Silnik: 1,6 75 km AEE Pomógł: 11 razy Wiek: 21 Dołączył: 16 Paź 2011 Posty: 606 Skąd: Pisz- NPI
Wysłany: 2012-02-07, 07:26
założyłem kawał kartona na całą chłodnice i .....po 5 km 90 stopni C. i trzyma!czyji nie brak w koszty sie wpedzać i szukac dobrego termostatu.
_________________ Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Te kartony nie są zbędne jak termostat jest sprawny to musi trzymać temperature ja po przejechaniu 3km mam juz 90stopni i nic nie spada nawet w tych mrozach
_________________ ZAPRASZAM DO KOMENTOWANIA MOJEJ MASZYNY
http://www.golf3.pl/topic...350-vt34724.htm
Nie sztuką jest trzeć dokładką o jezdnie, sztuką jest robić to wahaczem.
Silnik: 1.8 ABS + GAZ Pomógł: 15 razy Wiek: 22 Dołączył: 06 Sie 2011 Posty: 714 Skąd: ma wiedzieć ?
Wysłany: 2012-02-07, 13:38
ja dzis sobie zrobilem "profesjonalne" zakrycie z kartonu i jest lepiej szybciej sie grzeje bo przy tych mrozach nie mogl osiagnac 100 C by otworzyc termostat. takze u mnie sposob pomaga. ok wlasnie 5 7 km i auto zagrzane
Silnik: 1,6 75 km AEE Pomógł: 11 razy Wiek: 21 Dołączył: 16 Paź 2011 Posty: 606 Skąd: Pisz- NPI
Wysłany: 2012-02-07, 13:45
tani dobry sposób. ja wtopiłem prawie stówe w termostaty i wszystkie do du.... jeden był francuski a drugi wahler. a tu mam spokój.
_________________ Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 27 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 827 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2012-02-07, 17:46
testowałem u siebie też akcje z kartonem i powiem tyle to nic nie daje termostat i tak puszcza ciepło do chłodnicy jak temp płynu w silniku wyniesie 84 stopnie w moim przypadku jak jechałem z kartonem silnik zagrzewał się po ok 7 km a bez kartonu tyle samo trzeba też pamiętać że jak się jedzie w trasę i zasłoni się chłodnicę to może dojść do przegrzania jednostki.
dla tego jest w samochodzie termostat żeby sterował temperaturą tak aby silnik trzymał optymalną temperaturę i się nie przegrzał
PabloSBT, masz racje lepiej nie zasłaniać chłodnicy prezesik25, no po 3km jazdy ma 90stopni termostat jest na duża temperature bo otwiera sie przy 95stopniach mierzyłem termometrem
_________________ ZAPRASZAM DO KOMENTOWANIA MOJEJ MASZYNY
http://www.golf3.pl/topic...350-vt34724.htm
Nie sztuką jest trzeć dokładką o jezdnie, sztuką jest robić to wahaczem.
Wysłany: 2012-02-08, 11:12
PabloSBT, jak ktos ma padło w którym sie płyn gotuje to masz racje ale u mnie jak zastawiłem jest 90 stopni i nawet sie wiatrak nie włańcza to chyba nie jest zle co???
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 27 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 827 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2012-02-08, 16:34
rafal9119 napisał/a:
PabloSBT, jak ktos ma padło w którym sie płyn gotuje to masz racje ale u mnie jak zastawiłem jest 90 stopni i nawet sie wiatrak nie włańcza to chyba nie jest zle co???
jakie padło o co ci chodzi?? termostat puszcza w duży obieg dopiero po przekroczeniu temperatury tej o której pisze na termostacie np 84 lub 87 jak ci nie dogrzewa to chyba coś jest u ciebie nie u mnie... jedź w trasę to zobaczymy czy będziesz miał 90 stopni czy to tobie się zagotuje płyn :d sam zastawiłem chłodnice i to nic nie daje może troszeczkę szybciej się rozgrzewa jak w miejscu stoi i tak samo temperaturę trzyma a po co ryzykować przegrzanie silnika u mnie jak było -23 po 7-8 km miałem na liczniku 80 stopni dla tego tylko tyle bo zablokowałem klapkę żeby tylko zimne powietrze zasysał silnik
Ludzie co wy wypisujecie jake ,termostaty z aso,jake pompy, jakie orginalne części
Proste ,pomyślcie czy płyn lub w układzie chłodzenia w silniku nagrzewa sie tak szybko w mróz -20 stopni jak i w lato przy + 20 po przejechaniu 3czy 5 km NIE
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA
5 minut jazdy w trasie i mi jest ciepło w środku. Nigdy nie zasłaniałem chłodnicy, to nie Opel gdzie na wstecznym lusterku wiszą sople. Akurat mk3 ma dobrze rozwiazany układ ogrzewania, ale na to ma wpływ zarówno chłodnica jak i nagrzewnica. A w zasadzie ich stan.
_________________ Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~ MK3