Moderator: Moderator
Jestem po wymianie oleju w skrzyni, co polaczone bylo z wymiana zimeringu wybieraka skrzyni, gdyz mocno uwidocznil sie wyciek.
Wlalem Castrol TAF-X 75w90, weszlo 1,8 litra. To co zostalo zlane ze skrzyni wygladalo jak ciemno-szara, spieniona maz o konsystencji srednio przypominajacej olej. Efekty po tygodniu od operacji bardzo zadawalajace, skrzynia chodzi pewnie, szybko i z przyjemnym oporem, w koncu mozliwe stalo sie zrzucenie "2" na "3" w czasie jazdy bez zgrzytu i sily. Jedynka, z ktora byly problemy (opor przy wbiciu biegu) wchodzi palcem. Poczatkowo nie zauwazylem roznicy, ale widac, ze musiala sie przesmarowac, zeby pracowac prawidlowo choc idelanie juz nie bedzie
Wlalem Castrol TAF-X 75w90, weszlo 1,8 litra. To co zostalo zlane ze skrzyni wygladalo jak ciemno-szara, spieniona maz o konsystencji srednio przypominajacej olej. Efekty po tygodniu od operacji bardzo zadawalajace, skrzynia chodzi pewnie, szybko i z przyjemnym oporem, w koncu mozliwe stalo sie zrzucenie "2" na "3" w czasie jazdy bez zgrzytu i sily. Jedynka, z ktora byly problemy (opor przy wbiciu biegu) wchodzi palcem. Poczatkowo nie zauwazylem roznicy, ale widac, ze musiala sie przesmarowac, zeby pracowac prawidlowo choc idelanie juz nie bedzie

Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
-

Sivy - Members
No, po tej wymianie oleju to trzeba poczekać kilka dni, dopiero wtedy widać różnicę. Ja bym jednak polecał wszystkim oryginał z salonu- cena jak dobry olej w sklepie. U mnie już długi czas po wymienie skrzynia działa lepiej niż przed nią.
VW Golf, CL Europe, 1995r., 1.6 AEA, benzynowy.
- adrian5
- Czytacz
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
co do skrzyn to i ja mam pewne doświadczenie, zalewanie skrzyni pełnym syntetykiem gdy auto ma juz troche naganiane to nie jest dobry pomysł, olej jest rzadki i płucze skrzynie ktora jest juz zużyta, minerał i jego gęstość są odpowiednim połączeniem do uzywanej skrzyni, moze przy mrozach gdy wszystko jest zimne biegi cięzko chodzą ale za to smarowanie jest lepsze a gęstosc niweluje wszelkie ubytki spowodowane eksploatacja... Koleszka SotoM, ma racje i podpisuję sie pod jego uwagami... A co kto zrobi jego sprawa
i jego kasa
i jego kasa-

simon220 - Czytacz
Witam
Mam pewne pytania co do mojej skrzyni
Troszku juz tu poczytalem i najpierw byly wnioski ze lepiej lac mineral teraz ze jednak syntetyk ale przedewszystkim nalezy wiedziec co bylo....
Ok , ja nie wiem co bylo, nie mam mozliwosci spytac poprzedniego wlasciciela - wiec co w tym wypadku zalac? -
czy zalozyc ze byl syntetyk i wtedy dowolnie, czy ze mineral i wtedy wiadomo ze lepiej nie wracac do syntetyka
No i inna sprawa - chodzi o to ze biegi ciezko pracuja, zwlaszcza 5-tka ciezko wchodzi
Czy to napewno wina oleju czy tez moze jednak moze byc inna pzyczyna ?
Np wyczytalem gdzies w srodku tego tematu zeby popatrzec przy jakichś wybierakach, ze to moze byc kwestia regulacji..
Chcialbym sam cos pokombinowac zanim cokolwiek z jakimis mechanikami bede rozmawial, a wiadomo od tego jest forum wiec....
Proszę o pomoc
Dzieki i pozdrawiam...
Mam pewne pytania co do mojej skrzyni
Troszku juz tu poczytalem i najpierw byly wnioski ze lepiej lac mineral teraz ze jednak syntetyk ale przedewszystkim nalezy wiedziec co bylo....
Ok , ja nie wiem co bylo, nie mam mozliwosci spytac poprzedniego wlasciciela - wiec co w tym wypadku zalac? -
czy zalozyc ze byl syntetyk i wtedy dowolnie, czy ze mineral i wtedy wiadomo ze lepiej nie wracac do syntetyka
No i inna sprawa - chodzi o to ze biegi ciezko pracuja, zwlaszcza 5-tka ciezko wchodzi
Czy to napewno wina oleju czy tez moze jednak moze byc inna pzyczyna ?
Np wyczytalem gdzies w srodku tego tematu zeby popatrzec przy jakichś wybierakach, ze to moze byc kwestia regulacji..
Chcialbym sam cos pokombinowac zanim cokolwiek z jakimis mechanikami bede rozmawial, a wiadomo od tego jest forum wiec....
Proszę o pomoc
Dzieki i pozdrawiam...

-

l007 - Czytacz
l007 napisał(a):Ok , ja nie wiem co bylo, nie mam mozliwosci spytac poprzedniego wlasciciela - wiec co w tym wypadku zalac? -
Powem Ci, ze jak chialem zmieniac olej w skrzyni (moje klopoty to problem w wbiciem "1" na postoju oraz zejscie z z "3" na "2" przy predkosci okolo 20 km/h) to nawet starzy "Voklswagenowcy" pukali sie w czolo. I dobrze, ze w swoje, bo ja sie pukac nie dam
. Wlalem Castrol TAF-XS 75W90 - w pelni syntetyczny ze specyfikacja GL-4, wychodzac z zalozenia, ze gorzej byc nie moze. Efekty rewlacyjne, a ja juz szukkalem skrzyni o oznaczeniu CHB. l007 napisał(a):Np wyczytalem gdzies w srodku tego tematu zeby popatrzec przy jakichś wybierakach, ze to moze byc kwestia regulacji..
W moim przypadku do wymiany przy okazji spuszczenia oleju poszedl zimmering od wlasnie wybieraka, jablko czyli kula na wybieraku byla w stanie dobrym, wiec nie wyleciala.
Dobrze sprawdzic te elementy, przy wymianie, bo wiaza sie one i ich wymiana ze spuszczeniem plynu ze skrzynki.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
-

Sivy - Members
Dzieki
Staram sie wszystko na logike brac ale niestety wielu rzeczy nie robilem jeszcze - np wymiany oleju w skrzyni
W kazdym razie co to jest ten zimering i wybierak, za co one sa odpowiedzialne i gdzie je zlokalizowac i jak ocenic czy ok.. ?
Dopiero niedawno tym sie interesuje i wiem tyle ze od spodu mamy korek(srube) od opruzniania skrzyni, natomiast gdzies z lewej strony odkreca sie kolo(ok kierowcy) i tam sie szuka sruby od wlewania oleju,
Niestety fotek nikt nie zamiescil i tak na wyczucie musze, malo konkretów,
za wszelka pomoc dzieki..
pzdr
Staram sie wszystko na logike brac ale niestety wielu rzeczy nie robilem jeszcze - np wymiany oleju w skrzyni
W kazdym razie co to jest ten zimering i wybierak, za co one sa odpowiedzialne i gdzie je zlokalizowac i jak ocenic czy ok.. ?
Dopiero niedawno tym sie interesuje i wiem tyle ze od spodu mamy korek(srube) od opruzniania skrzyni, natomiast gdzies z lewej strony odkreca sie kolo(ok kierowcy) i tam sie szuka sruby od wlewania oleju,
Niestety fotek nikt nie zamiescil i tak na wyczucie musze, malo konkretów,
za wszelka pomoc dzieki..
pzdr
-

l007 - Czytacz
"Simmera to pierścień wykonany z gumy usztywniony metalową wkładką lub obudowany blaszaną pokrywą, stosowany do uszczelniania wałków obrotowych pracujących w smarze, oleju, paliwie lub wodzie" książkowe ale dosyć klarowne wytłumaczenie co to za urządzenie...
Wybierak jak nazwa wskauje to to co wybiera biegi, ten łącznik między lewarkiem zmiany biegów a skrzynią, wejdz na allegro, wpisz sobie wybierak i będziesz mial zdjęcia wybieraków
sam wybierak w skrzyni to "ucho" do którego idą cięgna i to on bezpośrednio odpowiada za wybieranie biegów, nie wiem jak jest w przypadku Twojej skrzyni ale u mnie jest na górze i da się go zlokalizować patrząc od góry na skrzynie, myślę że u Ciebie nic innego nie wymyślili
Kolega SotoM pisał co i jak z tym skrzyniami do silników TD więc poczytaj raz jeszcze i będziesz wszystko wiedział
(chodzi mi o spuszczanie i wlewanie oleju)
Wszyscy piszą o olejach syntetycznych i mineralnych, można również zalać pólsyntetyk do skrzyni i może akurat się uda, aczkolwiek to eksperyment i słowa "może się uda" mogą się zamienić w sukces lub wydatek
Taka ciekawostka na koniec, w rajdach samochodowych skrzynie seryjne z których korzystają kierowcy zalewane są dobrymi minerałami, ewentualnie pólsyntetykami, nikt tam nie leje syntetyku.... Przyczyna jedna, ostra eksploatacja i zuzywanie się elementów znaczniej szybciej, gęstszy olej niweluje w pewnym stopniu ubytki....
Wybierak jak nazwa wskauje to to co wybiera biegi, ten łącznik między lewarkiem zmiany biegów a skrzynią, wejdz na allegro, wpisz sobie wybierak i będziesz mial zdjęcia wybieraków
sam wybierak w skrzyni to "ucho" do którego idą cięgna i to on bezpośrednio odpowiada za wybieranie biegów, nie wiem jak jest w przypadku Twojej skrzyni ale u mnie jest na górze i da się go zlokalizować patrząc od góry na skrzynie, myślę że u Ciebie nic innego nie wymyślili
Kolega SotoM pisał co i jak z tym skrzyniami do silników TD więc poczytaj raz jeszcze i będziesz wszystko wiedział
(chodzi mi o spuszczanie i wlewanie oleju)
Wszyscy piszą o olejach syntetycznych i mineralnych, można również zalać pólsyntetyk do skrzyni i może akurat się uda, aczkolwiek to eksperyment i słowa "może się uda" mogą się zamienić w sukces lub wydatek
Taka ciekawostka na koniec, w rajdach samochodowych skrzynie seryjne z których korzystają kierowcy zalewane są dobrymi minerałami, ewentualnie pólsyntetykami, nikt tam nie leje syntetyku.... Przyczyna jedna, ostra eksploatacja i zuzywanie się elementów znaczniej szybciej, gęstszy olej niweluje w pewnym stopniu ubytki....
-

simon220 - Czytacz
OK simon
dzieki za wyczerpujaca odpowiedz,
co do tego oleju syntetycznego to tez cos w tym musi byc skoro widący producenci aut uzywają jednak jego a nie odrazu minarału, w przeciwnym wypadku zycie byloby prostsze , byłby tylko jeden rodzaj i koniec
ok w kazdym razie wniosek jest taki ze najlepiej w uzywanym aucie zarzucic mineral lub polsyntetyk - choc o nim malo kto sie rozpisywal i jakiekolwiek pzyklady podawal,
musze sie wziac za robote
pzdr
dzieki za wyczerpujaca odpowiedz,
co do tego oleju syntetycznego to tez cos w tym musi byc skoro widący producenci aut uzywają jednak jego a nie odrazu minarału, w przeciwnym wypadku zycie byloby prostsze , byłby tylko jeden rodzaj i koniec
ok w kazdym razie wniosek jest taki ze najlepiej w uzywanym aucie zarzucic mineral lub polsyntetyk - choc o nim malo kto sie rozpisywal i jakiekolwiek pzyklady podawal,
musze sie wziac za robote
pzdr

-

l007 - Czytacz
Wybaczcie że odświeżam temat ale i mnie czeka wymiana oleju w skrzyni.Dziś sprawdzałem poziom,odkręciłem korek wsadziłem całego palucha sucho
i teraz problem,auto ma 160tys czy wymieniać na 75w90 czy na mineralny 80w90?Dodam że zimą drążek zmiany biegów dość ciężko chodził dlatego wnioskuje że olej był wymieniany i to raczej na minerał choć pewnośći nie mam.Co jeśli wleje teraz 75w90 czy nie rozszczelni mi się skrzynia 
i teraz problem,auto ma 160tys czy wymieniać na 75w90 czy na mineralny 80w90?Dodam że zimą drążek zmiany biegów dość ciężko chodził dlatego wnioskuje że olej był wymieniany i to raczej na minerał choć pewnośći nie mam.Co jeśli wleje teraz 75w90 czy nie rozszczelni mi się skrzynia 
-

kermid - Badacz tematu
kermid napisał(a):Wybaczcie że odświeżam temat ale i mnie czeka wymiana oleju w skrzyni.Dziś sprawdzałem poziom,odkręciłem korek wsadziłem całego palucha suchoi teraz problem,auto ma 160tys czy wymieniać na 75w90 czy na mineralny 80w90?Dodam że zimą drążek zmiany biegów dość ciężko chodził dlatego wnioskuje że olej był wymieniany i to raczej na minerał choć pewnośći nie mam.Co jeśli wleje teraz 75w90 czy nie rozszczelni mi się skrzynia
A dlaczego nie chcesz wymienić oleju na oryginalny olej z salonu VW, który jest w cenie olejów typu castrol czy mobil i zazwyczaj jest na miejscu? W salonie podaje się numer VIN i już wiadomo jako olej idzie do Twojej skrzyni biegów. Cena za litr to około 35 zł, a wchodzą zwykle max 1,9 litra.
VW Golf, CL Europe, 1995r., 1.6 AEA, benzynowy.
- adrian5
- Czytacz
Powrót do Napęd i skrzynia biegów