Pomocy potrzebuje Waszej w audio

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez Sebastian_golf » 19 cze 2008, o 14:45

Czesc, jestem tu nowy i odrazu powiem, ze mam Golfa 3 Kombi. Mam problem z kablami i glosnikami. Jak mozna zdjac tylny boczek od drzwi i jakie glosniki ja musze wsadzic zeby graly ok?

Jak mam przeciagnac kable do radia?

Czy mam wyciać w tym plastiku dziure czy zdjac jakas zaslepke na ten glosnik?

Jak najlepiej, tak jak to powinno byc, poprowadzic kable?

Narazie mam wszystko oryginalne tzn pierdzace glosniki z przodu w desce i w drzwiach...

Moze ma ktos schemat badz instrukcje do Golfa?

Chodzi mi o to zeby nie eksperymentowac tylko zrobic tak jak fabryka wymyslila.

Mam nadzieje ze mi pomozecie... z gory dziekuje...

Seba
Sebastian_golf
Czytacz

Postprzez valenti.no » 19 cze 2008, o 18:16

wiec tak... fabryka wymyśliła do dupy niestety :kwasny: oczywiście możesz wrzucić głośniki do tyłu tylko moim zdaniem lepiej kupić dobre głośniki na przód i suba do tyłu niż ładować sie w głośniki w tylnie drzwi.. teraz tak co do boczka to musisz odkrecić 2 wkrety które sa w "raczce" do zamykania pod zaślepką- musisz wyciągnąć przy pomocy wkretaka płaskiego, potem musisz odkrecić rygielek od zamykania i płaskim wkretakiem od dolu lekko podważyć tapicere, a potem z każdego boku podważać aż zejdzie (jak Ci sie urwie mocowanie od tapicerki to nie wpadaj w panikę tylko przyklej np ośmiorniczką albo poxipolem- TTTM ;-) ) kable poprować przez kostkę- chyba że nie masz fabrycznego centrala to przez gumowe zaślepki w drzwiach i słupku bocznym do słupka od środka dostaniesz sie zdejmując próg (jeden plastikowy wkręt przy pasie bezpieczeństwa i hop próg do góry :-) ) w progu sobie ciągniesz kabla potem pod dywanikiem i przy konsoli środkowej siup go do góry i łapiesz drugą reką przy radiu (troche to zajmie ale jest to mozliwe- mozna w drugą strone ciągnąć- czyli od radia z góry- bedzie troche łatwiej) tapicerki bym nie wycinał tylko kupił na allegro taką maskownice jak sa z przodu (sa wersje tylnie) i tak to rozwiązał, ale GŁOŚNIKOM W TYLNICH DRZWIACH MOWIE STANOWCZE NIE.. uważam ze z punktu widzenia budowy sceny muzyczej jest to bez sensu (i nie tylko ja) no chyba ze masz od cholery doświadczenia w Car Audio i budujesz porządną stacje multimedialne ;-)

no... jak coś to pytaj

ale jeszcze raz Ci polece- dobre głośniki z przodu (na zwrotnicy, nie żadne koaksjalne czy inne 10cio drożne.. czyli tweetery w pod szybie, srednioniskotonowe w drzwi na dystansach) + subwoofer w bagażniku i satysfakcja gwarantowana
valenti.no
Badacz tematu

hhm

Postprzez Sebastian_golf » 19 cze 2008, o 22:50

Wiec ja mam tube ale wczesniej mialem ja podlaczona pod akumulator, nie wiem czy to dobrze, zreszta wiesz glowa juz mnie bolala po pewnym czasie. Skoro mowisz ze taka opcja jest dobra to ja rozwaze. Ten kabel od zasilania tez musze ciagnac przez caly samochod wiec lipa...
Sebastian_golf
Czytacz

Postprzez pawel_ns » 19 cze 2008, o 23:02

witam... ja nie mam kombi ale golfika mam 5-drzwiowego...

Sebastian_golf napisał(a):jak mozna zdjac tylny boczek od drzwi

boczek od drzwi sciagniesz wedlug instrukcji na tej stronie http://www.a1electric.com/install/vw/vw03.htm chociaz wydaje mi sie ze nie bedzie to potrzebne bo ja kable przeprowadzilem do tylnych drzwi bez tego zabiegu

Sebastian_golf napisał(a):Jak mam przeciagnac kable do radia?

ja kable od glosnikow poprowadzilem przez kostke tą co masz miedzy drzwiami, sciaglem ta gume i tamtedy puscilem

Sebastian_golf napisał(a):Czy mam wyciać w tym plastiku dziure czy zdjac jakas zaslepke na ten glosnik?

o jaki dokladnie plastik chodzi ? napewno nic nie wycinaj bo da rade sie obejsc bez tego

Jak najlepiej, tak jak to powinno byc, poprowadzic kable?

ja juz przeprowadzilem kable od drzwi to puscilem je bokiem pod plastikiem i nastepnie podlaczylem do radia
MOJE BYŁE MK3
AHF+ ..::TDI POWER::..
pawel_ns
Members

Re: hhm

Postprzez valenti.no » 20 cze 2008, o 09:25

Sebastian_golf napisał(a):Wiec ja mam tube ale wczesniej mialem ja podlaczona pod akumulator, nie wiem czy to dobrze, zreszta wiesz glowa juz mnie bolala po pewnym czasie. Skoro mowisz ze taka opcja jest dobra to ja rozwaze. Ten kabel od zasilania tez musze ciagnac przez caly samochod wiec lipa...

skoro głowa bolała to za głośno słuchałeś- sub ma tylko uzupełniać przednią scene ;-) kable zasilające powinno sie ciągnąć od akumulatora (szczerze mowiąc to mniej robory niż ciągnąć głośnikowe do tylnich drzwi ;-) )
moja rada taka- kup głośniki na przód (np helix dark blue- cena 200 zł, lub chociaż w drzwi phonocary żółte - ok 80 zł do tego panel z mdfu pod głośnik) i podłącz suba do tyłu (rozumiem ze masz sub aktywny z wbudowanym wzmacniaczem??)
valenti.no
Badacz tematu

...

Postprzez Sebastian_golf » 20 cze 2008, o 14:19

Tak sub mam aktywny. Co to jest MDF jakiś plastik, cos ala dystans glosnika od boczka zeby zwiekszyc komore?
Sebastian_golf
Czytacz

Postprzez Zico63 » 20 cze 2008, o 14:26

Witam! MDF to rodzaj meblowej płyty wiórowej, do dostania w hipermarketach budowlanych, także "na wymiar"!
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

Postprzez valenti.no » 20 cze 2008, o 18:00

dokładnie :-)
http://www.golf3.pl/topics8/moje-wypoci ... 271,15.htm moje głośniki w drzwiach siedzą właśnie na panelu z mdf :-) oglądnij zdjęcia

[ Dodano: 2008-06-20, 18:03 ]
aha i moj panel do zwiekszenia komory nie służy tylko do poprownego zamontowania głośnika w drzwiach- pod głośnikiem trzeba koniecznie wyciąć dziure w wygłuszeniu żeby komorą była cała wnęka drzwi :-)
valenti.no
Badacz tematu

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio