Filtr kabinowy

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Postprzez darkmen21 » 10 wrz 2011, o 06:54

Jak zdecydujesz sie na zdjecie podszybia-co polecam, to uwazaj co bys nie pourywał i nie poniszczył spinek je mocujących
Avatar użytkownika
darkmen21
Members
 
Posty: 1037
Dołączył(a): 16 lis 2008, o 11:35
Lokalizacja: Siemianowice Śl.
Rocznik: 1995
Silnik: 1.8
Paliwo: PB
Nadwozie: cabrio

 

Postprzez swatu » 11 wrz 2011, o 20:24

tematy tego typu ,juz były .zamykam.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie

Filtr kabinowy, golf 3 1.9d 1992 rok. - raczej jego brak.

Postprzez oldsoul » 13 cze 2012, o 20:18

Witam, byłem posiadaczem golfa 1.4 benzyna+LPG. Teraz kupiłem diesla i miałem zamiar zmienić filtr kabinowy a tu niespodzianka- niema takiego filtra jak się spodziewałem. Zupełnie inna obudowa. Są one w ogóle wymienne ? jak je czyścić ? konserwować ?
oldsoul
Czytacz
 
Posty: 129
Dołączył(a): 23 lut 2011, o 21:31
Lokalizacja: Tuchola

Postprzez Opik » 13 cze 2012, o 22:38

Nie wiem czy o tym samym mowa, bo w 2.0 to jest coś jakby prostokątna harmonijka wygięta po łuku i wsadzona w taką śmieszną ramkę. O to Ci chodzi?
Avatar użytkownika
Opik
Members
 
Posty: 7058
Dołączył(a): 28 lis 2011, o 22:22
Lokalizacja: Lublin
Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez RAQnio_V » 13 cze 2012, o 23:05

tak dokładnie o to. Tylko, że u mnie ta ramka jest prosta.
Pytanie jaki masz filtr...
taki http://www.samnaprawiam.com/sites/defau ... /2_173.jpg
czy taki http://images27.fotosik.pl/137/3f38b17e76aa2847med.jpg

ten pierwszy jest wymienny. Wyciągasz tą plastikową ramkę wraz z filtrem i wyciągasz go z ramki, zakładasz nowy i po sprawie. Ten drugi jest nie wymienny. Jeśli jest bardzo zabrudzony to możesz go odkręcić i przeczyścić ;)

Powodzenia
Wąsko i wysoko... Na przekór stereotypom :D
Avatar użytkownika
RAQnio_V
Badacz tematu
 
Posty: 381
Dołączył(a): 23 kwi 2011, o 06:22
Lokalizacja: Jaworzno

Postprzez prezesik » 14 cze 2012, o 00:10

Ło kurde ten drugi to jakiś z epoki kamienia łupanego... Wg mnie jest możliwość wymiany obudowy na tą prostokątną z wymiennym filtrem.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez Opik » 14 cze 2012, o 00:31

U mnie ramka była taka jak mówię - półkolista. Nowy taki filtr ok 80zł, ale gość w sklepie dobrał mi od Polówki bodajże zwykły prostokątny taki jak na tym pierwszym zdjęciu. I wsadzam go już bez żadnej ramki, bezpośrednio w miejsce gdzie wchodzi filtr.

15 zł :)
Avatar użytkownika
Opik
Members
 
Posty: 7058
Dołączył(a): 28 lis 2011, o 22:22
Lokalizacja: Lublin
Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez oldsoul » 14 cze 2012, o 17:37

w moim rumplu jest właśni taki jak na drugim zdjęciu, da się go wymienić na coś normalnego ? powietrze co prawda dmucha dobrze, ale po co ma walić smrodem i brudem po kabinie.

Pewnie rozstaw śrub mocujących filtr starego i nowego typu jest taki sam- myślę wtem, że można by pokusić się o zmianę obudowy. Pytanie brzmi tylko czy warto w to inwestować.
oldsoul
Czytacz
 
Posty: 129
Dołączył(a): 23 lut 2011, o 21:31
Lokalizacja: Tuchola

Postprzez K@mil » 14 cze 2012, o 18:32

oldsoul napisał(a):w moim rumplu jest właśni taki jak na drugim zdjęciu, da się go wymienić na coś normalnego ? powietrze co prawda dmucha dobrze, ale po co ma walić smrodem i brudem po kabinie.

Pewnie rozstaw śrub mocujących filtr starego i nowego typu jest taki sam- myślę wtem, że można by pokusić się o zmianę obudowy. Pytanie brzmi tylko czy warto w to inwestować.


Da rade wymienic, tylko ze najgorszy problem jest z kupieniem calego zestawu do montazu :) ciezko znalesc ramke + ten stelaz co lezy na nim filtr w dobrych pieniazkach :)


To co Ty posiadasz to nie jest filtr to jest tylko siatka, aby nie leciały liscie itp do silnika nawiewu...
Takie cuda były montowane na poczatku produkcji w golfie zazwyczaj Grudzien 91 czyli poczatki 92 (jest to zapozyczone z mk2)...
Później juz w połowie 92roku montowali zwykly papiery jak na foto nr`1

:arrow: Jest jeszcze lepsza możlitowśc kupić sobie zamiast tej siatki , siatke z filtrem
Tutaj link http://allegro.pl/filtr-kabinowy-corrad ... 27575.html
Tylko przed kupnem sprawdz wymiary
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez Opik » 14 cze 2012, o 18:59

Dorób dolot i stożek na to ! :lol: :lol: :lol:
Avatar użytkownika
Opik
Members
 
Posty: 7058
Dołączył(a): 28 lis 2011, o 22:22
Lokalizacja: Lublin
Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Poprzednia stronaNastępna strona




Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości