Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
problem z kostkami
Witam. Mam problem z podłączeniem radia w moim golfie. Kostki są oryginalne (czarna i brązowa) wygląda na to że kable tez nie były uszkodzone, przynajmniej z góry tam nic nie widać. Bezpiecznik też jest ok. Ale radio i tak nie działa. Sprawdzałem czy w kostce jest jakieś napięcie i nigdzie go nie ma. Proszę o poradę w którym miejscu mam szukać przyczyny, czy trzeba schowek odkręcić pod poduszką pasażera, czy w innym miejscu. Zgóry dziex za pomoc.
-

mihał - Czytacz
-

arek ryba - Members
Może któryś przewód uszkodzony jest i zwarcie robi... Sprawdź wszystkie dokładnie.
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
-

gluszek - Members
zobacz który kabelek jest od zasilania a który od podtrzymania pamięci w radiu (co do przewodu podtrzymania pamięci musi na nim być cały czas 12V bo inaczej radio nie bedzie pamiętać ustawień a co do zasilania to też powinno być 12V ale w zależności jak masz zrobione to może być cały czas lub jak wyjmiesz kluczyk to powinno się tracic) i niektóre radia wymagają tylko zamiany tych dwóch kabelków miejscami i bedzie grało 

-

marcinkoz2910 - Members
tak w poprzednim aucie radio grało normalnie. nie wiem co jest grane. w żadnym wtyku kostki nie ma żadnego napięcia. sprawdziłem wszystkie i ani drgnie. żeby sie dostać do kabli to muszę wyciągnąć schowek tak? mam wersje z poduszką pasażera. wiem że trzeba kluczyk włożyć. sprawdzałem i na samym zapłonie i na zapalonym aucie i nic. muszę te kable sprawdzić ale muszę je mieć całe na wierzchu.
-

mihał - Czytacz
Do kostki mają dochodzić fabrycznie (podświetlenie i antenę pomijamy) takie kabelki.
Brązowy, dość gruby - to masa,
Czerwono-biały, tak samo gruby - to stałe zasilanie całego radia, w tym pamięć, bezpiecznik 22
Brązowo-czerwony, cienki - to sterowanie. Nie można obciążać głównym prądem. Prąd przy włożonym kluczyku, NIE MA bezpiecznika!
Należy jeden przewód żaróweczki kontrolnej włożyć do masy i szukać napięcia, może być spalony bezpiecznik, zepsuta kostka stacyjki a nawet odcięte w głębi deski rozdzielczej kable i zasilane "po swojemu" przez poprzednika.
Poduszkami na razie niech Kolega sie nie martwi. Do wszystkiego dojdzie się z łatwością.
Czerwono-biały, tak samo gruby - to stałe zasilanie całego radia, w tym pamięć, bezpiecznik 22
Brązowo-czerwony, cienki - to sterowanie. Nie można obciążać głównym prądem. Prąd przy włożonym kluczyku, NIE MA bezpiecznika!
Należy jeden przewód żaróweczki kontrolnej włożyć do masy i szukać napięcia, może być spalony bezpiecznik, zepsuta kostka stacyjki a nawet odcięte w głębi deski rozdzielczej kable i zasilane "po swojemu" przez poprzednika.
Poduszkami na razie niech Kolega sie nie martwi. Do wszystkiego dojdzie się z łatwością.
-

Zico63 - Members
Zico63 napisał(a):Do kostki mają dochodzić fabrycznie (podświetlenie i antenę pomijamy) takie kabelki.
czyli ma rozumiec ze u mnie powinny byc kabelki odwrotnie zamontowane?
http://members.lycos.co.uk/chaosik/kostka.jpg
?
-

Chaos - Berbeć
Ja mialem bardzo podobny przypadek z moim radiem ...., kopiłem radio i nie chciało wogole się włączyc ...
okazało się ze przyczyna tego była zepsuta kostka w stacyjce i z tego co mi się wydaje jest to częstą usterka w tych autach...wymienić nie zaszkodzi a jest to niewielki koszt
możliwe ze w Twoim przypadku jest podobnie 
okazało się ze przyczyna tego była zepsuta kostka w stacyjce i z tego co mi się wydaje jest to częstą usterka w tych autach...wymienić nie zaszkodzi a jest to niewielki koszt
możliwe ze w Twoim przypadku jest podobnie 
-

piogigant - Berbeć
Kable oznaczone w układzie jak na na zdjęciu podanym przez kolegę pasują wyłącznie do radia fabrycznego a do innych radioodbiorników należy zamienić tylko te dwa ze soba miejscami.
W cienkim ma być napięcie tylko po włożeniu kluczyka. Kable są dostępne po zdjęciu takiej listwy plastykowej pod kierownicą i osłony skrzynki bezpieczników - poduchy się nie rusza.
W cienkim ma być napięcie tylko po włożeniu kluczyka. Kable są dostępne po zdjęciu takiej listwy plastykowej pod kierownicą i osłony skrzynki bezpieczników - poduchy się nie rusza.
-

Zico63 - Members
U mnie był ten sam problem... http://www.golf3.pl/topics8/prosze-o-od ... vt9858.htm
http://www.golf3.pl/topics4/ciag-dalszy ... vt9058.htm
Tutaj masz napinane jak to rozwiązałem!
A sprawdź jak włożysz kluczyk poruszaj nim,po dociskaj....jak się radio odezwie to będzie to kostka (15 zł)
http://www.golf3.pl/topics4/ciag-dalszy ... vt9058.htm
Tutaj masz napinane jak to rozwiązałem!
A sprawdź jak włożysz kluczyk poruszaj nim,po dociskaj....jak się radio odezwie to będzie to kostka (15 zł)
-

saladrus - Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio