Golf III 97r Climatronic nie chłodzi a sprężarka sie włącza

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Golf III 97r Climatronic nie chłodzi a sprężarka sie włącza

Postprzez Pasztet100 » 7 lip 2012, o 20:49

Witam wszystkich.
Od dzisiaj mam problem z klimą :-( Jeszcze wczoraj zaj3biście chłodziła, a dzisiaj już nie. Po załączeniu klimy sprężarka i wentylatory sie załączają, ale nie leci zimne powietrze. Dodam że w połowie maja tego roku nabijałem klime i wymieniałem osuszacz na nowy.

Dane pojazdu:
VW Golf III
silnik: 1,6 AKS (101KM)
rok: 1997
rodzaj klimy: climatronic (przyciski w panelu AUTO i ECON)

Bardzo proszę o pomoc. Może ktoś już miał taki problem i wie jak go rozwiązać....
Pozdrawiam :-)
[shadow=green]Mój GT Special[/shadow]
Avatar użytkownika
Pasztet100
Members
 
Posty: 2253
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 22:00
Lokalizacja: SH

Golf III 97r Climatronic nie chłodzi a sprężarka sie włącza

 

Postprzez Imper » 12 lip 2012, o 22:53

cos ze sterowaniem klapy od zimnego i cieplego powietrza. moze masz uwalony silniczek
Avatar użytkownika
Imper
Members
 
Posty: 1601
Dołączył(a): 4 gru 2007, o 02:30
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez Stachu_76 » 13 lip 2012, o 16:04

a sprawdzałeś rurki co idą od sprężarki do skraplacz i na zawór rozprężny bo sprzęgło może ją tylko załączać ale bez tłoczenia jak zimne to coś ze sprężarką może być
Avatar użytkownika
Stachu_76
Czytacz
 
Posty: 112
Dołączył(a): 1 mar 2012, o 13:23
Lokalizacja: Piaseczno
Silnik: 2.0
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Pasztet100 » 13 lip 2012, o 21:17

Imper ale ciepłe powietrze moge puścić i regulować temperature też, czuć rożnice w powietrzu. Także to jest raczej dobre.

Stachu_76 jeśli chodzi o szczelność to nie widze żeby był gdzieś wyciek. Natomiast rurki są chłodne, ale nie są zimne (lodowate).

Ostatnio zauważyłem że jeśli włącze klime to chłodnica (skraplacz) jest cała mokra i coś z niej kapie (w dotyku przypomina wode, nie jest tłuste)...
[shadow=green]Mój GT Special[/shadow]
Avatar użytkownika
Pasztet100
Members
 
Posty: 2253
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 22:00
Lokalizacja: SH

Postprzez Norman » 14 lip 2012, o 08:21

Pasztet100, to że kapie woda to nic strasznego, pewnie po prostu się skrapla. Jedyne co mogłoby jeszcze kapać to olej ze sprężarki który poszedł w układ, ale jak nie ma dziurki i w dodatku mówisz że nie jest tłuste, to sam sobie odpowiedziałeś.

Pracuje w firmie zajmującej się chłodnictwem transportowym i wiem, że z reguły puszcza zaworek AVX, zimmering albo gdzieś masz dziurkę i Ci cały gaz spierdzielił. Wystarczy kamyszek i już po zabawie.

Moja rada. Nie załączaj teraz klimy. Jedź do pierwszej lepszej firmy na diagnoze. Niech Cie podepną pod zegary i zobaczą czy w układzie jest jakiś gaz. Jeśli jest i poprawnie załączają się wentylatory to winy upatruj gdzieś indziej. Ale ja daję głowę, że gdzieś gaz poszedł. Za znalezienie takiej dziurki powinni zabrać nie więcej jak 30zł. Reszte możesz zrobić sam.

Najgorzej jak nie będzie można normalnie znaleźć. Wtedy się nabija układ azotem i sprawdza jak duża jest ta dziurka. Jeśli mała to pryskasz rurki roztworem jakimś tam, albo po prostu czymś co się pieni, i widzisz gdzie ucieka.

Jeśli tak też się nie da, to wtedy jest napełnienie z barwnikiem i jak klima znowu Ci przestanie chłodzić, to wtedy przyjeżdżasz i robią badanie lampą UV ;-)

Tyle ode mnie. I tak pewnie na gówno się zdało moje pisanie bo to wszystko wiedzieliście. Pozdrawiam!
Avatar użytkownika
Norman
Czytacz
 
Posty: 23
Dołączył(a): 23 cze 2012, o 14:34
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski/Łódź

Postprzez Pasztet100 » 14 lip 2012, o 11:46

Norman, ale jak dzwoniłem do gościa który mi nabijał klime to powiedział że to nie jest dobrze że cała chłodnica (skraplacz) jest mokra, gdy klima chodzi to powinna być ciepła. Tak mi powiedział :-P i na poniedziałek jestem z nim umówiony żeby osobiście to ocenił.
[shadow=green]Mój GT Special[/shadow]
Avatar użytkownika
Pasztet100
Members
 
Posty: 2253
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 22:00
Lokalizacja: SH

Postprzez Norman » 14 lip 2012, o 17:24

Hmm no powinna być ciepła. Ale u mnie były przypadki skraplania się wody. Może sprężarce się kierunki powaliły? Tylko jak to jest możliwe?

Nie leci Ci czasami ciepłe do środka?
Avatar użytkownika
Norman
Czytacz
 
Posty: 23
Dołączył(a): 23 cze 2012, o 14:34
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski/Łódź

Postprzez Pasztet100 » 14 lip 2012, o 17:26

No ja niestety tego nie wiem, bo na klimie sie nie znam :-P Wiem tylko tyle że nagle przestała chłodzić, a sprężarka sie włącza bo słychać charakterystyczne cyknięcie, środek koła sie kręci i obroty wzrastają...
A przecież jak by nie było gazu to sie klima nie włączy, bo nie ma ciśnienia odpowiedniego :-P Ktoś mi to kiedyś powiedział :-P
[shadow=green]Mój GT Special[/shadow]
Avatar użytkownika
Pasztet100
Members
 
Posty: 2253
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 22:00
Lokalizacja: SH

Postprzez czarli » 22 lip 2012, o 17:11

jeżeli jest mokra chłodnica to może byc zator w układzie i chłodzi gdzie nie trzeba robi się gdzies zawór rozpręrzny po drodze i tak się dzieje trzeba sprawdzic drorznośc rurek i osuszacza i zaworu na grodzi
czarli
Czytacz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 12 lis 2011, o 00:18
Lokalizacja: Wolomin

Postprzez Pasztet100 » 23 lip 2012, o 19:53

czarli, osuszacz miałem wymieniany na nowy w maju więc powinien być dobry. Jakoś nie mam czasu podjechać do tego znajomego żeby mi to sprawdził :-P
[shadow=green]Mój GT Special[/shadow]
Avatar użytkownika
Pasztet100
Members
 
Posty: 2253
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 22:00
Lokalizacja: SH

Postprzez damianco » 27 lip 2012, o 20:16

Witam.
Kolego sprawdź sobie zawór rozprężny czy jest sprawny, ewentualnie kompresor mół dokonać żywota.
Avatar użytkownika
damianco
Czytacz
 
Posty: 105
Dołączył(a): 11 sie 2007, o 22:20
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Pasztet100 » 28 lip 2012, o 19:05

damianco napisał(a):Witam.
Kolego sprawdź sobie zawór rozprężny czy jest sprawny, ewentualnie kompresor mół dokonać żywota.

A ten zawór znajduje sie przy tych wtyczkach do napełniania układu :?: Jak go sprawdzić czy jest dobry :?:
Hmm... kompresor sie włącza więc chyba jest dobry...
[shadow=green]Mój GT Special[/shadow]
Avatar użytkownika
Pasztet100
Members
 
Posty: 2253
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 22:00
Lokalizacja: SH

Następna strona

- - -



Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości