Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
polecam podręczną ściągaczka do wody ściągnąć całą wode z auta i następnie poprawić irchą...
SPRZEDAM >Black VW Golf III GTD TD+IC<
-

kajtek - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Ja również borykam się z tym problemem. (ciemny lakier + nasza twarda woda)
Stosowałem różne patenty na zacieki , bez większych rezultatów :
- szampon SONAX'a samo osuszający
- wycieranie do sucha mikrofibrą lub ściągaczka ( tylko rozmazuje zacieki po całym samochodzie + ryzyko że podczas tarcia dostanie się jakiś syf, i rysa gotowa)
Czy ktoś z was próbował spłukać auto wodą destylowaną ( na myjniach chyba taka zmiękczona woda jest używana do płukania)
Czy woda destylowana może zaszkodzić lakierowi
Bardzo proszę o pomoc.
Stosowałem różne patenty na zacieki , bez większych rezultatów :
- szampon SONAX'a samo osuszający
- wycieranie do sucha mikrofibrą lub ściągaczka ( tylko rozmazuje zacieki po całym samochodzie + ryzyko że podczas tarcia dostanie się jakiś syf, i rysa gotowa)
Czy ktoś z was próbował spłukać auto wodą destylowaną ( na myjniach chyba taka zmiękczona woda jest używana do płukania)
Czy woda destylowana może zaszkodzić lakierowi
Bardzo proszę o pomoc.
- PlanetTerror
- Czytacz
Kolego również mam ten problem jak myję auto sam. Lecz w ostatnim czasie podjechałem na myjnię, gdzie są takie wielkie szczoty i różne opcje ( płukanie, mycie wstępne itd ) i powiem Ci po umyciu auta i nastawieniu na "końcowe płukanie" - byłem mega zadowolony bo nie widziałem praktycznie zacieków
To co mnie zdziwiło, to przede wszystkim to, że woda nie leciała pod większym ciśnieniem, aczkolwiek pod bardzo małym i szeroko się rozpylającym.
To tylko to co mogę powiedzieć od siebie na ten temat, bo myjąc na razie auto samemu z węża czy wiadra, zawsze coś mi pozostaje -.-
To co mnie zdziwiło, to przede wszystkim to, że woda nie leciała pod większym ciśnieniem, aczkolwiek pod bardzo małym i szeroko się rozpylającym.
To tylko to co mogę powiedzieć od siebie na ten temat, bo myjąc na razie auto samemu z węża czy wiadra, zawsze coś mi pozostaje -.-
-

Maciuś - Badacz tematu
A probowal ktos wlac octu do wody na splukanie auta?
Kiedys ocet dodawalo sie do wody, aby ja zmiekczyc. Taka woda plukalo sie wlosy po myciu mydlem, aby byly puszyste.
Moze to pomoze w pozbyciu sie zaciekow po splukaniu auta?
Osobiscie jeszcze tej metody nie probowalem, za to po splukaniu wycieram gabka z irgi do sucha i jest ok.
Kiedys ocet dodawalo sie do wody, aby ja zmiekczyc. Taka woda plukalo sie wlosy po myciu mydlem, aby byly puszyste.
Moze to pomoze w pozbyciu sie zaciekow po splukaniu auta?
Osobiscie jeszcze tej metody nie probowalem, za to po splukaniu wycieram gabka z irgi do sucha i jest ok.
-

prezesik - Members
i lepiej tak rób dalej, wg. mnie wlewanie octu do wody na spłukanie troche ryzykowne, ocet to ocet, a lakier auta to lakier auta, pieron jden wie jakie tam mogą zajść reakcje chemiczneprezesik25 napisał(a):Osobiscie jeszcze tej metody nie probowalem, za to po splukaniu wycieram gabka z irgi do sucha i jest ok.

-

darkmen21 - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 1.8
- Paliwo: PB
- Nadwozie: cabrio