okej teraz tak miedzy 1 i 3 pinem jest tam okolo 3300 a 2 i 4 okolo 2800 czy cos takiego mala roznica
we wtyczce napiecie pokazala miedzy stykami pierwsza para 4 około a miedzy druga parą ponad 9V wiec to i tak nie jest 12
gdy zrobilem lekkie zwarcie na tych pinach aby wskazowka skoczyla to niestety pozostaja niedrgnmieta
Moderator: Moderator
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
terrabith12345, Kolego zacznijmy od początku,4-ro pinowy czujnik temperatury składa się tak jakby z 2 czujników w jednym.
1 czujnik ma styki 1 i 3 i on odpowiada za informowanie ECU o temp.i za dawkowanie paliwa.
2 czujnik ma styki 2 i 4 i on podaje informację na licznik,i odpowiada za wskazania wskazówki.
Zmień czujnik,możesz podjechać na złom i kupić używkę,jak pomierzyć czujnik już wiesz,wartości czujnika też ci podałem.
1 czujnik ma styki 1 i 3 i on odpowiada za informowanie ECU o temp.i za dawkowanie paliwa.
2 czujnik ma styki 2 i 4 i on podaje informację na licznik,i odpowiada za wskazania wskazówki.
z tego wynika,że czujnik jest uwalony,bo jak silnik u ciebie miał temp. około 10*C,to pierwszy wynik jest ok,natomiast drugi pomiar jest nie prawidłowy,bo powinno być około 1600Ω.terrabith12345 napisał(a):miedzy 1 i 3 pinem jest tam okolo 3300 a 2 i 4 okolo 2800
Zmień czujnik,możesz podjechać na złom i kupić używkę,jak pomierzyć czujnik już wiesz,wartości czujnika też ci podałem.
a ile to jest to około,bo na tych pinach we wtyczce na zapłonie powinno być około 5Vterrabith12345 napisał(a):we wtyczce napiecie pokazala miedzy stykami pierwsza para 4 około
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
dziekuej za obszerna odpowiedz
wiec tak
na pewno nie mam takie oporu jak ty mowisz, wartosci sa zblizone wiec podejrzewam ze czujnik jest uwalony
wartosci we wtyczce bylo ponad 4.5V ale w drugiej parze już 9.6V
ktoś cos pisał o 12v, ty o 5v wiec nie wiem do konca
wiec tak
na pewno nie mam takie oporu jak ty mowisz, wartosci sa zblizone wiec podejrzewam ze czujnik jest uwalony
wartosci we wtyczce bylo ponad 4.5V ale w drugiej parze już 9.6V
ktoś cos pisał o 12v, ty o 5v wiec nie wiem do konca
- terrabith12345
- Czytacz
terrabith12345, We wtyczce na włączonym zapłonie na stykach 1 i 3 ma być napięcie w okolicach 5V (tego jestem pewny na sto),natomiast na stykach 2 i 4 podobno ma być napięcie około 12V (ale tego nie jestem pewny)
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Może trochę odgrzeję ale napiszę w tym temacie bo jest wszystko elegancko rozpisane.
Nie będę opisywał na forum, że z rana mam problemy z odpalaniem auta i falujące obroty.
Dziś zmierzyłem wartości, nie wiem czy dobrze nastawiałem miernik, dlatego wrzucam foty...
A temperatura na blacie:

Nie będę opisywał na forum, że z rana mam problemy z odpalaniem auta i falujące obroty.
Dziś zmierzyłem wartości, nie wiem czy dobrze nastawiałem miernik, dlatego wrzucam foty...
A temperatura na blacie:

-

WSZ - Badacz tematu
mierzyłeś piny 1 i 3, teraz zmierz drugą parę pinów (2 i 4) - ta druga para powinna pokazywać wartość mniej więcej dwa razy mniejszą od pierwszej pary
czyli jeżeli 1 i 3 pokazuje 400, to na 2 i 4 powinno być 200
miałem ten sam problem, silnik się pięknie nagrzewał jak powinien, a na blacie ciągle 70, winnym był czujnik
czyli jeżeli 1 i 3 pokazuje 400, to na 2 i 4 powinno być 200
miałem ten sam problem, silnik się pięknie nagrzewał jak powinien, a na blacie ciągle 70, winnym był czujnik
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
Na tamtych pinach bez zmiany.
Tu dalem 70 stopni bo akurat do tylu mialem nagrzane.
I wg takiej temp mierzylem.
Bez problemu wchodzi mi na 90 stopni.
Tylko mam problemy z rannym odpalaniem.
A na w/w zdjeciach wartosci wg wskazowki na blacie pokrywaja sie z miernikiem?
Tu dalem 70 stopni bo akurat do tylu mialem nagrzane.
I wg takiej temp mierzylem.
Bez problemu wchodzi mi na 90 stopni.
Tylko mam problemy z rannym odpalaniem.
A na w/w zdjeciach wartosci wg wskazowki na blacie pokrywaja sie z miernikiem?
-

WSZ - Badacz tematu
Zmieniałem z kumplem czujnik temperatury w Audi (4.2) i miał on jakieś zawirowania z obrotami cudami silnikami. Po wymianie czujnika problemy ustały, stąd polecałbym Ci zmienić czujnik na nowy.
Z drugiej jednak strony - skąd pewność, że czujnik jest tutaj winny?
Z drugiej jednak strony - skąd pewność, że czujnik jest tutaj winny?
-

shift00 - Gaduła
- Rocznik: 96
- Silnik: 1.8T++
- Paliwo: PB
Ja na ten przykład powiem wam, że wymieniłem czujnik i nic się nie zmieniło, wymieniłem kostkę czujnika i gitara gra, wszystko w porządku... więc nie koniecznie czujnik winny 

R.I.P Mystic B. [*]
-

BartheZz_3 - Members
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi