Yyyy no chl
A jak myślicie ceramizer coś da?
Moderator: Moderator
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
CHL 3,455 1,958 1,250 0,891 0,740
czyli standard dla 1.4 i 1.6 typ 085
ceramizer? masz kasę to zalej do silnika pomaga zmniejsza tarcie
czytaj zmniejsza tarcie nie niweluje piszczenia
ja miałem w poprzedniej skrzyni że piszczało 70-95 km/h na 5 biegu
po 45 000 km zakleszczył sie 5 bieg w sumie to uszkodzone łożysko 5 biegu
powodem było zbyt mało oleju i zbyt duż tras ma 5 biegu ( robie sporo km po autostradach)
czyli standard dla 1.4 i 1.6 typ 085
ceramizer? masz kasę to zalej do silnika pomaga zmniejsza tarcie
czytaj zmniejsza tarcie nie niweluje piszczenia
ja miałem w poprzedniej skrzyni że piszczało 70-95 km/h na 5 biegu
po 45 000 km zakleszczył sie 5 bieg w sumie to uszkodzone łożysko 5 biegu
powodem było zbyt mało oleju i zbyt duż tras ma 5 biegu ( robie sporo km po autostradach)
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
Kurde... to już sam nie wiem co robić
Bo nawet nie jestem pewnien czy ta skrzynia ma pojemność 3,1, wlane jest 3 litry i przy wlewaniu nie wylewało się czyli jeszcze by weszło tylko ile?
I też żeby ten ceramizer zadziałał to trzeba 2 strzykawki, tylko pytanie czy coś to da...
A Ty jak sobie z tym proadziłeś skrzynie wymieniłeś i miałeś szczeście i nie piszy na 5 biegu czy regeneracja?
Bo nawet nie jestem pewnien czy ta skrzynia ma pojemność 3,1, wlane jest 3 litry i przy wlewaniu nie wylewało się czyli jeszcze by weszło tylko ile?
I też żeby ten ceramizer zadziałał to trzeba 2 strzykawki, tylko pytanie czy coś to da...
A Ty jak sobie z tym proadziłeś skrzynie wymieniłeś i miałeś szczeście i nie piszy na 5 biegu czy regeneracja?
-

adziok09 - Badacz tematu
skrzynia 085 ma 3.1 litra 3 litry i jest OK
cerami-zer do silnika OK do skrzyni ... nie wypowiem sie masz kasę to wydawaj
obecnie cena skrzyni typ 085 (golf3 Vento Caddy, polo1 polo2 passat skoda seat te same są ) to 150 -350 zł
olej 120zł
Jak dla mnie to nie opłaca sie szukać skrzyni tylko śmigać aż padnie
Moja poprzednia skrzynia (wg oznaczenia i montowania to była w polo I 1.4 dizel zanim trafiła do mojego golfa) przejechałem 50 tys i spokój, piszczała przez ostatnie 40 tys i zakleszczył sie 5 bieg (wbijałem bieg skrzynia zakleszczona, dałem na luz to 5 bieg - uszkodzone łożysko 5 biegu zaklinowało i tylko 5 bieg miałem- ruszanie z 5 to męka) tak wracałem z pod berlina w okolice Opola
Nową skrzynie z półosiami i rozrusznikiem + bajery dostałem za 200 zł na złomie.
Nowe kompletne sprzęgło 320 zł
uszczelnienia półosi 22zł
Oleju nie zmieniłem bo ktoś mądry obrobił korek
Obecnie mam CEC wymienioną rok temu do dziś przejechałem około 22 tys
Padnie to szukam kolejnej i zamontuje i do oporu aż kolejna padnie.
Niech ktoś jeszcze sie wypowie
cerami-zer do silnika OK do skrzyni ... nie wypowiem sie masz kasę to wydawaj
obecnie cena skrzyni typ 085 (golf3 Vento Caddy, polo1 polo2 passat skoda seat te same są ) to 150 -350 zł
olej 120zł
Jak dla mnie to nie opłaca sie szukać skrzyni tylko śmigać aż padnie
Moja poprzednia skrzynia (wg oznaczenia i montowania to była w polo I 1.4 dizel zanim trafiła do mojego golfa) przejechałem 50 tys i spokój, piszczała przez ostatnie 40 tys i zakleszczył sie 5 bieg (wbijałem bieg skrzynia zakleszczona, dałem na luz to 5 bieg - uszkodzone łożysko 5 biegu zaklinowało i tylko 5 bieg miałem- ruszanie z 5 to męka) tak wracałem z pod berlina w okolice Opola
Nową skrzynie z półosiami i rozrusznikiem + bajery dostałem za 200 zł na złomie.
Nowe kompletne sprzęgło 320 zł
uszczelnienia półosi 22zł
Oleju nie zmieniłem bo ktoś mądry obrobił korek
Obecnie mam CEC wymienioną rok temu do dziś przejechałem około 22 tys
Padnie to szukam kolejnej i zamontuje i do oporu aż kolejna padnie.
Niech ktoś jeszcze sie wypowie
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
Ceramizer uzupełniłby ewentualne ubytki w kołach zębatych (o ile w ogóle by zadziałał.) . Na samo łożysko raczej by nie pomógł.
Jeśli masz zamiar jeszcze długo jeździć tym autem , z tym silnikiem, skrzynia i jej przełożenia Ci odpowiadają. To nie pozostaje Ci nic innego jak rewizja skrzyni i wymiana uszkodzonego łożyska.
W każdym innym wypadku jest to nieopłacalne. Więc albo się przyzwyczaj i zbieraj na następną skrzynie gdy ta wyzionie ducha. Taki urok 1.4 , skrzynia biegów jest elementem podlegającym okresowej wymianie.
Jeśli masz zamiar jeszcze długo jeździć tym autem , z tym silnikiem, skrzynia i jej przełożenia Ci odpowiadają. To nie pozostaje Ci nic innego jak rewizja skrzyni i wymiana uszkodzonego łożyska.
W każdym innym wypadku jest to nieopłacalne. Więc albo się przyzwyczaj i zbieraj na następną skrzynie gdy ta wyzionie ducha. Taki urok 1.4 , skrzynia biegów jest elementem podlegającym okresowej wymianie.
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Powrót do Napęd i skrzynia biegów