Silnik: 1.9TDI
Wysłany: 2008-08-26, 08:04 Ściąga na lewo
Witam,
moj nowy zakup (z 1996r) sciaga podczas jazdy na lewa strone. Po puszczeniu kierownicy, przy ok. 50m przekraczam juz swoj pas ruchu. Kierownica tez sie sama kreci.
Mechanik, ktory go ogladal (wymimenial rozrzad) stwierdzil ze to alu i sa do regeneracji, choc wg mnie sa wzglednie w dobrym stanie. Tymbardziej ze regeneracja to podobno koszt ok. 150 zl za szt (?). Opony szerokie, niskoprofilowe.
Co to moze byc ? - to pewnie glupie pytanie, ale czy dobrym pomyslem w tej sytuacji bedzie stacja diagnostyczna, ustawianie zbieznosci, czy moze serwis z wywazaniem opon?
Koloega proponowal zmiane kol lewe/prawe bo wtedy, jezeli to wina kol, sytuacja powinna sie odwrocic ?
Silnik: AhU Pomógł: 6 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 574 Skąd: siedlce/okolice
Wysłany: 2008-08-26, 12:23
hej hej a ja miałem taki przypadek z oponamii...kupiłem używane pan je wyważył wyjechałem i sruuu na drugi pas... Byłem w szoku że oponki aż tak potrafią ingerować w tooo,,,
i chyba ten wulkanizator myslał że jestem frajerem
heh
albo w kącie pochylenia koła lezy problem.
Koledzy "Dozorcy" (z calym szacunkiem) w Naszych samochodach w zawieszeniu przednim ustawia sie:
Zbieżność(regulacja tylko prawym drążkiem kierowniczym)
pochylenie koła(przy mocowaniu zwrotnicy do McPhersona z dołu).
Jak będiesz miał źle ustawione pochylenie koła to moze być taka sytuacja że auto jeździ po drodze.W takim przypadku zachodzi konieczność ustawienia całej geometrii przodu.
Tak na marginesie to sprawdź tylko czy masz dość powietrza w kołach.No i ewentualnie przełóż koła,mozesz nawet przód/tył zamienić.
jeszcze może,ale to juz naciągana teoria troche, mocowania tylnej belki zawieszenia moga być źle ustawione.Napisz co ustaliłeś...
pozdr.
Silnik: 1.4 ABD + NOS Pomógł: 16 razy Wiek: 42 Dołączył: 10 Wrz 2007 Posty: 535 Skąd: ewewefwef
Wysłany: 2008-09-03, 16:07
ja ja koledzy proponuje:
1 ustawienie geometrii przodu ok 70 zł
2 pojechać na dobrą stacje oponiarską i wywarzyc tak aby załozyc jak najmniej odwarzników
a słuchałem kiedys w tvn turbo ze na jednej stronie koła moze byc tylko 1 odwarznik jesli są 2 tzn ze gosc poszedł na proscizne
bo aby dobrze wywarzyc opone to trzeba najpirw bicie jak najbardziej zlikwidowac obracaniem opony na feldze tak aby trafic w taki moment kiedy felga i opna swymi bicami bedą sie równowarzyły wtedy mały cierzarek i bajak
ja sam osobiście mam problem bo miałem zimki super jak kupiłem auto w Niemczech i jeździło prościutko ale kupiłem letnie i przełożyłem
a potem dokupiłem Fele i założyłem Zimki na używane Fele i się zaczęło
ściąganie w prawo
okazało się ze koło wyważone super ale opona nie osiadła na feldze dobrze i jak zakręciłem kołem to gorą opony czoło falowało gorą duł
wiec przełożyłem bijące koło na tył i ok ale muszę to zrobić
a jedna przestroga niektóre wyżarzaki centrują na otwór w feldze a nie które dotykają miejsc dociskowych piasty na feldze
lepsze są te co centrują na te pola stykowe
bo kuzyn jeździł miedzy dwiema takimi wyważarkami 6 razy a ktoś wspawał podkładkę w przeciągnięty otwór szpilki
proponuję jedz na zbieżność kół+ustawienia kątów jeżeli wszystko jest ok to wymień oponki wyważanie kół niema wpływu na zbieżność tylko na komfort jazdy
Silnik: 1,8 KAT 90 KM
Wysłany: 2008-10-22, 13:57
Ja mam podobny problem ze ściąganiem w lewą stroną i sam nie wiem za co się najpierw wziąć. Na oponach letnich jechal jak po szynach prościutko, tylko zmieniłem na zimowe i zaczęło ściągać. Może istnieć zależność a propos sciągania w zależności od tego czy gumy są zimowe-letnie? Zbierzność sprawdzona, jest ok. Koła zamienialiśmy przód - tył, bardziej bądź mniej ale ciągnie delikatnie w lewo.Ciśnienie w oponach ok. Spradzałem grubość bieżnika, no i na poszczególnych osiach jest taka sama. Nawet raz po skosie przełożyliśmy opony ale nic nie dało.Denerwuje mnie to ponieważ w lato było świetnie, a teraz taki klops
Myślę nad geometrią jeszcze, ale jak na letnich było ok, to teraz raptem po zmianie opon by się przestawiło? Nie wpadałem w żadną dziure po wymianie opon... Napiszcie jeśli macie jakieś pomysły odnośnie mojego problemu.