Budowa zestawu w oparciu o wzmacniacz

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Budowa zestawu w oparciu o wzmacniacz

Postprzez morsdicti » 17 cze 2009, o 14:07

Nigdy nie planowałem budowy jakiegoś systemu car audio w swoim aucie ale w ręce za darmo wpadł mi wzmacniacz mam też tube i głośniki więc postanowiłem z nudy coś z tym zrobić, pytanie tylko jak .... mam poradnik jak podłączyć wzmacniacz do radia ale nie mam zielonego pojęcia jak podłączyć potem głośniki .... no więc tak:

Radio:

Sony CDX - http://allegro.pl/item663069466_sony_cd ... kazja.html

Wzmacniacz:

- Sony XM-4525 (chyba już takich nie produkują) :arrow: specyfikacja: TUTAJ

Głośniki:

Obudowa VOICECRAFT z głośnikiem SONY 30cm 200Wat (tuba)
2 sykacze w desce rozdzielczej oryginalne VW
2 głośniki w przednich drzwiach, sony X-Plod (nie wiem jaka moc bo nie napisane)

Chciałbym to podłączyć czego potrzebuję? czy http://www.allegro.pl/item663684988_pro ... tanio.html to wystarczy ? czy jezcze jakiś kabli kondensatorów itd ... potrzebuję ?

No i pytanie jest jak to podłączyć, chodzi mi ogłośniki. Podłączać wszystkie 4 + tuba czy 2 + tuba. Wzmacniacz jest mostkowany a ja nie wiem jak prawidłowo zmostkować to wszystko że tak powiem.
morsdicti
Members
 
Posty: 625
Dołączył(a): 1 lis 2008, o 23:55
Lokalizacja: Pomorskie

Budowa zestawu w oparciu o wzmacniacz

 

Postprzez Pascal » 17 cze 2009, o 14:33

Najpierw przeczytaj to:
http://www.golf3.pl/topics28/podlaczeni ... htm#160337
Kabelki które pokazałes mozesz kupić.Podłaczyć pomożemy :-D
Na początek podłączył bym 2 głośniki pod radio,tube pod wzmaka.Jak Ci będzie mało podłączysz kolejne 2 głośniki...
Avatar użytkownika
Pascal
Members
 
Posty: 1054
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 00:31
Lokalizacja: TJE

Postprzez morsdicti » 17 cze 2009, o 15:11

A myślicie że lepiej dwa głośniki te desce rozdzielczej z przodu czy te z drzwi przednich ? i jeszcze jak się przebić przez komorę silnika do wnętrza z tym kablem z aku ? :)
morsdicti
Members
 
Posty: 625
Dołączył(a): 1 lis 2008, o 23:55
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez swatu » 17 cze 2009, o 16:25

morsdicti napisał(a):jak się przebić przez komorę silnika do wnętrza z tym kablem z aku
masz tam za silnikiem takie gumowe zaslepki wez zrób dziure w jednej i przeciagnij kabel ,ja tak mam tylko ze u mnie kabel wyszedł wewnatrz po pasazera
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Pascal » 17 cze 2009, o 19:02

Oczywiście głośniki montuj w drzwiach.... :-D
Avatar użytkownika
Pascal
Members
 
Posty: 1054
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 00:31
Lokalizacja: TJE

Postprzez morsdicti » 20 cze 2009, o 13:38

A jak sprawdzić czy wzmacniacz działa ? bo ja pół samochodu rozkręce a wyjdzie że on nie działa :) bo to taki "dostany z drugiej ręki" nie sprawdzony
morsdicti
Members
 
Posty: 625
Dołączył(a): 1 lis 2008, o 23:55
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez Pascal » 20 cze 2009, o 14:24

Tu masz temacik 11 post....
http://www.golf3.pl/19010.htm?sid=0aa08 ... b3c66a8cf5

ale pamietaj kup dobre kable do wzmaka.I tak czerwony to bedzie plus(we wzmaku oznaczenie remote) czarny lub brazowy masa(we wzmaku oznaczenie underground) i kable czincz-podłanczasz do radyjka i wzmaka.aha na kablu plusowym musisz dac bezpiecznik bedzie on w zestawie z kablami....zaraz go mozesz dac za akumulatorem :-D

[ Dodano: 2009-06-20, 14:28 ]
Tu masz wszystko ładnie opisane...
http://www.golf3.pl/topics28/podlaczeni ... 8ad#160337
Avatar użytkownika
Pascal
Members
 
Posty: 1054
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 00:31
Lokalizacja: TJE

Postprzez morsdicti » 21 cze 2009, o 13:18

a jeszcze jedno .... tuba aktywna ..... to identyczne podłączenie jak wzmacniacz tak ? .... też trzeba prowadzić zasilanie prosto z aku itd ?
morsdicti
Members
 
Posty: 625
Dołączył(a): 1 lis 2008, o 23:55
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez Pascal » 22 cze 2009, o 11:17

Oczywiście kolego....wtedy tube podłanczasz pod wzmaka ;-)
Avatar użytkownika
Pascal
Members
 
Posty: 1054
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 00:31
Lokalizacja: TJE

Postprzez oizo » 23 cze 2009, o 19:45

Pascal nie wprowadzaj w blad kolegi bo + to nie jest REMOTE na wzmacniaczu tylko przewaznie pisze +12 a REMOTE to sterowanie ktorym sie wlacza wzmacniacz. Kabelek przy chinchach idzie od radia do wzmacha i wlacza go.
oizo
 

Postprzez Procent » 23 cze 2009, o 20:33

oizo, racja, ale ja akurat sobie zrobiłem osobny włącznik pstryczkiem. Najlpsze rozwiązanie wedsług mnie
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Avatar użytkownika
Procent
Members
 
Posty: 1771
Dołączył(a): 1 lut 2009, o 19:06
Lokalizacja: (TLW) Włoszczowa
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Pascal » 24 cze 2009, o 00:13

oizo napisał(a):przewaznie pisze +12

no to przewaznie u mnie nie pisze i lece po allegro i tam tez nie pisze....dziwne jedynie na jakichs do 200zl wzmakach pisze +12 :cenzura:
Avatar użytkownika
Pascal
Members
 
Posty: 1054
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 00:31
Lokalizacja: TJE

Następna strona

- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości