Punkt masowy dla audio

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez swatu » 19 mar 2010, o 18:16

$kubi napisał(a):Dobra, teraz mam taki problem że podłączyłem wzmacniacz, głośniki odpalam radio i gra.... pogłaśniam gra, gra nagle ciach! i cisza... po paru sek znów zaczyna grać i znów cisza. Wygląda to tak że jak przychodzi jakiś bass to radio się kompletnie wycisza i po chwili gra znów aż do momętu gdy znów ma przyjść większe obciążenie.
musisz miec gdzies przebicie albo którys z kabli jest za luzny ,sprawdz jeszcze raz wszystki przewody zasilajaca jak i głosnikowe.
A czy aby główny bezpiecznik wzmacniacza jest dobry.?
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

 

Postprzez $kubi » 19 mar 2010, o 22:47

A więc po wkręceniu głośnika konektorki dziwnym trafem zwierały do drzwi :wstyd: do tego uszkodził się mi kondensator :/ przekaźnik przestał "pstrykać" i po podłączeniu po dłuższym czasie pokazywać zaczyna 12 i nic więcej się nie dzieje
Avatar użytkownika
$kubi
Gaduła
 
Posty: 500
Dołączył(a): 12 paź 2007, o 14:34
Lokalizacja: brać na mody

Postprzez swatu » 20 mar 2010, o 14:06

$kubi napisał(a):A więc po wkręceniu głośnika konektorki dziwnym trafem zwierały do drzwi
nastapiło krotkie "zwarcie "przy dluzszym takim zetknieciu i duzej mocy zniszczeniu mogł by ulec koncowka mocy w radiu.
$kubi napisał(a):do tego uszkodził się mi kondensator przekaźnik przestał "pstrykać" i po podłączeniu po dłuższym czasie pokazywać zaczyna 12 i nic więcej się nie dzieje
tu takze nastapiło chwilowe przebicie ,i kondensator najzwyczajniej odciał zasilanie.
Podstawowa rzecz :!: jesli robisz cos z napieciem zawsze odpenij akumulator.;)
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez $kubi » 21 mar 2010, o 00:36

Jest teraz inny problem :/ wszystko ok dopuki nie odpalę silnika, zaczyna wtedy gwizdać wraz z wzrostem obrotów :/ w Golfie też tak było, ale na tyle cicho ze nie słyszalne a teraz to prawie jak turbo jakieś :wstyd:
Avatar użytkownika
$kubi
Gaduła
 
Posty: 500
Dołączył(a): 12 paź 2007, o 14:34
Lokalizacja: brać na mody

Postprzez swatu » 21 mar 2010, o 08:49

ale gwizda wraz z dodawaniem gazu?
jesli tak to zly unkt masy jest.
+powinien isc od aku a masa gdzies do karoserii.
Przyczyna zakłocen spowodowanych przez silnik moga byc takze zle połozone kable zasilajace jak i sygnałowe .Nie moga byc zbyt blisko siebie.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez $kubi » 21 mar 2010, o 10:32

Dokładnie, dodaje gazu i gwizd się wzmaga i maleje wraz z maleniem obrotów. Kable sygnałowe położyłem środkiem tak że nie mają kontaktu z + , plus leci progiem od str pasażera i leżą koło siebie w zasadzie tylko w bagażniku.
Może to ta masa daje w kość, oczyszczę kawałek blachy na podszybiu bagara i tam podłącze masę, albo spróbuje testowo do masy w lampie

W necie znalazłem info że jak założyli takie coś to problem znikł http://www.allegro.pl/item955774951_fil ... l_205.html


EDIT:


Sprawa wyglada teraz tak że jak podłacze drugi wzmacniacz magnata który zasila skrzynię to pojawia się świst.... jeśli kable sygnałowe idą od radia do magnata a potem do następnego wzmaka świst jest potężny, teraz podłączyłem kable od radia do wzmaka audisona i z niego do magnata to świst jest znikomy i radio grające na 1volume zagłusza cały świst :)

Dołączam szybki szkic ;P teraz jest w opcji nr2 i
Obrazek

Chyba że wynika do ze złej jakości kabli sygnałowych pomiędzy wzmacniaczami?? Użyłem kabla od kina domowego za 100zł i sprawdziłem na kablu który dało mi TP do ich telewizji - podobne kable taki sam efekt
Avatar użytkownika
$kubi
Gaduła
 
Posty: 500
Dołączył(a): 12 paź 2007, o 14:34
Lokalizacja: brać na mody

Postprzez swatu » 21 mar 2010, o 18:38

$kubi napisał(a):W necie znalazłem info że jak założyli takie coś to problem znikł
watpie zeby taki bajer cos pomogł .Jesli wszystko sie polączy dobrze i nie ma zadnych przerw ani blizszych styków to nie powinno byc zakłócen.
przede wszystkim jaki jest przekrój kabli sprawdz i porównaj:
http://images47.fotosik.pl/152/be01a38d2fbf14b3med.jpg
bezpieczniki:
http://images40.fotosik.pl/254/424dd6a94e90ff56.jpg
a tu masz schemat ja prawidłowo podpiac 2 wzmacniacze bez kondensatora ani rusz:
http://images50.fotosik.pl/163/b1ce96ea16610263.jpg

cała historia jest tu:
http://www.golf3.pl/topics8/troche-o-ca ... t19304.htm
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Goral1985 » 21 mar 2010, o 18:57

Mialem to samo,DOKLADNIE TO SAMO,i pomoglo tylko puszczenie kabla- czyli masy bezposrednio do AKU!!!!!!!!!! Jak byl jeden wzmachol bylo ok ale jak podlaczylem drugi to wlasnie taki gwizd lecial z glosnikow i nawet filt nie pomagal!!!
Avatar użytkownika
Goral1985
Badacz tematu
 
Posty: 300
Dołączył(a): 22 gru 2009, o 19:48
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Postprzez swatu » 21 mar 2010, o 18:59

Goral1985 napisał(a):,i pomoglo tylko puszczenie kabla- czyli masy bezposrednio do AKU!!!!!!!!!!
tylko daj bezpiecznik w odleglosci 30cm od aku na kabel +. :!:
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Goral1985 » 21 mar 2010, o 19:02

Moze byc nawet blizej niz 30cm :-D Ale nie wiecej!!!!!!
Avatar użytkownika
Goral1985
Badacz tematu
 
Posty: 300
Dołączył(a): 22 gru 2009, o 19:48
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Postprzez $kubi » 22 mar 2010, o 12:28

Kabel zasilający ma 20mm2 więc powinien stykać :P oczywiście bezpiecznik zaraz za aku. spróbuję dorwać na tyle długi kabel żeby mase wziąć z aku dla próby, albo może oba wzmaki pod osobną masę trzeba podpiąć??
Avatar użytkownika
$kubi
Gaduła
 
Posty: 500
Dołączył(a): 12 paź 2007, o 14:34
Lokalizacja: brać na mody

Postprzez swatu » 22 mar 2010, o 12:34

$kubi napisał(a):albo może oba wzmaki pod osobną masę trzeba podpiąć??
mozesz dac nic sie nie stanie ,ale pierw sprawdz czy pod masa aku znikna te trzaski
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 8 gości

cron