Dźwignij kółko tylnie żeby koło było w powietrzu i poruszaj nim do przodu i do tyłu powinien być lekki luz to jest dobrze bo łożysko musi mieć trochę luzu bo sie zagrzeje i ulegnie zniszczeniu. Poprostu sie rozleci i odpadnie ci kółko. Jeżeli bydzie mieć za duży luz to właśnie przy skrętach i więkrzych obciążeniach bydzie stukać. Wtedy trzeba odręcić tą nakrętke która jest jednorazowa i prawidłowo przykręcić nową...pozdro for you
Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Sprawdź kolego nakrętke która Trzyma łożysko i jej zabespieczenie być moze tu problem.
Dźwignij kółko tylnie żeby koło było w powietrzu i poruszaj nim do przodu i do tyłu powinien być lekki luz to jest dobrze bo łożysko musi mieć trochę luzu bo sie zagrzeje i ulegnie zniszczeniu. Poprostu sie rozleci i odpadnie ci kółko. Jeżeli bydzie mieć za duży luz to właśnie przy skrętach i więkrzych obciążeniach bydzie stukać. Wtedy trzeba odręcić tą nakrętke która jest jednorazowa i prawidłowo przykręcić nową...pozdro for you
-

PaNdA - Czytacz
PaNdA napisał(a):powinien być lekki luz
no nie wiem, mnie inaczej uczyli...nie dopuszczalny jest luz który da się wyczuć w ten sposób ponieważ łożyska stożkowe mają być wstępnie napięte podczas montażu co opisałem w postach powyżej... tak mnie uczyli w technikum, tak kazali robić na praktyce w warsztacie i to samo usłyszałem na studiach...a nakrętkę zmienia się razem z łożyskami a nie za każdym razem gdy dokręcasz
-

mani51 - Members
mani51 napisał(a):PaNdA napisał(a):powinien być lekki luz
no nie wiem, mnie inaczej uczyli...nie dopuszczalny jest luz który da się wyczuć w ten sposób ponieważ łożyska stożkowe mają być wstępnie napięte podczas montażu co opisałem w postach powyżej... tak mnie uczyli w technikum, tak kazali robić na praktyce w warsztacie i to samo usłyszałem na studiach...a nakrętkę zmienia się razem z łożyskami a nie za każdym razem gdy dokręcasz
i MASZ w zupelnosci racje
-

uli - Badacz tematu
ja równiez sie z tym zgadzam. lecz w szkole o tym nie mówili albo opusciłem te lekcje
lecz praktycznie nie ma prawa byc luzu ani na boki ani góra dół.koniec kropka... najlepiej łozysko reguluje sie z założonym kołem wtedy sie reguluje łożycho minimalnymi dociagnieciami. po jakims czasie warto jest je raz jeszcze sprawdzić czy nie zrobiuł sie luz,jęsli wyczówalny jest to trzeba doregulować. i bedzie fafało długi czas
lecz praktycznie nie ma prawa byc luzu ani na boki ani góra dół.koniec kropka... najlepiej łozysko reguluje sie z założonym kołem wtedy sie reguluje łożycho minimalnymi dociagnieciami. po jakims czasie warto jest je raz jeszcze sprawdzić czy nie zrobiuł sie luz,jęsli wyczówalny jest to trzeba doregulować. i bedzie fafało długi czas-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Powrót do Napęd i skrzynia biegów