Ok dzieki bardzo
Ale zawsze miec te 40 % znizki to zawsze cos teraz mam okolo 1200zl wiec na raty zaplace ponad 600 zl a tak to moze byc 400 wiec nie jest zle ; )
na przykladzie tatus kupuje synkowi auto
synek kupil autko razem z tata, tato wlasciciel synek wspolwlasciciel, tato mial 60% znizki i w chwili wpisania synka jako wspolwlasciciela synek tez dostawal 60% z wejscia, jak synek mial dzwona swoim autkiem tracil cala znizke natomiast tato tracil jakis tam procent, jezeli nie mial dzwona w chwili sprzedania auta synek traci cale 60%.
najlepszym rozwiazaniem jest zrobic tak:
synek nie ma znizki kupuje auto wraz z tata z tym ze synek jako wlasciciel a tato jako wspolwlasciciel i wtedy pierwszym uzytkownikiem jest synek natomiast polisa OC jest na ojca (ojciec w dowodzie jako wspolwlasciciel), w chwili ubezpieczenia synek dostaje pelna znizke ojca (60%) i w chwili sprzedazy autka synek NIE traci znizek czyli jak kupi nastepne auto to ma pelna znizke czyli 60% i wtedy juz nie potrzebuje wspolwlasciciela
warunkiem jest jedynie to ze auto musi miec dluzej niz 12 miesiecy
moja kuzynka pracuje w ubezpieczalni i mi tak doradzala, moj pierwszy golf mial silnik 1,8 i stal na mnie a moj tato jako wspolwlasciciel wtedy dostalem pelna i za golfika placilem 312zl/rok, po 1,5 roku sprzedalem golfa kupilem omege z silnikiem 2,5 v6 i w dowodzie bylem tylko ja, z poprzedniego auta mialem pelna znizke i za omege placilem 430zl/rok.
Silnik: AEA 1.6
Wiek: 27 Dołączył: 19 Paź 2008 Posty: 382 Skąd: Dobre Miasto
Wysłany: 2011-04-04, 13:27
U mnie ta sama historia tylko że jest "synek i teściowa" dodam jeszcze że niektóre ubezpieczalnie dorzucają bonus za "dzieci do lat 2" i "pracownik poczty polskiej" (MTU) i takim sposobem na kwartał płacę 110pln
A jak to sie ma w odniesieniu do 2 roznych ubezpieczalni jak moj ojciec ma w PZU a ja w Axa i czy jak ja stukne to czy w PZU mu znizki obetna ? Bo jesli nie obetna to jest to gites niechce naciagac ojca...
Silnik: 1.8 ABS + GAZ
Wiek: 22 Dołączył: 06 Sie 2011 Posty: 714 Skąd: ma wiedzieć ?
Wysłany: 2012-01-10, 13:43
Panie i Panowe pytanie :
Mam golfa 1.8 na siebie no i doszedlem do wniosku ze glupi pomysl mialem i chcialbym wspolwlasciciela. jak to trzeba zrobic trzeba nowa umowe ? czy jak ?
Hmm musisz napisac umowe darowizny chyba czy cos... i zaplacic od tego podatek... Wiem bo sam to przerabialem ale inaczej to zrobilem bo nie mialem go zarejestrowanego
Ale na pewno to nie wszystko bo Ty juz masz zarejestrowanego...
Silnik: 1.8 ABS + GAZ
Wiek: 22 Dołączył: 06 Sie 2011 Posty: 714 Skąd: ma wiedzieć ?
Wysłany: 2012-01-10, 14:05
czyli musze wypelnic druk na darowizne miec dowod oc i przeglad i trzeba z ta osoba bo na necie niby pisza ze dowod jej wystarczy. ktos przechodzil taka rzecz ?
ze ma dowod na siebie i chce np tate dodac by mniejsze oc bylo
Zalezy jaki urzednik Ci sie trafi, mialem sytuacje taka:
Pani z urzedu wszystkie papiery mi dala plus dodatkowy z upowaznieniem, ze moge sie za wspolwlasciciela podpisac itd itp.
W dzien kiedy odbieralem wszystko i dalem jej to upowaznienie, obok przyszedl gosc w takiej samej sprawie co ja, koles mu powiedzial ze ma przyniesc upowaznienie i do widzenia
Bez tego nie ma sie pokazywac, wiec w razie cos to sobie to przygotuj tez
No tez prawda zalezy na kogo natrafisz..... Ja sie spotkalem z tym ze gosc przyszedl i chcial dopisac swojego ojca.... to powiedzieli ze bez problemu i dlugopisem wpisali w dowod i podbili pieczatke....
Wpisz w daroweizne 1% auta tego nikt nie sprawdza a muszą dopisac tą osobe
jak ktos z rodziny bliskiej ojciec brat to nie płącisz nic chyba do wartosci darowizny 9 czy 17 tys nie pamiętam podatek jest od wartosci darowizny wienc jak auto warte 10 tys to sobie policz te złotówki
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył