Co to za głośnik?

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez kimz » 4 maja 2012, o 15:50

Skoro mam w aucie wzmacniacz to kabel zasilające i sygnałowe też mam :D Potrzebuje tylko jakiegoś dobrego piecyka i skrzyni mi tam nawet 500 wat starczy bo jak bedzie wiecej to itak bedzie skrecone na 40% Chce tylko żeby był dobry bassik ja mam teraz kolumne 80 i prawie* mi starcza ale wiadomo że nie bede z kolumną jedził bo wieś:D
Avatar użytkownika
kimz
Gaduła
 
Posty: 438
Dołączył(a): 8 mar 2012, o 17:20
Lokalizacja: Ostrów wlkp

 

Postprzez k0nr4d » 4 maja 2012, o 16:29

Jaki przekrój tych kabli zasilających masz? Mówisz o pięciuset watach, ale pewnie mocy muzycznej/maksymalnej, którą wypisują na obudowach marne firmy. Uwierz mi, że 150W potrafi już zrobić zamieszanie w samochodzie. Aktualnie na allegro wisi Audison SRx2 o mocy 220W RMS i Hifonics Merlin 200 W RMS, do tego jakiś głośnik góra 250W RMS (np. PB PS-10) i będziesz na pewno zadowolony. Skrzynka w zależności od muzyki - zamknięta lub BR.
Avatar użytkownika
k0nr4d
Gaduła
 
Posty: 424
Dołączył(a): 1 cze 2009, o 21:53
Lokalizacja: Łódź

Postprzez kimz » 4 maja 2012, o 20:43

Tak myśle że 200 wat w rms'ie mi starczy bo dla mnie tyle daje rade, nie potrzebne mi 1000 żeby uszy pękały i słychać mnie było na drugim końcu miasta :D a zwłaszcza że golf to małe autko więc dużo nie trzeba więc może zostawił bym ten wzacniacz i dorwał jakąś skrzynie w której będą 2 głośniki po 150 w rms? czy znajdzie sie wogóle taka:D? bo rozumiem że już tego 2x150 nie da się zmostkować? to by się głosniki rozdzieliło i dało na 2 kanały. A br czy zamknięta to sam nie wiem dokońca jaka jest różnica hehe;p
Avatar użytkownika
kimz
Gaduła
 
Posty: 438
Dołączył(a): 8 mar 2012, o 17:20
Lokalizacja: Ostrów wlkp

Postprzez gawior » 5 maja 2012, o 17:46

Co do 200W, 500W, czy 1000W, to powiem ci że waty nie grają.
Głośnik może mieć 350W i zagrać lepiej niż 500W
Właśnie tutaj chodzi o to ile potrzebuje głośnik, a nie jak mocno zagra.
Są głośniki 8" co mają 300W i są głośniki 12" co mają 200W i wcale nie oznacza, że głośnik 20cm zagra lepiej niż 30cm, bo ma więcej wat.

Co do wzmacniacza za 200zł, to owszem da się coś konkretnego kupić.
Za 170zł kupiłem KAC-923
Oczywiście używka, ale dobrze ponad 300 dobrych watów ( 270W przy 12V )
W ostatnich dniach była identyczny za 275zł z przesyłką.

Także trzeba szukać i śledzić allegro. Czasem ktoś nie wie co sprzedaje ( bo było w kupionym aucie itp. ), albo kogoś przyciśnie i sprzedaje co się da bo $$ potrzebna.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez kimz » 5 maja 2012, o 18:00

Nie potrzebny mi taki za 200 bo mam juz taki 360 watowy, a co do głosnikow to chyba niedokładnie śledziłeś temat :)
Avatar użytkownika
kimz
Gaduła
 
Posty: 438
Dołączył(a): 8 mar 2012, o 17:20
Lokalizacja: Ostrów wlkp

Postprzez k0nr4d » 5 maja 2012, o 18:01

Jasne, że nie waty grają, jeśli chodzi o jakość. Jeśli chodzi o wykop, to ma to przecież znaczący wpływ. Druga połowa sukcesu to wzmacniacz z wysokim współczynnikiem tłumienia i odpowiednią mocą dobraną do głośnika.
Do tego Magnata potrzeba szybkiego przetwornika, bo on sam z siebie lubi przeciągać, a w połączeniu z lipnym głośnikiem wyjdzie z tego sieczka, która zmęczy po minucie. Możesz też zostawić ten wzmacniacz do popędzenia zestawu przednich głośników, od biedy się do tego nada, a od przodu wypada zacząć robić audio. Co z tego, że wpakujesz jakąś pompkę do bagażnika, jak przodu nie usłyszysz w tym zgiełku? Na tym pic polega, zgrać przód z tyłem.

360 Watów to on ma na papierze. W rzeczywistości ma 2x 120W RMS.
Avatar użytkownika
k0nr4d
Gaduła
 
Posty: 424
Dołączył(a): 1 cze 2009, o 21:53
Lokalizacja: Łódź

Postprzez gawior » 5 maja 2012, o 21:51

Tak jak k0nr4d pisze, ale nie do końca, że tyle ma na papierze.
360W to on ma mocy maksymalnej ( nijak ma się to do RMS ).
Także nie ma go co porównywać do wzmacniacza który ma te 300W

Pod tego Magnata to coś nie wymagającego i to dosłownie.
MDS08 ( 120W ), ale chyba ten przetwornik będzie się marnował pod tym wzmacniaczem ( tak mi się wydaje ), ale pewnie będzie droższy od tego wzmaka :p
Jak wcześniej wspomniałem jakiś nie wymagający JL Audio, lub ten STX 8"
Ja zasilam takiego 8" od STX-a 165-170W i gra to nadzwyczaj dobrze ( nie spodziewałem się ). Obecnie mam dwa, ale wydaje mi się czasem, ze basu jest za dużo ( zaczyna dominować ).
Jest to dobry, szybki i jakościowy przetwornik, a co ważniejsze jest bardzo tani.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez kimz » 6 maja 2012, o 19:20

Z przodu mam 2x alpine sxe-1725S-2 one mają 45 w rms więc pod radiem mi starcza, chce tylko z tył jakiś sooboferek dobry i to mi wystarczy :)
Avatar użytkownika
kimz
Gaduła
 
Posty: 438
Dołączył(a): 8 mar 2012, o 17:20
Lokalizacja: Ostrów wlkp

Postprzez k0nr4d » 7 maja 2012, o 09:14

Coaxiale z przodu to średni pomysł, tweeter gra Ci w nogawkę, poza tym, Twoje radio ma w porywach 22W RMS, więc i tak za mało.
Avatar użytkownika
k0nr4d
Gaduła
 
Posty: 424
Dołączył(a): 1 cze 2009, o 21:53
Lokalizacja: Łódź

Postprzez gawior » 7 maja 2012, o 14:25

Alpiny już masz, także pewnie temat zamknięty w tej kwestii.

Co do suba, to tak jak pisałem. Ten STX 8" będzie OK ( na allegro jest z gotową skrzynką robioną i strojoną pod ten głośnik ).
Zadowoli się taką mocą i zagra to dobrze i jakościowo, nie zagłuszając przodu.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez k0nr4d » 7 maja 2012, o 14:29

O którym STXie piszesz? 2x4R, czy 2x2R? Bo można wykorzystać wzmacniacz maksymalnie i podłączyć dwie cewki 4R pod dwa mostki, oczywiście uprzednio dzieląc sygnał na oba mostki rozdzielaczem, coby głośnika sygnałem stereo nie zabijać.
Avatar użytkownika
k0nr4d
Gaduła
 
Posty: 424
Dołączył(a): 1 cze 2009, o 21:53
Lokalizacja: Łódź

Postprzez kimz » 7 maja 2012, o 14:53

Dobry czy zły pomysł to nie istotne bo mam te głośniki ' za darmo ' gawior, zapodał byś link bo coś nie moge znalesc?
Avatar użytkownika
kimz
Gaduła
 
Posty: 438
Dołączył(a): 8 mar 2012, o 17:20
Lokalizacja: Ostrów wlkp

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość