Szyby elektryczne

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Szyby elektryczne

Postprzez golf 1.6 93r. » 13 lut 2015, o 21:04

Witam, jestem tutaj na tym forum nowy. Niedawno kupiłem sobie pierwsze autko Golf 3 1.6 93r. Wiadomo że auto używane i w swoim wieku to jest troche usterek. Mianowicie chciałbym sie dowiedziec co mam zrobic w przypadku gdy szyby elektryczne nie odsuwaja sie. odsuwa sie tylko z przedo od str pasażera. jak kilam np zeby otworzyly sie z tylu to słychac ze cos sie dzieje ale tak jakby bylo cos zaciete. prad dochodzi bo slychac jak pracuje silniczek od wszystkich szyb. prosze o jak najszybsza odpowiedz. Sorki że takie długie :)
golf 1.6 93r.
Czytacz
 
Posty: 99
Dołączył(a): 13 lut 2015, o 20:58
Lokalizacja: Częstochowa

Szyby elektryczne

 

Postprzez golf 1.4 » 13 lut 2015, o 21:12

Moim zdaniem zapiekły się linki, musisz rozebrać boczek i przesmarować linka które są w pancerzach jakimś wd-40 ale lepszy byłby smar sylikonowy.
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez golf 1.6 93r. » 13 lut 2015, o 21:14

bo jakby silniczek byl popsuty to chyba nie bylo by slychac ze prad dochodzi prawda?
golf 1.6 93r.
Czytacz
 
Posty: 99
Dołączył(a): 13 lut 2015, o 20:58
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez golf 1.4 » 13 lut 2015, o 21:17

A jak brzmi dźwięk dochodzącego prądu? :-D jeśli wciskasz guziczek i słyszysz że cos tam się dzieje pod boczkiem no to silniczek działa

[ Dodano: 2015-02-13, 20:19 ]
możesz jeszcze poprosić jakiegoś kolegę żeby np. wciskał guziczek a ty złam szybę dłońmi (jedna z jednej strony a druga dłoń z drugiej) i próbuj pomagać jej opaść w dół. Jeśli pójdzie kawałek to wiesz że linki są zapieczone albo coś innego jest z nimi nie tak. No i nie męcz za długo tak silniczków żeby nie popalić ich
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez golf 1.6 93r. » 13 lut 2015, o 21:20

całe szczescie myślałem że do wymiany bedzie. to wystarczy zdjac tylko boczna oslone od drzwi i tam bedzie szyba? tylko z kad bede wiedzial co mam posmarowac?

[ Dodano: 2015-02-13, 21:21 ]
bo ja tych szyb nie moge w dół opóścić. ale dobry pomysl z tym co mowisz zeby trzymac i ciagnac w dół

[ Dodano: 2015-02-13, 21:24 ]
ej a jesli nic nie pojdzie to co mam robić?
golf 1.6 93r.
Czytacz
 
Posty: 99
Dołączył(a): 13 lut 2015, o 20:58
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez golf 1.4 » 13 lut 2015, o 21:26

tak, będziesz musiał zdjąć boczek a pod nim możesz mieć folię która osłania od wilgoci (postaraj się ja tak odkleić żeby ją później ponownie przykleić, ewentualnie na taśmę dwustronną, nie musisz całej zrywać) i tam będziesz widział pancerze od linek. Dużo łatwiej bu Ci było przesmarować je gdybyś wyjął prowadnicę, ale zanim się ją wyciągnie to szkoda czasu. Tak też dasz rade
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez golf 1.6 93r. » 13 lut 2015, o 21:29

ale na 100 % poznam ze to te linki trzeba nasmarowac? i na samym poczatku to mowe wezme w strzykawke oleju( został mi przy zmienianiu oleju w aucie) i napuszcze tam.

[ Dodano: 2015-02-13, 21:30 ]
a i b musze wysmarowac???
http://images25.fotosik.pl/259/6dd0c896ee72fcd1med.jpg
golf 1.6 93r.
Czytacz
 
Posty: 99
Dołączył(a): 13 lut 2015, o 20:58
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez golf 1.4 » 13 lut 2015, o 21:32

Dokładnie tam gdzie jest a i b, łatwiej Ci będzie zacząć smarować tam gdzie są czarne prowadnice bo za nimi idą gołe linki

[ Dodano: 2015-02-13, 20:32 ]
chodzi mi o te miejsca gdzie masz strzałki z kreskami
http://images25.fotosik.pl/259/6dd0c896ee72fcd1med.jpg
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez golf 1.6 93r. » 13 lut 2015, o 21:36

i to wystarzcy tylko z wierzchu posmarowac?
golf 1.6 93r.
Czytacz
 
Posty: 99
Dołączył(a): 13 lut 2015, o 20:58
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez golf 1.4 » 13 lut 2015, o 21:43

Nie, nie smar muwi wejść tam do środka więc zwykły olej silnikowy raczej dobry może nie być bo nie dostanie się wszędzie
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez golf 1.6 93r. » 13 lut 2015, o 21:46

ok jutro bede kabinowal. a jesli to nic nie da to co mam dalej poczac?
golf 1.6 93r.
Czytacz
 
Posty: 99
Dołączył(a): 13 lut 2015, o 20:58
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez golf 1.4 » 13 lut 2015, o 21:48

Pierw dobrze przesmaruj, bo moim zdaniem to będzie to. Dobrze by było żeby jeszcze ktoś się wypowiedział na ten temat. A być może sprawa jest błaha i któraś wtyczka się poluzowała? musisz popatrzeć dokładnie.
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Następna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości