Witajcie
Chciałbym zamontować sobie centralny zamek do Golfa 3- drzwiowego, tylko problem tkwi w tym że po zakupie samochodu był tam jakiś centralny były te silowniki przy zamkach, ale z racji tego że nie dział on za bardzo wszystko wywalilem i zostały tylko kable. Teraz chciałbym zamontować takie cudo:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=3822911769
I chciałbym się poradzić czy to dobry zestaw?
Czy można pod funkcję otwierania bagażnika dac włączenie świateł mijania?
I co ważne czy łatwo to podłączyć?
Z góry dziekuje za pomoc
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Hmm wywaliłeś ori zamek pneumatyczny i chcesz w jego miejsce zamontować elektryczne siłowniki... Utrudniasz sobie życie, ale spoko. Tylko radziłbym Ci kupić sobie trzy siłowniki, żeby też ogarnąć bagażnik. Nie mówię już o klapce wlewu bo tam masz może korek na kluczyk czy coś... ? Co do podłączenia świateł mijania pod dodatkowy kanał (otwieranie bagażnika w Twoim przypadku) możesz to podłączyć ale efekt będzie taki że te światła sobie tylko mrugną. Jakbyś chciał żeby to chociaż poświeciło ze 30 sekund musisz do tego dorzucić jakiś dodatkowy układ podtrzymujący napięcie przez określony czas.
Dla mnie tak, a czy Tobie to sprawi trudność ciężko powiedzieć. Musisz się zorientować które przewody od przełącznika świateł odpowiadają za załączenie świateł mijania i tam się wpiąć (być może po diodzie) jakimś układem który Ci podtrzyma napięcie po podaniu sygnału ze sterownika (w Twoim przypadku kanał otwierania bagażnika). Nie jest to skomplikowane. POWODZENIA
adziok09 napisał(a):I co ważne czy łatwo to podłączyć?
Dla mnie tak, a czy Tobie to sprawi trudność ciężko powiedzieć. Musisz się zorientować które przewody od przełącznika świateł odpowiadają za załączenie świateł mijania i tam się wpiąć (być może po diodzie) jakimś układem który Ci podtrzyma napięcie po podaniu sygnału ze sterownika (w Twoim przypadku kanał otwierania bagażnika). Nie jest to skomplikowane. POWODZENIA
-

adams - Gaduła
- Rocznik: 1994
- Silnik: ABU
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Super! Dzięki za pomoc, jeszcze tylko pytanko czy ta firma Stig to jest coś warta czy nie?
I orientujesz się może jaki jest koszt szlifowania kluczyka? Nie mam Immobilizera , tak mi się przynajmniej wydaje- zwykły prosty kluczyk

I orientujesz się może jaki jest koszt szlifowania kluczyka? Nie mam Immobilizera , tak mi się przynajmniej wydaje- zwykły prosty kluczyk

-

adziok09 - Badacz tematu
adziok09 napisał(a):I orientujesz się może jaki jest koszt szlifowania kluczyka?
Z 80 zł.. Nie więcej niż stówka.
adziok09 napisał(a):Nie mam Immobilizera , tak mi się przynajmniej wydaje- zwykły prosty kluczyk
Rozpołów kluczyk (jego obudowę znaczy). I jeśli nie ma pastylki w środku to istotnie nie masz immo.

-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Ja bym brał te kluczyki bo z tego co wiem to scyzoryki z czsem się rozlatują(chodzi mi o to że te groty latają w plastiku)adziok09 napisał(a):A jeszcze takie pytanie natury estetycznej
Scyzoryk czy kluczyk?
diesel musi dymić 

-

karol MAŁY - Czytacz
adziok09 napisał(a):jak podłączyć kierunkowskazy żeby migaly, od sterownika mam tylko jeden przewód
A w zestawie nie dostałeś dodatkowo dwóch diod prostowniczych ? jeśli nie to idź do elektronicznego, powiedz że potrzebujesz diody prostownicze do rozdzielenia sygnału na dwie strony kierunkowskazów (wtedy dadza Ci odpowiednie diody - koszt to może być około 10 zł za dwie sztuki bo do kierunków by się przydały ciut mocniejsze, a te są ciut droższe niż niskoprądowe za złotówkę). Poza tym dokładnie jakie potrzebujesz powinieneś gdzieś znaleźć na forum. POWODZENIA
-

adams - Gaduła
Nie wiem czy w ogóle w jakimkolwiek aucie (bo w przypadku grupy VAGa chyba w żadnym z mi znanych) jest to możliwe. Wyłącznik od awaryjnych łączy obie strony kierunkowskazów ( w bardzo dużym - może nawet przesadnym trochę uproszczeniu). Jeżeli ze sterownika centralnego zamka nie są wyprowadzone dwa przewody do zasilenia oddzielnie lewych i prawych kierunkowskazów, to po prostu zakładasz diody i z jednego kabelka robią Ci się dwa
Uwierz że to nieskomplikowane, jeśli nie lubisz lutować to daj to komukolwiek kto ma trochę pojęcia o trzymaniu lutownicy zrobi Ci za przysłowiowe piwo, a dalej sobie do auta sam już wszystko zamontujesz według instrukcji. Wszystkie przewody potrzebne do tego masz w lewym słupku z przodu przy drzwiach kierowcy oraz przy tablicy bezpieczników (zasilanie, kierunki lewy/prawy - nie pamiętam czy nie odwrotnie ale kolory przewodów jakie musisz znaleźć od kierunków to czarny z zielonym paskiem CHYBA lewa strona i czarny z białym paskiem CHYBA prawa strona). 7 lat temu to zakładałem nie pamiętam na pamięć
Kolory w słupku to zielony od zamykania i szary od otwierania (albo odwrotnie
) Zasilanie możesz sobie pociągnąć od tablicy bezpieczników bezpośrednio (na tyle tablicy powinieneś mieć wolne miejsce w okolicach grubych czerwonych przewodów). Tylko uwaga bo tam jest zasilanie bezpośrednio z aku niezabezpieczone żadnym bezpiecznikiem więc pamiętaj koniecznie o założeniu bezpiecznika na zasilaniu układu. Masę możesz sobie wziąć z punktu masowego (czy jak to tam nazwać) na słupku ponad złączem od centralnego zamka i głośników. Więcej mi nic nie przychodzi do głowy. Jakby coś to pytaj. POWODZENIA 
Uwierz że to nieskomplikowane, jeśli nie lubisz lutować to daj to komukolwiek kto ma trochę pojęcia o trzymaniu lutownicy zrobi Ci za przysłowiowe piwo, a dalej sobie do auta sam już wszystko zamontujesz według instrukcji. Wszystkie przewody potrzebne do tego masz w lewym słupku z przodu przy drzwiach kierowcy oraz przy tablicy bezpieczników (zasilanie, kierunki lewy/prawy - nie pamiętam czy nie odwrotnie ale kolory przewodów jakie musisz znaleźć od kierunków to czarny z zielonym paskiem CHYBA lewa strona i czarny z białym paskiem CHYBA prawa strona). 7 lat temu to zakładałem nie pamiętam na pamięć
Kolory w słupku to zielony od zamykania i szary od otwierania (albo odwrotnie
) Zasilanie możesz sobie pociągnąć od tablicy bezpieczników bezpośrednio (na tyle tablicy powinieneś mieć wolne miejsce w okolicach grubych czerwonych przewodów). Tylko uwaga bo tam jest zasilanie bezpośrednio z aku niezabezpieczone żadnym bezpiecznikiem więc pamiętaj koniecznie o założeniu bezpiecznika na zasilaniu układu. Masę możesz sobie wziąć z punktu masowego (czy jak to tam nazwać) na słupku ponad złączem od centralnego zamka i głośników. Więcej mi nic nie przychodzi do głowy. Jakby coś to pytaj. POWODZENIA -

adams - Gaduła
Centralny zamontowany działa super
, ale tak mnie coś wzięło żeby zamiast mrugania kierunkowskazami, podłączyć tak żeby mrugal długimi (drogowymi) albo samymi mijania mam reflektory h1+h1. Tylko teraz kwestia podlaczenia
ma ktoś jakieś pomysły?
Z góry dziękuję
, ale tak mnie coś wzięło żeby zamiast mrugania kierunkowskazami, podłączyć tak żeby mrugal długimi (drogowymi) albo samymi mijania mam reflektory h1+h1. Tylko teraz kwestia podlaczenia
ma ktoś jakieś pomysły?
Z góry dziękuję

-

adziok09 - Badacz tematu