logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Pyrkanie ??
Autor Wiadomość
terms 

Silnik: 1.6 AEE
Wysłany: 2011-05-12, 19:29   Pyrkanie ??

Witam ostatnio koleżka stwierdził, że moj Golfik 1.6 AEE głośno pyrka sugerował mi dziurawy tłumik moim zdaniem wszystko jest tak samo jak przed 70tyś/km jak go kupiłem.

Tak samo twierdze że dopuki auto chodzi na ssaniu i się nie rozgrzeje chodzi nieco głośniej bo trzyma większe obroty umnie 1000 jak to w AEE pożniej schodzi do 750 i jest ciszej.

Czy wobec tego jest się czym martwić, ewentualnie co posprawdzać dla świętego spokoju dodam jeszcze że rura jak i tłumik od stronny podłoża jest OK nie wiem jak od podwozia.

Jeszcze jedno szybkie pytanie. Jeżeli akumulator sam się nie rozładował czy należy go ładować by uniknąć nieprzyjemnej sytuacji?? Czy traktować go jak resetowanie bateri np. w telefonie.

:arrow: Dzięki

killah 

Silnik: AAM -> AGG
Wysłany: 2011-05-12, 19:58   Re: Pyrkanie ??

terms napisał/a:
Witam ostatnio koleżka stwierdził, że moj Golfik 1.6 AEE głośno pyrka sugerował mi dziurawy tłumik moim zdaniem wszystko jest tak samo jak przed 70tyś/km jak go kupiłem.

Tak samo twierdze że dopuki auto chodzi na ssaniu i się nie rozgrzeje chodzi nieco głośniej bo trzyma większe obroty umnie 1000 jak to w AEE pożniej schodzi do 750 i jest ciszej.

Czy wobec tego jest się czym martwić, ewentualnie co posprawdzać dla świętego spokoju dodam jeszcze że rura jak i tłumik od stronny podłoża jest OK nie wiem jak od podwozia.

Jeszcze jedno szybkie pytanie. Jeżeli akumulator sam się nie rozładował czy należy go ładować by uniknąć nieprzyjemnej sytuacji?? Czy traktować go jak resetowanie bateri np. w telefonie.

:arrow: Dzięki

ad 1)dla pewności możesz jechać na sprawdzenie wydechu. Może coś się naderwało i spaliny uciekają wcześniej np przy środkowym tłumiku.

ad 2)auto chodzi głośniej bo ma większe obroty

ad 3)akumulator jest ładowany w trakcie jazdy. Jeżeli robisz tylko krótkie odcinki to w zimę może się sam rozładować. Raczej nie ładuj jak nie ma potrzeby.

Mój Mk3

Procent 
sssyyyk

Silnik: 1.9 TDI (AHU)
Wysłany: 2011-05-12, 20:23   

aku powinno się ładować co pół roku. czy miasto czy trasa

Mój Goferek http://www.golf3.pl/-vt16182.htm#133380

K@mil 
POMOCNIK

Silnik: .
Wysłany: 2011-05-12, 20:33   

Procent napisał/a:

Jak robisz trasy to po co ładowac aku co pół roku ? przeciez sam sie naładuje podczas jazdy...

killah 

Silnik: AAM -> AGG
Wysłany: 2011-05-12, 20:52   

Procent napisał/a:

przez 3 lata ładowałem swój aku tylko raz.. bo na zapłonie zostawiłem włączone ogrzewanie szyb...

nie ma sensu ładować.

Mój Mk3

uzbek 
Wiśniowy Pirat

Silnik: 1.9 TURBO! (1Z)
Wysłany: 2011-05-13, 22:10   

K@mil napisał/a:
Procent napisał/a:

Jak robisz trasy to po co ładowac aku co pół roku ? przeciez sam sie naładuje podczas jazdy...

Auto nigdy nie naładuje ci akumulatora do fulla, on da mu tylko tyle prądu żeby jak ci zgaśnie miał wystarczająco prądu na rozruch. Prostownik ładuje akumulator do fulla. To zdrowe dla aku żeby raz na pół roku naładować go do pełna, masz też wtedy pewność że nie zabraknie ci prądu przez np, radio. Każdy elektryk samochodowy ci to powie.

terms 

Wysłany: 2011-05-14, 09:42   

killah, sprawdzenie wydechu odbywa się na stacji diagnostycznej? Ile taki zabieg kosztuje w przybliżeniu pzdr.

gello1 

Silnik: 1,6 AEA

Wysłany: 2011-05-14, 18:05   

terms, możesz sprawdzić nieszczelność wydechu szybką metodą. Po prostu zapalasz silnik i zatykasz wydech(lepiej skorzystać z pomocy kolegi) i osłuchiwać w którym miejscu syczy wydech lub leci lekki dymek. Jeśli nie ma nieszczelności to samochód będzie przygasał . ja tak robiłem i znalazłem nieszczelności a za pieniążki kupiłem sobie browarki na wieczorek :lol: :mrgreen: :lol:

terms 

Wysłany: 2011-05-17, 17:19   

gello1, tylko czy oprócz tego, że przygaśnie nic mu się nie stanie ? Czym załatałeś tą nieszczelność?

Kolar 

Silnik: abs
Wysłany: 2011-05-17, 17:32   

A jezeli napiecie akumulatora spadnie ponizej 8-9 v odrazu mozesz go wyrzucic

gello1 

Silnik: 1,6 AEA

Wysłany: 2011-05-17, 19:06   

terms napisał/a:
gello1, tylko czy oprócz tego, że przygaśnie nic mu się nie stanie ? Czym załatałeś tą nieszczelność?

ja mailem nieszczelności na złączce między katalizatorem a tłumikiem środkowym. Wymieniłem na nową złączkę i złożyłem na pastę do układów wydechowych(stara złączka zardzewiała)

terms 

Wysłany: 2011-05-19, 18:01   

Byłem na "kanale"(czyt.dziura zalana betonem) z dwóch miejsc czuje, że leci powietrze. Całość jest w opłakanym stanie (rdza) mam zamiar wymienić wszystkie części aż do kolektora. Ktoś orjentuje się ile biorą mechanicy za sam montaż ? Czy to trzeba wszystko pospawać?

Czy dobrze myśle że to są części do mojego AEE?

Basior1997 
imitacja elektryka

Silnik: 1,8+podtlenek LPG
Wysłany: 2011-05-20, 13:06   

generalnie jesli masz małe zdoloności manualne,troche miejsca,i dwa lewarki to zrobisz to sam
nie wiem jak inn ale ja biore za taką usługe 100zł w tym ze spawam go a łacze na pomocą takich fajnych tulejek jeszcze nikt nie narzekał na moja robote

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2011-05-20, 17:40   

spawania może wymagać zamiennikowy łącznik elastyczny przy pierwszym odcinku wydechu o ile jest takowy w tym autku. reszta to w miarę prosta robótka zwłaszcza jak się całość nową zakłada, trzeba tylko nowe wieszaki, i starannie przed skręceniem obejmami ustawić wszystkie kawałki żeby potem nie tłukły się o podłogę czy belkę tylną. Z tym ładowaniem profilaktycznym to przepraszam - ale bajeczka, jak również to że jednorazowy spadek napięcia w aku niszczy go całkowicie. Po kilku razach owszem, pojemność spada

TunaFish 
aka Tuńczyk :)

Silnik: 1.8 (ADZ) GT 66kW (90 KM)
Wysłany: 2011-05-25, 01:24   

uzbek napisał/a:
K@mil napisał/a:
Procent napisał/a:

Auto nigdy nie naładuje ci akumulatora do fulla, on da mu tylko tyle prądu żeby jak ci zgaśnie miał wystarczająco prądu na rozruch. Prostownik ładuje akumulator do fulla. To zdrowe dla aku żeby raz na pół roku naładować go do pełna, masz też wtedy pewność że nie zabraknie ci prądu przez np, radio. Każdy elektryk samochodowy ci to powie.

Jak masz wszystko w porządeczku z ładowaniem, to nie powinno mu nawet przez 3 lata spaść napięcie :) Tylko nie rozumiem czemu ma nie naładować na full akumulatora, skoro po rozruchu normalne jest, że napięcie na klemach wzrasta :)

VWózek: http://www.golf3.pl/topic...una-vt35527.htm

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu