Mam problem z nawiewem a mianowicie działa na wszystkich biegach ale ciągle leci zimne. Zdarza się, że leci letnie powietrze ale tylko wtedy kiedy mam bardzo podniesione obroty a jak już stoję w korku czy coś to normalnie w ogóle nie grzeje nic. Pod dywanikami mam sucho dodam. mało tego nie osiąga on temperatury wyższej niż 70 stopni nawet po dłuższej drodze czy w trasie. Czy ta temperatura ma związek z ciepłem czy problem tkwi w nagrzewnicy?
Pomóżcie bo ja zamarznę w tym aucie.
Moderator: Moderator
nawiew raz dmucha raz nie
moj-golf/moj-ukochany-golf-3-prosto-od-emiczki-t41103.html -Ma była miłość 

-

Emiczka - VIP
- Rocznik: 2003
- Silnik: 1.6 passat B5fl
- Paliwo: PB
- Nadwozie: kombi
Termostat wymieniałam przed zimą.
moj-golf/moj-ukochany-golf-3-prosto-od-emiczki-t41103.html -Ma była miłość 

-

Emiczka - VIP
Przy tej temperaturze przynajmniej ciepłe powinno lecieć, nie musi lecieć gorące, a tu nie leci w ogóle, także nie widzę sensowności wymiany termostatu. W czym leży problem już opisałem wyżej.slawek5t napisał(a):Na poniżej 70 stopni nie będzie leciało gorące powietrze.
-

prezesik - Members
linka niebieska działa OK wyjęcie filtra kabinowego nic nie dało.Zdemontowałem więc tą część nawiewu z wentylatorem . przy nagrzewnicy były liście odkurzyłem je nagrzewnica jest gorąca . Po złożeniu dmucha trochę mocniej ale z nawiewu leci lekko ciepłe powietrze ,a powinno gorące .dodam że gąbka na klapce rozdzielającej ciepło zimno jest cała.Czy można dostać się do nawiewu na szybę przez kratki nad radiem bo może coś tam jest nie tak . 

- Marecki
- Berbeć
Niestety tam się nei dostaniesz, trzeba zdemontować całą deskę.Marecki napisał(a):Czy można dostać się do nawiewu na szybę przez kratki nad radiem bo może coś tam jest nie tak .
Wg mnie to klapka ciepłe/zimne nie domyka się jak było u mnie - dwa wkręty blokowały ruch, wtedy leciało tylko letnie.
http://www.golf3.pl/topics40/leci-ciepl ... ght=nawiew
-

prezesik - Members
-

Emiczka - VIP
a może na przysłonach nie masz już gąbki i miesza się powietrze z zimnym mi by to pasowało do tej usterki bo piszesz że jak masz większe obroty to zaczyna lekko grzać
trzeba rozebrać tą skrzynkę gdzie masz nagrzewnicę i zreperować te klapki w środku naklejając tam kawałek filcu lub innego materiału
Zapchana nagrzewnica też może być ale możesz to łatwo sprawdzić w komorze silnika masz dwa węże od nagrzewnicy co wchodzą do kabiny, sprawdź czy są jednakowo ciepłe
trzeba rozebrać tą skrzynkę gdzie masz nagrzewnicę i zreperować te klapki w środku naklejając tam kawałek filcu lub innego materiału
Zapchana nagrzewnica też może być ale możesz to łatwo sprawdzić w komorze silnika masz dwa węże od nagrzewnicy co wchodzą do kabiny, sprawdź czy są jednakowo ciepłe
-

marcinkoz2910 - Members
prezesik25 napisał(a):Przy tej temperaturze przynajmniej ciepłe powinno lecieć,
Przeczytaj mój post
Wykluczyłem to ?
Tak czy inaczej z termostatem coś nie tak bo silnik powinien mieć blisko 90 stopni a nie 60.
Ja miałem podobnie : padł termostat , silnik nie osiągał nawet 65 stopni i ledwo co letnie leciało.
A teraz jest niższa temperatura na zewnątrz więc jest jeszcze gorzej z dogrzaniem silnika.
Mój golfik teraz trzyma 90 stopni i w środku tak gorąco, że musze mieć na najniższym biegu dmuchawe. - prawidłowo.
A wtedy to marzłem nawet gdy na zewnątrz było +7 stopni.
Nie jest wykluczone, że masz rację, ale ja zacząłbym od termostatu, jest to niedrogie i zarazem koniecznie, bo nie można jeździć na zimnym silniku. Chyba się ze mną zgodzisz prawda ?
Mój golfik
-

slawek5t - Members
Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy