Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Wymiana sprzegła czy coś innego??
Podczas zmiany na 2 bieg moje autko lubi czasami sobie zgrzytnąć no chyba że zrobie ta zmiane na niskich obrotach ponadto czasami ciezko wbija sie 3 i 5 bieg (ale to juz rzadziej), głownie chodzi o ten zgrzyt...Konieczna jest wymiana sprzęgła czy może samej tarczy sprzęgłowej, oleju?Co nalezy robić?
SPRZEDAM >Black VW Golf III GTD TD+IC<
-

kajtek - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Mam taki sam problem w 1.8 benzyna. przy włączaniu na wysokich obrotach 2 biegu słychać taki zgrzyt. ale raczej nie jest to sprzęgło.
doszłem do wniosku (mogę się mylic) że przy szybkiej zmianie na drugi bięg na wysokich obrotach skrzynia biegów nie wytraca swojej prędkości i to jest powodem tego zgrzytu. jeżeli chodzi o ciężkość wchodzenia biegów(w MK3 z reguły wchodzą ciężko)naprawde jest to problem to chyba raczej ze skrzynią
.Chętnie przeczytam inne opinie na ten temat
pozdro
doszłem do wniosku (mogę się mylic) że przy szybkiej zmianie na drugi bięg na wysokich obrotach skrzynia biegów nie wytraca swojej prędkości i to jest powodem tego zgrzytu. jeżeli chodzi o ciężkość wchodzenia biegów(w MK3 z reguły wchodzą ciężko)naprawde jest to problem to chyba raczej ze skrzynią
.Chętnie przeczytam inne opinie na ten temat pozdro
-

arek ryba - Members
ten sam problem z 2
jak chce zredykowac z 3 na dwojke ( oczywiscie zmniejszajac predkosc ) albo przy szybszym ruszaniu to z dwojka jest problem jak nei ciezko wejdzie to troche zazgrzyta i tez jest czasami problem z 1 ciezko wchodzi jak by byl opor jakis! hm
jak chce zredykowac z 3 na dwojke ( oczywiscie zmniejszajac predkosc ) albo przy szybszym ruszaniu to z dwojka jest problem jak nei ciezko wejdzie to troche zazgrzyta i tez jest czasami problem z 1 ciezko wchodzi jak by byl opor jakis! hm- pogo84
- Badacz tematu
generalnie gdy biegi zgrzytają to napewno nie jest zurzyta tarcza sprzęgłowa morze byc zyrzyty docisk lub mechanizm załanczający ale wtedy zgrzytało by jajbardziej na jedynce A gdy chodzi oinne biegi to albo synchronizator albo brak oleju bądż zbyt gęsty olej, albo jeśli to zgrzytanie nie zdarza się za często "ten typ tak ma
- gczester
- Czytacz
sprawdz na poczatek linke sprzegla golfy maja takie badziewne z samoregulatorem i czesto siadaja i moze nie dokonca robic ruchu ktory powinna ,sprzegło tez moze byc jaki masz przebieg????a w najgorszym razie cos dzieje sie ze skrzynia sprawdz olej!!!!!!!albo synchronizatory poszczegolnych biegow masz juz zlorzyte pzdr!:)
kataniarz
- kataniarz
- Czytacz
przebieg mam 238 tyś, a golfa od 1,5 miecha i nie spawdzałem sprzęgła ani skrzyni...Ale z ta linka to sam jestem ciekaw...Możliwe że to to...
[ Dodano: 2007-11-25, 12:27 ]
linka sprzęgła 120zł a planuje raczej wymienić olej w skrzyni tylko najpierw mi mechanik musi zerknąć czy jest taka potrzeba...
[ Dodano: 2007-11-25, 12:27 ]
linka sprzęgła 120zł a planuje raczej wymienić olej w skrzyni tylko najpierw mi mechanik musi zerknąć czy jest taka potrzeba...
-

kajtek - Members
nic to nie pomoglo?bo ja mam ma?e wycieki i myslalem ze moze to przez to...jak ci sie uda to jako? zrobi? to napisz..
-

kajtek - Members
moze poprostu slabo pedal sprzegla dociskasz? kiedys wydawalo mi sie ze mi sie biegi blokuja ale okazalo sie ze wyceiraczka dostala sie pod pedal i niemoznabylo docisnac go do konca co powodowalo ze biegi niechcialy wchodzic ... z regulu z 1 na 2 lub z 3 na 2.
-

Aro - VIP
- Rocznik: 2000
- Paliwo: PB+LPG
wciskam w pod?oge a to ze nie wchodz jak powinny to jest jedna rzecz a to ze od czasu do czasu mozna uslyszec zgrzyt to druga rzecz:(
-

kajtek - Members
u mnie dokladnie to samo sprobuj moze naciagnac linke o ile nie masz tej z samoregulatorem. a przyczyna rowniez moze byc przegrzany docisk.
[ Dodano: 2007-12-15, 11:41 ]
mam jeszcze jedno pytanko. mialem wyciek na wybieraku wiec wymienilem uszczelniacz tylko ze to niewiele pomoglo
.
[ Dodano: 2007-12-15, 11:41 ]
mam jeszcze jedno pytanko. mialem wyciek na wybieraku wiec wymienilem uszczelniacz tylko ze to niewiele pomoglo
.- adam025
- Berbeć
Powrót do Napęd i skrzynia biegów