Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Ocynk
Pytanie do was kieruje poniewaz zamierzam wymienic blitniki i nie wiem czy slyszeliscie o takim czyms jak ocynk w spray i pytam czy jak bym kupil blotnik i spryskal tym ocynkiem i polakierował na odpowiedni kolor to coś da? wplynie da dlugosc zywotnosci tego blotnika???
VWozidełko
Silniczek TDI 1Z.
Silniczek TDI 1Z.
-

Patryk7171 - Czytacz
zawsze kolejna warstwa ochronna pomoze i uchroni przed korozja.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Patryk7171, u mnie na zakładzie konstrukcje i żelastwo które bedzie robić w cięzkich warunkach jest cynkowane zanurzeniowo, po powrocie z cynkowni poddawane jest obróbce polegajacej na oczyszczeniu z nadmiarów ( otwory itp) . Poprawki są robione cynkiem w sprayu właśnie. Różnie to wygląda, często jak jade na dół to widze te właśnie miejsca jako pierwsze rude a tam gdzie podmaluje się taką zasprajowana końcówkę elementu inna farbą po chwili są łuski i inne ciekawostki .Nie wiem czy na lakierni sie opieprzają czy ten cynk lipnie siada , ja zrobiłbym najpierw próbę od wewnetrzenej strony błotnika jak siada baza na ten cynk i co się z nia dzieje po kilku kilkunastu dniach.
był MÓJ DRAGOONGREEN jest Borówka VARIANT
-

thomasg - Gaduła
Patryk7171, to jest po prostu farba w kolorze ocynku z dodatkiem drobinek cynku.
Mój Goferek- były:
moj-golf/czarnuch-by-czaro-t26881.html
-

czaro - Members
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Patryk7171 napisał(a):Ale zawsze cynk może troche pomoże.
To nie jest cynk. Cynk się wiąże z blachą, blacha jest wcześniej trawiona itd. A to jest jak farba i tyle.
Mój Goferek- były:
-

czaro - Members
thomasg, Pracujemy w podobnych w firmach
Dorabiam sobie u znajomego gdzie wykorzystywane są elementy ocynkowane. Jeśli mówimy o cynkowaniu ogniowym to przedmioty są zanurzane w "wannie" w roztopionym cynku, wysoka temperatura powoduję osadzanie się ocynku. Takich rzeczy nie uzyskasz poprzez cynk w spray-u, moim zdaniem to zwykła farba antykorozyjna kolorystycznie nawiązująca do cynku.
Dorabiam sobie u znajomego gdzie wykorzystywane są elementy ocynkowane. Jeśli mówimy o cynkowaniu ogniowym to przedmioty są zanurzane w "wannie" w roztopionym cynku, wysoka temperatura powoduję osadzanie się ocynku. Takich rzeczy nie uzyskasz poprzez cynk w spray-u, moim zdaniem to zwykła farba antykorozyjna kolorystycznie nawiązująca do cynku.-

bryan92 - Czytacz
bryan92 napisał(a):moim zdaniem to zwykła farba antykorozyjna kolorystycznie nawiązująca do cynku.
Nie no to jest niby na bazie cynku ale tak jak piszesz to nie jest cynkowanie.
Ja pracuje w galwanizerni więc troszkę o tych rzeczach wiem, tyle że u mnie cynkuje się galwanicznie nie ogniowo.
Mój Goferek- były:
-

czaro - Members
ja sprzedaje rurki hydrauliczne które są cynkowane galwanicznie. ciekawy kolorek
może by tak ocynkować i zostawić.. ciekawe jak cena?
ps. a co do żywotności to dobrze położony lakier wystarczająco chroni elementy. kwestia czy komuś się chce odpowiednio przygotować podłoże. wydaje mi sie ze na cynk zwykła farba nie bedzie trzymać,
może by tak ocynkować i zostawić.. ciekawe jak cena?
ps. a co do żywotności to dobrze położony lakier wystarczająco chroni elementy. kwestia czy komuś się chce odpowiednio przygotować podłoże. wydaje mi sie ze na cynk zwykła farba nie bedzie trzymać,
- Daniel1886
- Czytacz
Daniel1886 napisał(a):ciekawe jak cena?
U mnie cena za zawieszki- czyli te większe elementy jak np błotnik golfa, zaczynają się od 2 zł netto za kg a kończy chyba na 5 nawet.
Daniel1886 napisał(a):wydaje mi sie ze na cynk zwykła farba nie bedzie trzymać,
Farba na cynku będzie się trzymać tylko trzeba powierzchnię pod malowanie umieć przygotować.
Mój Goferek- były:
-

czaro - Members
czaro, Pracujesz przy tym więc wiesz lepiej. Ja tylko kładę spoiny. A tak nawiasem mówiąc, ile lat gwarancji dają w Skarżysku-Kamiennej na poprawnie wykonaną powłokę ? Przepraszam, wiem że to post nie na temat, ale to czysta ciekawość.
-

bryan92 - Czytacz
bryan92, to zależy od firm. Wiem, że jednej firmie dajemy 3 lata. Ale to jest najdłuższy okres jaki dajemy i jedyna firma tak ma. A tak to rzadko firmy się pytają o gwarancję na pokrycie, tym bardziej, że teraz mamy jeszcze ISO, więc wszyscy myślą, że to już nie wiadomo co. Tak myślę i z tego co kojarzę to tak normalnie to dwa lata dajemy. Ale to tak jak mówię bardzo rzadko o to ludzie pytają.
Mój Goferek- były:
-

czaro - Members