dzieją. Jeśli obudowa wzmacniacza łączy się z masą karoserii, to odizoluj. I podmień radio, bo na bank masz uwaloną masę RCA w radiu.
Avatar użytkownika
k0nr4d
Gaduła
 
Posty: 424
Dołączył(a): 1 cze 2009, o 21:53
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Radekb351 » 14 lip 2013, o 13:45

Mnie tez to denerwuje. W innym aucie działa kpl. (radio rca wzmak.)

Dziś dalej walczyłem zrobiłem z starego rca takie coś, czyli połączyłem masy rca do ekranu a w wzmacniacz wpiąłem tylko sygnał.
Obrazek
Nie pomogło.

Mam wrażenie ze się pomyliłem z pętlą masy, a zakłócenia są z zasilania.
Tylko czego separator masy pomaga, ale znowu odcina pasmo.
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

Postprzez k0nr4d » 14 lip 2013, o 13:59

Separator odcina, bo stanowi filtr i zahacza o pasmo użyteczne. Masa RCA musi być połączona też we wzmacniaczu!
Avatar użytkownika
k0nr4d
Gaduła
 
Posty: 424
Dołączył(a): 1 cze 2009, o 21:53
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Radekb351 » 14 lip 2013, o 15:30

Czy to normalne ze miedzy masą rca wzmacniacza a wejściem masowym i obudowa nie ma przejścia ?

w Radiu jest przejście miedzy masa rca a masa radia
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

Postprzez k0nr4d » 14 lip 2013, o 15:35

Normalne.
Avatar użytkownika
k0nr4d
Gaduła
 
Posty: 424
Dołączył(a): 1 cze 2009, o 21:53
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Radekb351 » 14 lip 2013, o 16:07

Masz jakieś jeszcze rady jak pozbyć się zakłóceń ?
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

Postprzez k0nr4d » 14 lip 2013, o 16:12

Porządne kable RCA, masa wzmacniacza i radia z jednego punktu masowego.
Avatar użytkownika
k0nr4d
Gaduła
 
Posty: 424
Dołączył(a): 1 cze 2009, o 21:53
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Radekb351 » 14 lip 2013, o 16:26

Tak wygląda u mnie zasilanie.
Obrazek
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

Postprzez k0nr4d » 15 lip 2013, o 14:51

Podmień RCA na jakieś porządne podwójnie ekranowane.
Avatar użytkownika
k0nr4d
Gaduła
 
Posty: 424
Dołączył(a): 1 cze 2009, o 21:53
Lokalizacja: Łódź

Postprzez gawior » 15 lip 2013, o 18:19

Ja też walczyłem u siebie z zakłóceniami w każdy wymieniony na różnych forach sposób i na sposoby nie wymienione :)
Nic nie pomagało: Radio, kable sygnałowe, zasilanie ( w tym minus z akumulatora ), połączona masa wszystkich urządzeń, remote nie idzie z sygnałowymi tylko z kablem plusowym, spięta masa obudów radia i wzmacniaczy, inne alternatory, czy też ich czyszczenie, filtry na alternatorach itp. itd. Niektóre rzeczy tylko nieznacznie zmniejszały problem. Po prostu wzmacniacz ( old ) którego używałem tak miał. Pomagał tylko filtr pętli masy ( Sinuslive GL-205 ). Nie była to uwalona masa ani we wzmacniaczu, ani w radiu ( JVC KD-SH1000 ma masę na RCA łączną z masą całego radia ).

Nie zauważyłem ani razu, żeby grało coś inaczej z, czy bez tego ( może mam drewniane ucho ).
GL-205 ma w sobie dwa trafa, lub dwie cewki dwie cewki ( jak kto woli ). Może coś filtruje, ale bardziej chodzi o zakłócenia, niż o pasmo akustyczne. Jak by ktoś chciał odsłuchać z filtrem i bez, to w ślepym teście by nie wiedział jak jest podłączone.

Nakombinowałem się w każdą stronę i nic nie usuwało całkowicie zakłóceń na tym wzmacniaczu. Inne wzmacniacze grają bez problemowo.

Co do twojego działania tego "Graoun Loop Isolator-a", to coś z nim jest nie tak. U mnie normalnie na nim działa stereo, bo gdyby tak nie było, to by wylądował w śmieciach.
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez k0nr4d » 15 lip 2013, o 18:36

gawior napisał(a):dwa trafa, lub dwie cewki dwie cewki ( jak kto woli )


To dwie zupełnie inne rzeczy ;) Siedzą tam cewki stanowiące filtr dolnoprzepustowy.
Avatar użytkownika
k0nr4d
Gaduła
 
Posty: 424
Dołączył(a): 1 cze 2009, o 21:53
Lokalizacja: Łódź

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości