Moderator: Moderator
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Wytarty pierścień slizgowy alternatora (VALEO 90A)
Panowie mam problem... wytarł mi się pierścień ślizgowy w altku i tak się zastanawiam co teraz zrobić, kupić nowy czy używkę lub może da się wymienić ten pierścień?? na necie i na forum czytałem coś o tym ale nigdzie nie jest powiedziane dokładnie czy można czy nie 

-

paxstor - Members
Chodzi o bieżnię, po której latają szczotki? U mnie też jest wytarta, ale założyłem nowe szczotki i jest git.
Tego pierścienia się nie wymieni, jedynie wymiana wirnika lub całego altka. Sam zastanawiam się nad zakupem drugiego alternatora. Za 50 PLN już się kupi.
Tego pierścienia się nie wymieni, jedynie wymiana wirnika lub całego altka. Sam zastanawiam się nad zakupem drugiego alternatora. Za 50 PLN już się kupi.
-

prezesik - Members
prezesik25,Tak o to
u mnie już praktycznie metal widać i ładowanie jest słabe... znalazłem takie coś po nr, piszą że do tego alternatora wiec chyba jednak coś się da zrobić
http://moto.allegro.pl/komutator-piersc ... 01482.html
u mnie już praktycznie metal widać i ładowanie jest słabe... znalazłem takie coś po nr, piszą że do tego alternatora wiec chyba jednak coś się da zrobić
http://moto.allegro.pl/komutator-piersc ... 01482.html
-

paxstor - Members
jeśli masz takie cudo jak na tej ukcji to da rade wymienic
Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
-

krzyś - Members
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.9 TDI 1Z
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Wymieniają te ślizgi parę razy nawet przywozili by po wymianie skorygować wyważenie ,jedynie co to kleju używali , go ori chyba na ciepło są wprasowane 

-

pietrasiak2 - Members
Kaplaty, Wiem że tak się nazywa
I ten pierścień sam sobie przełożę
pietrasiak2, no właśnie wyczytałem żeby na poxipol lub żywice epoksydową wklejać ten pierścień, nawet jakąś foto poradę znalazłem tylko że, po rusku. A wyważać nie będę, myślę że jest to zbędne co innego jak by był ruszany wirnik np nawijany
I ten pierścień sam sobie przełożę
pietrasiak2, no właśnie wyczytałem żeby na poxipol lub żywice epoksydową wklejać ten pierścień, nawet jakąś foto poradę znalazłem tylko że, po rusku. A wyważać nie będę, myślę że jest to zbędne co innego jak by był ruszany wirnik np nawijany
-

paxstor - Members
pablomed, chodzi ci o pierścień?? ja byłem kiedyś u kolesia co zajmuje się regeneracją rozruszników, altków itp. i widziałem jak wymieniał takie coś ale tylko wkleił nowy, usunął chyba nadmiar kleju i było po zabiegu. Zobaczymy co to będzie ale myślę że, będzie dobrze tym bardziej że już kiedyś coś takiego robiłem ale w oplu
[ Dodano: 2013-03-31, 10:00 ]
A mam jeszcze pytanie bo nie wiem czy zmieniać regulator ze szczotkami czy zostawić to... czy może same szczotki zmienić
[ Dodano: 2013-03-31, 10:00 ]
A mam jeszcze pytanie bo nie wiem czy zmieniać regulator ze szczotkami czy zostawić to... czy może same szczotki zmienić

-

paxstor - Members
Jak znajdziesz podobne szczotki to możesz wymienić same. Koszt szczotek to około 5 zł a nowy regulator dużo więcej. W swoim też miałem wymieniany komutator i szczotki w domu i tak już jeździ ponad 2 lata i nic się nie dzieje. Co do komutatora to przed wizyta w sklepie weź ten co masz dokładnie pomierz bo niektóre sklepy mają je luzem i trzeba dobierać.
- michaal
- Badacz tematu