Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-09-06, 21:15
jes prosty sposób aby sprawdzić czy to łożysko, podnieś samochód do gory i przekręć kołem, jeśli kręci się lekko i cicho to łożysko jest ok tak na 85% bo pod obciążeniem może być gorzej...sprawdź też czy nie ma luzu na łożysku i w razie czego dokręć...ale na samym początku sprawdź czy nie popuściły Ci śruby od koła
neo2223 napisał/a:
czyzby łożysko oporowe???
tam są dwa łożyska stożkowe a nie oporwe...ale to tak na marginesie
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-09-07, 06:07
marcinkoz2910, jeśli masz luz na łożysku to pod obciążeniem koło może się delikatnie przekrzywiac i wtedy gdzieś trze...u mnie jak siadły łożyska to niezależnie czy pod obciążeniem czy bez słychać było huczenie jakbym miał z tyłu most napędowy od poloneza....spróbuj najpierw dokręcić te łożyska a jak nie pomoże to wymienisz - około 30zł komplet na jedno koło najlepiej to zmieniać przy obu kołach bo u mnie padły w odstępie 1000 km tzn nie cały miesiąc...jak będziesz dokręcał to nie za mocno tzn dokręcasz do czasu aż będzie czuć wyraźny opór przy obracaniu kołem a następnie cofasz nakrętkę tak żeby koło lekko się kręciło
Silnik: 1.8GT Pomógł: 23 razy Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 352 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-07, 10:19
jak ci stuka pod obciazeniem to widocznie szykuj sie powoli do wymiany tulej na belce bo zaczynaja siadac a wymiana lozyska na tyle jest prosta i samemu to wymienisz bez wiekszego problemu. Lozysko na tyl jest tanie i do tego dostajesz caly zestaw naprawczy za cene ok 15zl
jak ci stuka pod obciazeniem to widocznie szykuj sie powoli do wymiany tulej na belce bo zaczynaja siadac
czyli wysiadają tuleje metalowo-gumowe na tylnim zawieszeniu?? a co z tą piastą faktycznie trzeba tam coś nabijać maszynowo?? a w tylnim kole są dwa łożyska to wymienić oby dwa??
Wysłany: 2008-09-07, 10:36
marcinkoz2910,
piasta jest w bębnie hamulca tzn trzeba go ściągnąć. Pózniej trzeba wybić z bębna zewnętrzne pierścienie obu łożysk - ja użyłem do tego starego tępego śrubokręta i młotka i wbić nowe pierścienie tylko trzeba uważać żeby równo szły i to jest największy problem przy wymianie łożysk. I pamiętaj, nigdy nie uderzaj młotkiem bezpośrednio w łożysko. Ja przykładam stary pierścień później jeden młotek na płasko i dopiero drugim uderzam tak żeby trafiać w środek...najważniejsze żeby pierścień prosto wchodził ....ale najpierw spróbuj dokręcić żeby koło nie miało luzu bo może to wystarczy i nie trzeba łożysk zmieniać
[ Dodano: 2008-09-07, 11:42 ]
a z tymi tulejami to ja bym najpierw jechał na stację diagnostyczną żeby Ci przetrzepali zawieszenie bo wymiana ich to już większa robota i szkoda by było robić to bez potrzeby
łożyska są dwa i jak kupisz komplet na jedno koło to tam masz oba łożyska, nakrętkę, uszczelniacz i zabezbieczenie (koronka + zawleczka)...zawsze wymienia się oba
mani51, ok dzięki jak na razie za pomoc i bede się bawił z tym w tym tygodniu i dam znać co i jak a na razie to bede kombinował z tym bo jest to troszke uciążliwe jak się jeździ... pozdro
Silnik: 1.6(abu) + LPG Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 158 Skąd: woj. Śląskie
Wysłany: 2008-09-13, 13:49
Sprawdź kolego nakrętke która Trzyma łożysko i jej zabespieczenie być moze tu problem.
Dźwignij kółko tylnie żeby koło było w powietrzu i poruszaj nim do przodu i do tyłu powinien być lekki luz to jest dobrze bo łożysko musi mieć trochę luzu bo sie zagrzeje i ulegnie zniszczeniu. Poprostu sie rozleci i odpadnie ci kółko. Jeżeli bydzie mieć za duży luz to właśnie przy skrętach i więkrzych obciążeniach bydzie stukać. Wtedy trzeba odręcić tą nakrętke która jest jednorazowa i prawidłowo przykręcić nową...pozdro for you
Wysłany: 2008-09-15, 05:43
PaNdA napisał/a:
powinien być lekki luz
no nie wiem, mnie inaczej uczyli...nie dopuszczalny jest luz który da się wyczuć w ten sposób ponieważ łożyska stożkowe mają być wstępnie napięte podczas montażu co opisałem w postach powyżej... tak mnie uczyli w technikum, tak kazali robić na praktyce w warsztacie i to samo usłyszałem na studiach...a nakrętkę zmienia się razem z łożyskami a nie za każdym razem gdy dokręcasz
Silnik: 1.8GT Pomógł: 23 razy Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 352 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-15, 22:22
mani51 napisał/a:
PaNdA napisał/a:
powinien być lekki luz
no nie wiem, mnie inaczej uczyli...nie dopuszczalny jest luz który da się wyczuć w ten sposób ponieważ łożyska stożkowe mają być wstępnie napięte podczas montażu co opisałem w postach powyżej... tak mnie uczyli w technikum, tak kazali robić na praktyce w warsztacie i to samo usłyszałem na studiach...a nakrętkę zmienia się razem z łożyskami a nie za każdym razem gdy dokręcasz