Pasek rozrządu

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez MTuner » 17 wrz 2008, o 22:28

w najgorszym przypadku peknie wal korbowy a wtedy jak szarpnie to i skrzynia moze strzelic do tego dochodzi predkosc 170-200 i wypadek gotowy. Nie zycze tego nikomu dlatego kupilem taki model gdzie lancuch zastapil pasek rozrzadu.Pozdro
Jeśli zobaczysz mnie we wstecznym lusterku to nie próbuj wciskać gazu... ja już to zrobiłem!!!

moj-golf/mtuner-reaktywacja-vr6-t5834.html
MTuner
Badacz tematu
 
Posty: 214
Dołączył(a): 20 kwi 2008, o 00:21
Lokalizacja: Monachium

 

Postprzez PaNdA » 18 wrz 2008, o 15:51

yhy...Ja w przyszłym tygodniu daje golfika na warsztat do wymiany paska i napinacza...Dziwi mnie tylko jedna rzecz dlaczego takie coś jak rozrząd gdzie po zerwaniu paska gumowego troche wzmocnionego silnik idzie do kasacji...dlaczego to nie jest inaczej rozwiązane mechanicznie np. trybła lub coś innego co nieulegnie zerwaniu. Przeciez to jest taka istotna rzecz :-(

[ Dodano: 2008-09-18, 16:02 ]
AHA jeszcze jedno ponoć szłyszałem od emerytowanego mechanika że raz na dwa razy wymiany paska trzeba wymienić koła zębate na których on pracuje...ponoć one też się wycierają i może pasek przeskoczyć :cry: :-( :-(
Avatar użytkownika
PaNdA
Czytacz
 
Posty: 141
Dołączył(a): 16 sie 2008, o 14:59
Lokalizacja: woj. Śląskie

Postprzez mani51 » 18 wrz 2008, o 17:08

PaNdA napisał(a):dlaczego to nie jest inaczej rozwiązane mechanicznie


bo to jest dobre rozwiązanie a jak ktoś regularnie sprawdza stan paska i wymienia w terminie to nic się nie stanie...cichutko se toto loto i jeszcze może być wykorzystane do napędu innego osprzętu...poprostu same zalety :-D
Avatar użytkownika
mani51
Members
 
Posty: 1415
Dołączył(a): 30 cze 2008, o 09:43
Lokalizacja: TJE, Wodzisław

Postprzez Mayk » 24 wrz 2008, o 20:56

Avatar użytkownika
Mayk
Badacz tematu
 
Posty: 166
Dołączył(a): 8 lis 2007, o 10:05
Lokalizacja: 64-100 Leszno

Postprzez jawor87 » 24 wrz 2008, o 23:10

mam pytanko: jaki jest koszt paska rozrządu(zapewne i napinacza) w silniku 2.0 16v!?? sama wymiana mnie nie interesuje bo to ogarne we własnym zakresie ;-)
Avatar użytkownika
jawor87
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 26 maja 2008, o 19:48
Lokalizacja: Maków Maz/Jabłonna/WWA

Postprzez SotoM » 25 wrz 2008, o 10:30

ja osobiści proponuje ci załozyć pasek CONTITECH - CT 872 -122zł Detal ilość zębów 151
rolka z SKF -VKM 11020 -89 zł - do numeru silnika: 020 922
rolka z SKF - VKM 11021 - 197,02 zł - od numeru silnika: 020 923
rolka jedna z 2uch....
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez jawor87 » 25 wrz 2008, o 18:21

a numer silnika znajdę?
Avatar użytkownika
jawor87
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 26 maja 2008, o 19:48
Lokalizacja: Maków Maz/Jabłonna/WWA

Postprzez SotoM » 25 wrz 2008, o 23:30

jawor87 napisał(a):a numer silnika znajdę?

szukaj...moze jeszcze go rudy do końca nie zjadł :lol: a na osłonie rozrządu nie masz naklejki?? numer silnika powinien sie znajdować na bloku silnika miedzy 3 a 4cyl.naj filtrem oleju... pewnie bedzie go ciażko dojrzeć. to jest takie nie duże pole długość około 10cm szer z 2cm...tam powinien być nabity numer
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez jawor87 » 26 wrz 2008, o 09:27

faktycznie.....jest naklejka na osłonie rozrządu
Avatar użytkownika
jawor87
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 26 maja 2008, o 19:48
Lokalizacja: Maków Maz/Jabłonna/WWA

Postprzez SotoM » 26 wrz 2008, o 10:38

tam jest kod silnika czyli ABF . . . . . .
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez czepi » 26 wrz 2008, o 11:47

ostatnio wymieniałem rozrząd i niestety w ABFach z tymi rolkami tak jest.... u mnie niestety była ta droższa... zastanawiam się jak różnica w budowie jest... może ktoś wie?
Avatar użytkownika
czepi
Members
 
Posty: 825
Dołączył(a): 19 lis 2007, o 20:05
Lokalizacja: Cieszyn/Radlin

Poprzednia strona

- - -



Powrót do Napęd i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości

cron