Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
2.0 GTI z roztawem 4x100?
Witam wszystkich, ostatnimi czasy zastanawiam sie nad swapem silnika w moim 1.4. Oczywiscie znowu wystapił mały problem - mam odrestaurowane felgi z rostawem 4x100, chce wrzucic silnik 2.0 8v i słyszałem ze połosie z 2.0 nie pasuja do zwrotnic z 1.4, 1.6, 1.8 bo sa grubsze. Ale doszły mnie słuchy ze VW wypuszczał tez jakies wersje dwulitrowe z rostawem srób 4x100 (bodajze pasaty) czy jest to prawda? Szkoda mi teraz sprzedawac moich felg i kupowac innych 5x100
-

89matt - Gaduła
sprawa jest banalna. daj zwrotnice od gti na piascie od seata ibizy cupra 98r (2.0 16v ABF) lub piasta od seata toledo 1L 98r z silnikami AFN. Te samochody mialy uklady hamulcowe jak golfy GTI jednak rozstaw 4x100. Jak bedziesz potrzebowal wiekszych konkretow wal na gg albo pw
[ Dodano: 2010-03-08, 20:29 ]
jesli chodzi o kola tylne to kwestia tylko zmiany czopa piasty i zalozenia tarczy z w/w modeli lug golfa II g60
[ Dodano: 2010-03-08, 20:29 ]
jesli chodzi o kola tylne to kwestia tylko zmiany czopa piasty i zalozenia tarczy z w/w modeli lug golfa II g60
-

Imper - Members
moja była żeźba miała p[od maską skrzynie i silnik od 2.0 a półosie od 1.4.
frez w piaste pasuje. potem mi padł przegub kupiłem od 2.0 taki jaki powinien byc i zamontowałem bez problemu. ruznica w przegubie to tylko wielkoś(średnica) kielicha a frez wew i zew. jest ten sam.
Spidan - 0,022461 i to sa jego rozmiary
1,4 55KM -
Zewn. uzębienie, od strony koła: 22
Wewnętrzne uzębienie, od strony koła: 30 (czyli na wale półosi)
Spidan - 0,022494 jego rozmiary.
2.0 115KM -
Wewnętrzne uzębienie, od strony koła: 30 (wał półosi)
Średnica pierścieńia uszczelniającego [mm]: 53
frez w piaste pasuje. potem mi padł przegub kupiłem od 2.0 taki jaki powinien byc i zamontowałem bez problemu. ruznica w przegubie to tylko wielkoś(średnica) kielicha a frez wew i zew. jest ten sam.
1,4 55KM -
2.0 115KM -
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
SotoM napisał(a):moja była żeźba miała p[od maską skrzynie i silnik od 2.0 a półosie od 1.4.
1,4 55KM -
2.0 115KM -
to dziwne bo naprzykład przegub 2e nie pasuje w piaste od 1.6
-

piotrus23 - Members
dla was wszystko jest dziwne... sprawdzałem to w katalogu i pisze wcześniej ze ja miałem tak u siebie kiedyś...
ja pierd... proste.- niech chłop kupi przegub od 2E i przymierzy, jak mu wejdzie na frez w piaste i na wał to pasi. jak nie to niecha zmienia piasty albo golenie... chyba jak sie bawi w przekładki to bezmózgiem nie jest...
89matt, przeguby od 1.4 bez problemu sobie radziły. nawet przy paleniu klapka czy tez ruszaniu z pełnej psizdy
no widzisz...piotrus23 napisał(a):2e nie pasuje w piaste od 1.6
ja pierd... proste.- niech chłop kupi przegub od 2E i przymierzy, jak mu wejdzie na frez w piaste i na wał to pasi. jak nie to niecha zmienia piasty albo golenie... chyba jak sie bawi w przekładki to bezmózgiem nie jest...
89matt, przeguby od 1.4 bez problemu sobie radziły. nawet przy paleniu klapka czy tez ruszaniu z pełnej psizdy
-

SotoM - Members
dobrze ale nie porównujmy golfa do passata... ja nie pamietam czy w zawieseniu przednim,ukladach hamulcowych i kierowniczych jest jakaś różnica, czy jest to samo. wydje mi sie ze to wizualnie jest to samo ale rozmiary są inne.
to tak jakbys porównal golfa do polo.- wizualnie to samo ale wynmiarowo - inna bajka... dlatego proponuje trzymac sie golfa a nie innych modeli vw.
ja przerobiłem temat przegubów w swoim byłym golfie. dlatego wiem co mówie.
a te przykłady to podałem aby sobie sam zobaczył i porównał dobrane czesci według katalogu IC.
to tak jakbys porównal golfa do polo.- wizualnie to samo ale wynmiarowo - inna bajka... dlatego proponuje trzymac sie golfa a nie innych modeli vw.
ja przerobiłem temat przegubów w swoim byłym golfie. dlatego wiem co mówie.
a te przykłady to podałem aby sobie sam zobaczył i porównał dobrane czesci według katalogu IC.
-

SotoM - Members
Powrót do Napęd i skrzynia biegów