Programowanie czasowe wycieraczek

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Programowanie czasowe wycieraczek

Postprzez euphonic » 9 maja 2015, o 11:23

Witam, mam taki problem, mianowicie
kiedyś się zastanawiałem, jak się programuje czssową sekwencję na "machnięcie" wycieraczkami, gdzieś bodajże tu na forum wyczytałem, że się to robi manetką raz na dół i po pełnym ruchu (lub odpowiedniej ilości ich) do pozycji wyjściowej i potem manetką raz na dół i już w zapamiętanym poprzednio czasie będą działać....to metoda w golfach, u mnie natomiast w vento działa to na odwrót, tj raz do góry, potem na dół i jeszcze raz do góry, ale nie o tym....

Chodzi o to, ze przestało mi to działać :(, wycieraczki chodzą normalnie, poza tym programowaniem, próbowałem rozłączać aku i też to nic nie dało, jakieś sugestie??
Avatar użytkownika
euphonic
Czytacz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 14 lut 2015, o 08:50
Lokalizacja: K-P

Programowanie czasowe wycieraczek

 

Postprzez VolDan » 9 maja 2015, o 19:40

Włączasz > odczekujesz pare sekund > Wyłączasz > włączasz GOTOWE ;)
Gaz mam w podłodze, nie w bagażniku ;)
VolDan
Moderator Globalny
 
Posty: 681
Dołączył(a): 7 wrz 2014, o 15:22
Lokalizacja: Wrocław
Rocznik: 92
Silnik: ABD POWER
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez euphonic » 10 maja 2015, o 09:17

No zesz....przecież pisałem, że to akurat ni działa mi :/ ehh...
Avatar użytkownika
euphonic
Czytacz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 14 lut 2015, o 08:50
Lokalizacja: K-P

Postprzez BartheZz_3 » 10 maja 2015, o 11:10

Przekaźnik 99 :)
Skoro działało a nie działa to go sprawdź :P
powinien być w gnieździe R8.
Obrazek
R.I.P Mystic B. [*]
Avatar użytkownika
BartheZz_3
Members
 
Posty: 4317
Dołączył(a): 16 cze 2011, o 10:24
Lokalizacja: PMI
Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez slawek5t » 10 maja 2015, o 15:59

U siebie robię tak :
Włączam na dół, szybko wyłączam, czekam parę sekund i włączam ponownie.
Mój golfik ;)
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez euphonic » 10 maja 2015, o 17:54

slawek5t napisał(a):U siebie robię tak :
Włączam na dół, szybko wyłączam, czekam parę sekund i włączam ponownie.

i włączam ponownie na dół ??

Najpierw o próbuje z przekaźnikiem
Avatar użytkownika
euphonic
Czytacz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 14 lut 2015, o 08:50
Lokalizacja: K-P

Postprzez Radi » 10 maja 2015, o 19:13

Ja obstawiam przekaźnik 99 odpowiada za czasówkę.
Avatar użytkownika
Radi
Members
 
Posty: 2831
Dołączył(a): 16 lut 2009, o 12:15
Lokalizacja: GKA
Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez lukszumk3 » 10 maja 2015, o 19:15

Golf czy Vento...jedno i to samo, pchasz manetkę w dół aż zaskoczy, potem od razu wyłączasz. Od tej pory liczony jest czas - odstępy w jakich będą machać wycieraczki. Odczekujesz aż Ci napada na szybę (max to koło 15-20s) i włączasz wycieraczki na dół aż zaskoczy dźwignia. Od tej pory wycieraczki będą machać w odstępach czasu ustalonych poprzez w/w procedurę :-)
Pozdro :mrgreen:
lukszumk3
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 7 sty 2014, o 22:09
Lokalizacja: Sławęcice

Postprzez euphonic » 10 maja 2015, o 19:52

lukszumk3 napisał(a):Golf czy Vento...jedno i to samo, pchasz manetkę w dół aż zaskoczy, potem od razu wyłączasz. Od tej pory liczony jest czas - odstępy w jakich będą machać wycieraczki. Odczekujesz aż Ci napada na szybę (max to koło 15-20s) i włączasz wycieraczki na dół aż zaskoczy dźwignia. Od tej pory wycieraczki będą machać w odstępach czasu ustalonych poprzez w/w procedurę :-)
Pozdro :mrgreen:


Nie działa,
chłopaki, weim, co mówię, nie działa na manetkę "góra-dół",
jutro sprawdzę ten przekaźnik, bo wydaje mi się że to jego sprawka :/
Avatar użytkownika
euphonic
Czytacz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 14 lut 2015, o 08:50
Lokalizacja: K-P

Postprzez BartheZz_3 » 11 maja 2015, o 08:32

No nie moge! euphonic, ludzie czytać nie umieją :lol: opisałeś wszystko a oni Ci piszą to samo. Sprawdź przekaźnik sprawdź :)
R.I.P Mystic B. [*]
Avatar użytkownika
BartheZz_3
Members
 
Posty: 4317
Dołączył(a): 16 cze 2011, o 10:24
Lokalizacja: PMI
Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez euphonic » 11 maja 2015, o 14:41

BartheZz_3 napisał(a):No nie moge! euphonic, ludzie czytać nie umieją :lol: opisałeś wszystko a oni Ci piszą to samo. Sprawdź przekaźnik sprawdź :)


No brachu :D, choć ktoś jeszcze czytał ze zrozumieniem - szacun!!!
Avatar użytkownika
euphonic
Czytacz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 14 lut 2015, o 08:50
Lokalizacja: K-P

Postprzez BartheZz_3 » 11 maja 2015, o 21:39

euphonic napisał(a):choć ktoś jeszcze czytał ze zrozumieniem - szacun!!!

No ja już wczoraj Ci odpowiedziałem o co kaman :lolol:
R.I.P Mystic B. [*]
Avatar użytkownika
BartheZz_3
Members
 
Posty: 4317
Dołączył(a): 16 cze 2011, o 10:24
Lokalizacja: PMI
Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Następna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości