elo
utwierdźcie mnie w przekonaniu że ten czujnik miał jakiś problem do mnie i to on pokazał złą temperaturę.
-zaparkowałem po przejechaniu z 20 km / 90 stopni / wszystko ok
-po 5 min wracam do auta i sobie dalej jadę. Nagle się zczaiłem że 110 mam na liczniku. Gaszę auto. Nic nie cieknie od dołu, wentylator nie chodzi. Odpalam auto i znów 90 stopni
-Dojeżdżam do pracy. Trzymam auto na obrotach do czasu złapania 94 stopni. Załączył się wentylator.
Dobrze myślę że to ten czujnik? Szykuje się pewnie wymiana jak już takiego zonka mi zrobił?
W pracy mi mówili że może termostat się zatkał na chwilę albo nie zdążyła woda się ostudzić po ponownym odpaleniu jednak nie wierzę w to. Jakie pomysły?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
*)"Czujnik" wkręcony w chłodnicy a właściwie włącznik termiczny NIE pokazuje temperatury a włącza silniczek wiatraka.
*) Temperaturę "ocenia" czujnik 4-pinowy w króćcu wody przy głowicy silnika i NIE ma on związku z włączaniem lub nie wiatraka.
*) Przyczyny: mógł zawiesić się termostat; mógł zawiesić się włącznik termiczny; mógł źle pokazać wskaźnik a to z kolei wina albo czujnika albo wskaźnika w zegarach.
*) Temperaturę "ocenia" czujnik 4-pinowy w króćcu wody przy głowicy silnika i NIE ma on związku z włączaniem lub nie wiatraka.
*) Przyczyny: mógł zawiesić się termostat; mógł zawiesić się włącznik termiczny; mógł źle pokazać wskaźnik a to z kolei wina albo czujnika albo wskaźnika w zegarach.
-

Zico63 - Members
mniej płynu, silnik zacznie się przegrzewać.killah napisał(a):no jest mały ubytek 2-3 cm i nigdy nie chce mi się uzupełnić. Ale czy to może powodować ten problem?
Kurde, może czujnik temp. w króćcu jest OK, a faktycznie zawiesza się termostat.
Dolej płynu i sprawdź jak będzie się zachowywał wskaźnik.
Sorki, sms-em niewiele mogłem pomóc.
-

prezesik - Members
najlepiej będzie jak jeszcze raz sprawdzę jak mi się tak zrobi czy wentylator chodzi jak jest te 100 stopni. bo powinien chodzić.
Tylko czemu miałby się zawieszać termostat jak stoi auto 2 min po rozgrzaniu do 90 stopni. Przecież on i tak jest otwarty. Więc jak ruszałem to nadal był otwarty.
//
sugestia
ktoś mi powiedział że sinik po takiej pracy po wyłączeniu się nagrzewa jeszcze przez chwilę i przez to może temperatura rosnąć po odpaleniu. Pytanie czemu wiatrak nie włącza się przy wyłączonym aucie.
//
panowie dzisiaj auto trzymałem tak do 97 stopni i wiatrak się nie włączył. Chyba coś nie tak z tym rezystorem w chłodnicy.
Tylko czemu miałby się zawieszać termostat jak stoi auto 2 min po rozgrzaniu do 90 stopni. Przecież on i tak jest otwarty. Więc jak ruszałem to nadal był otwarty.
//
sugestia
ktoś mi powiedział że sinik po takiej pracy po wyłączeniu się nagrzewa jeszcze przez chwilę i przez to może temperatura rosnąć po odpaleniu. Pytanie czemu wiatrak nie włącza się przy wyłączonym aucie.
//
panowie dzisiaj auto trzymałem tak do 97 stopni i wiatrak się nie włączył. Chyba coś nie tak z tym rezystorem w chłodnicy.
- killah
ja tez tak miałem pewien czas Killah tylko ze mi przy 110*C wywalilo wode ze zbiornika wyrownawnczego
pozniej przez pewien czas mi wentylator nie chodzil dolalem wody odpalilem silnik zassalo zgasilem i dolalem jeszcze troche i tak zostawilem na noc i na drugi dzien wszystko było wporzadku;]
pozniej przez pewien czas mi wentylator nie chodzil dolalem wody odpalilem silnik zassalo zgasilem i dolalem jeszcze troche i tak zostawilem na noc i na drugi dzien wszystko było wporzadku;]- WNAGliwice
- Czytacz
- WNAGliwice
- Czytacz