Moderator: Moderator
a akurat ja mam ten środek i wd40 tez mam dlatego pytam a wd40 odradzili koledzy na forum dlatego pytam o ten silikon
-

XXMLODZIAN22XX - Czytacz
XXMLODZIAN22XX napisał(a):ale ja pytam kolego o konkretny czy tym silikonem można popryskać zamek i klamki i czy coś to da?bo na forum rożne środki proponują
Przede wszystkim musisz wyjąć zamek z drzwi ,wymyć go całego np. w benzynie fajnie pędzelkiem,wysuszyć i przesmarować np. olejem silikonowym i założyć do drzwi .
-

mariusz325 - Gaduła
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1900
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
XXMLODZIAN22XX napisał(a):a akurat ja mam ten środek i wd40 tez mam dlatego pytam a wd40 odradzili koledzy na forum dlatego pytam o ten silikon
chodzi o to ze wd nie smaruje lecz wypiera wodę i osusza zamek wiec po tym zabiegu wypada go nasmarować jakimś ustrojstwem. Ja użyłem smar uniwersalny SG43 Firmy eurocolor za 12zl tylko ze nie pryskałem powierzchownie tylko rozbierałem bok i tam dałem ostro
ten smar jest do -30 wiec raczej da rade. tej nocy przy -12 nic nie było rano otworzyłem drzwi jak latem
a 2,3 dni temu przy -5 wsiadałem tyłem
[ Dodano: 2012-12-09, 12:15 ]
no i nie rozbierałem zamka bo nie miałem torxa
ale pomogło
a i tak na wiosnę chce go wygłuszać wiec odkręcę wtedy i na cacy go zrobię.-

Taksi - Gaduła
ok kolego a ktoś by mógł mi przesłać zdjęcia lub link jak go wymontować z drzwi i wogole bardzo bym prosił
-

XXMLODZIAN22XX - Czytacz
Taksi napisał(a):wd nie smaruje lecz wypiera wodę i osusza zamek wiec po tym zabiegu wypada go nasmarować jakimś ustrojstwem
i tu się kolego po części mylisz, wd40, cx80 i podobne środki mają właściwości smarujące, więc z braku laku można ich użyć do tego i nie będzie tragedii. Oczywiście każdy jeden smar będzie lepiej spełniał swoje zadanie, ale owy środek też daje taką możliwość

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
opis WD 40
Zastosowanie
Składnikiem o długotrwałym działaniu jest nielotny, lepki olej, który pozostaje na powierzchni, zapewniając smarowanie i ochronę przed wilgocią. Jest on rozcieńczony przez lotny węglowodór celem otrzymania cieczy o małej lepkości, która może być używana do spryskiwania i w ten sposób dostać się w szczeliny mechanizmu. Lotny węglowodór następnie odparowuje, pozostawiając sam olej. Materiał napędowy (pierwotnie był to lekki węglowodór; obecnie dwutlenek węgla) zapewnia ciśnienie gazu wewnątrz pojemnika i wymusza wytrysk cieczy przez dysze spryskiwacza, a następnie rozprasza się samoistnie w powietrzu.
Właściwości te sprawiają, że produkt ten ma zarówno zastosowania domowe jak i komercyjne. Są to głównie: smarowanie i rozluźnianie połączeń i zawiasów, usuwanie zabrudzeń, wykręcanie zablokowanych śrub i wkrętów oraz zapobieganie rdzy. Produkt może być także przydatny w usuwaniu wilgoci. WD-40 został po raz pierwszy zastosowany przez Convair do ochrony zewnętrznej powłoki rakiet Atlas przed rdzą i korozją[2]. Produkt stał się po raz pierwszy powszechnie dostępny w sklepach w San Diego w 1958.
Zastosowanie
Składnikiem o długotrwałym działaniu jest nielotny, lepki olej, który pozostaje na powierzchni, zapewniając smarowanie i ochronę przed wilgocią. Jest on rozcieńczony przez lotny węglowodór celem otrzymania cieczy o małej lepkości, która może być używana do spryskiwania i w ten sposób dostać się w szczeliny mechanizmu. Lotny węglowodór następnie odparowuje, pozostawiając sam olej. Materiał napędowy (pierwotnie był to lekki węglowodór; obecnie dwutlenek węgla) zapewnia ciśnienie gazu wewnątrz pojemnika i wymusza wytrysk cieczy przez dysze spryskiwacza, a następnie rozprasza się samoistnie w powietrzu.
Właściwości te sprawiają, że produkt ten ma zarówno zastosowania domowe jak i komercyjne. Są to głównie: smarowanie i rozluźnianie połączeń i zawiasów, usuwanie zabrudzeń, wykręcanie zablokowanych śrub i wkrętów oraz zapobieganie rdzy. Produkt może być także przydatny w usuwaniu wilgoci. WD-40 został po raz pierwszy zastosowany przez Convair do ochrony zewnętrznej powłoki rakiet Atlas przed rdzą i korozją[2]. Produkt stał się po raz pierwszy powszechnie dostępny w sklepach w San Diego w 1958.
-

mkkay - Members
Opik napisał(a):Taksi napisał(a):wd nie smaruje lecz wypiera wodę i osusza zamek wiec po tym zabiegu wypada go nasmarować jakimś ustrojstwem
i tu się kolego po części mylisz, wd40, cx80 i podobne środki mają właściwości smarujące, więc z braku laku można ich użyć do tego i nie będzie tragedii. Oczywiście każdy jeden smar będzie lepiej spełniał swoje zadanie, ale owy środek też daje taką możliwość
Nie od tak w reklamie wd jest mowa o likwidacji pisków itp ale z czasem wd wyparuje i będzie gorzej niż było. A chyba nie chcemy tego co??? wiec jak już robić to lepiej raz a porządnie.
-

Taksi - Gaduła
Taksi napisał(a):Nie od tak w reklamie wd jest mowa o likwidacji pisków itp ale z czasem wd wyparuje i będzie gorzej niż było. A chyba nie chcemy tego co??? wiec jak już robić to lepiej raz a porządnie.
Składnikiem o długotrwałym działaniu jest nielotny, lepki olej, który pozostaje na powierzchni, zapewniając smarowanie i ochronę przed wilgocią. Jest on rozcieńczony przez lotny węglowodór celem otrzymania cieczy o małej lepkości, która może być używana do spryskiwania i w ten sposób dostać się w szczeliny mechanizmu. Lotny węglowodór następnie odparowuje, pozostawiając sam olej.
nie odparuje
miałem gdzieś zestawienie właśnie takich środków w różnych zastosowaniach - smarowanie, likwidacja pisków, penetracja rdzy itp, ale nie mogę znaleźć
Poszukam i wrzucę jak znajdę
Dodatkowo pewna gazeta rowerowa przeprowadziła test - różne środki, w tym WD40 do zastosowań rowerowych - czyszczenie, smarowanie itp. I skoro środki te nadawały się do któtkotrwałego (za rzadkie i po kilku tys. km po prostu całkowicie się wycierały) smarowania łańcucha, który ma 73 razy gorsze warunki pracy niż zamek, to tym bardziej nadają się do smarowania zamka
żeby nie było że uważam WD40 za cud jakiś - sprawdziłem nie raz jego działanie i stąd moja pozytywna opinia; m.in na mechanizmach zamków właśnie. Choć nie przeczę że jak przyjdzie pora to w środek zamka będzie nawalony biały smar żeby mieć spokój na dłuuuuuuuuuuuuuugi czas
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
powiem wam koledzy ze na probe zrobiłem tym silikonem zamek i klamke od kierowcy i jest bajka jutro zrobię od pasażera i przy okazji jutro rano będę wiedział czy pomogło na 100% teraz stal i bez problemu otwierają i zamykają się ale zobaczymy po nocy.
-

XXMLODZIAN22XX - Czytacz