Kopertówki a sygnał z poszczególnych drzwi

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Kopertówki a sygnał z poszczególnych drzwi

Postprzez euphonic » 7 kwi 2015, o 12:49

Witam,
mam taki problem,
montuje u siebie lampki kopertówki, chcę je podłączyć tak, żeby świeciła mi się poszczególna lampka przy otwartych drzwiach, pod jaki przewód mam się podłączyć?
we włącznikach drzwiowych mam aż 3 przewody:
Obrazek
Obrazek

i naa koniec (żenujące) pytanie, czy to przewód + czy - idzie :mrgreen:
Avatar użytkownika
euphonic
Czytacz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 14 lut 2015, o 08:50
Lokalizacja: K-P

Kopertówki a sygnał z poszczególnych drzwi

 

Postprzez łukasz1983 » 7 kwi 2015, o 18:07

euphonic napisał(a):i naa koniec (żenujące) pytanie, czy to przewód + czy - idzie
W krańcówce masz masę.

euphonic napisał(a): pod jaki przewód mam się podłączyć?
Jeden przewód kopertówki podpinasz pod plus po zapłonie w drzwiach,a drugi podpinasz pod ten przewód,na którym pojawia się masa po otwarciu drzwi.Dla ułatwienia dodam,że będzie to brązowo-żółty,lub brązowo-biały,który to musisz sprawdzić.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez euphonic » 7 kwi 2015, o 18:47

łukasz1983 napisał(a):Dla ułatwienia dodam,że będzie to brązowo-żółty,lub brązowo-biały.


Tyle to i ja wiem hehe :mrgreen:
no nic jutro będzie trzeba po kombinować, dzięki za pomoc łukasz1983
Avatar użytkownika
euphonic
Czytacz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 14 lut 2015, o 08:50
Lokalizacja: K-P

Postprzez łukasz1983 » 7 kwi 2015, o 18:59

euphonic napisał(a):Tyle to i ja wiem
Nie mam możliwości sprawdzić na którym jest masa po otwarciu drzwi,musisz sobie sam to sprawdzić.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez KrOlikkk » 7 kwi 2015, o 23:13

na jednym kablu jest masa po otwarciu nie wazne jakich drzwi a na drugim jest na poszczegolne drzwi
ttu masz ogolnie temat co i jak http://www.golf3.pl/topics28/o-tym-jak- ... t24431.htm
Avatar użytkownika
KrOlikkk
Badacz tematu
 
Posty: 230
Dołączył(a): 20 maja 2013, o 11:19
Lokalizacja: Felinów

Postprzez euphonic » 12 kwi 2015, o 06:14

KrOlikkk napisał(a):na jednym kablu jest masa po otwarciu nie wazne jakich drzwi a na drugim jest na poszczegolne drzwi
ttu masz ogolnie temat co i jak http://www.golf3.pl/topics28/o-tym-jak- ... t24431.htm



O dzięki kolego wielkie ;-)
Avatar użytkownika
euphonic
Czytacz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 14 lut 2015, o 08:50
Lokalizacja: K-P

Postprzez klaudek669 » 12 kwi 2015, o 12:50

Masa wszędzie, jedna stała, jedna do lampki we wnętrzu druga do skrzynki bezpieczników.
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez euphonic » 12 kwi 2015, o 19:12

klaudek669 napisał(a):Masa wszędzie, jedna stała, jedna do lampki we wnętrzu druga do skrzynki bezpieczników.

Czyli rozumiem, że mimo wszystko jesli podlacze np lewa kopertowke pod krancowke, to mimo wszystko sie zapalawszystkie lampki razem z ta pod sufitkowa, tak?
Avatar użytkownika
euphonic
Czytacz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 14 lut 2015, o 08:50
Lokalizacja: K-P

Postprzez klaudek669 » 12 kwi 2015, o 21:01

Tak będzie chyba że dołozysz diode prostowniczą pod każdą krańcówke na przewód który idzie do lampki wewnątrz to będzie się zapalała tylko ta lampka które drzwi są otwarte.
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez Pro100 » 13 kwi 2015, o 11:50

klaudek669 napisał(a):Tak będzie chyba że dołozysz diode prostowniczą pod każdą krańcówke na przewód który idzie do lampki wewnątrz to będzie się zapalała tylko ta lampka które drzwi są otwarte.


Jesteś w błędzie kolego, trzeba się po prostu wpiąć w odpowiedni kabel. Nie pamiętam pod jaki wpiąłem się u siebie ale wszystko działa jak powinno.

Otwierasz drzwi kierowcy - pali się kopertówka kierowcy
Otwierasz drzwi pasażera - pali się kopertówka pasażera

Żadnej diody nie musiałem montować.
Avatar użytkownika
Pro100
VIP
 
Posty: 2623
Dołączył(a): 22 cze 2008, o 16:38
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Rocznik: 93
Silnik: R32
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez euphonic » 13 kwi 2015, o 15:42

Pro100 napisał(a):Jesteś w błędzie kolego, trzeba się po prostu wpiąć w odpowiedni kabel.

Otwierasz drzwi kierowcy - pali się kopertówka kierowcy
Żadnej diody nie musiałem montować.


Mi też tak się wydaję biorąc pod uwagę opinię kolegi pablomed w tym poście

pablomed napisał(a):Zamiast do brązowo białego daj do brązowo-żółtego. Będzie taki szedł od modułu szyb elektrycznych (pin 12), i masz osobno.
Avatar użytkownika
euphonic
Czytacz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 14 lut 2015, o 08:50
Lokalizacja: K-P

Postprzez Pro100 » 14 kwi 2015, o 11:30

Dokładnie z tego co pamiętam wpinałem się pod wiązkę z silniczka elektrycznych szyb.
Avatar użytkownika
Pro100
VIP
 
Posty: 2623
Dołączył(a): 22 cze 2008, o 16:38
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Rocznik: 93
Silnik: R32
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe


- - - www.boxmarket.eu/pl/sendbox_pudelka_wysylkowe-k,280.html



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość