Przez rok jeździłem na Petrygo. Nagle płyn zaczął ucikać i nie wiadomo było którędy ucieka. Dolewałem 1 litr na każde przejechane 300 km. Zmieniłem płyn na różowe Borygo od wiosny nic się nie dzieje. Jestem z tego zadowolony.
Od 6 lat jeżdże na Petrygo. Jednak ostatnio zauważylem niewielkie ubytki w zbiorniczku.Już kilka razy dolewałem płynu(niecały litr/1000 km).Cały układ wydaje się być szczelny , nie widać przecieków, pod korkiem oleju też wszystko ok , a jednak gdzieś znika. Patrzyłem też okolice nagrzewnicy, jest sucho.Może trzeba zrobić tak jak zrobił kolega rafal_z_ph
witam polecam culler k2 long life sam taki wlalem do swojego po wymianie termostatu, zrobilem mu test w zamrażarce 2 dni w temperaturze -20 stopni nic sie nie dzieje próbka w słoiczku co do petrygo to mialem go wlane w poprzednim samochodzie golf 2 1,6gtd po dwoch latach glowica do wymiany nie wiem czy kojarzyc to z petrygo ale ja juz tego płynu nie uzyje a co do postu kolegi powyzej u mnie tez sie tak zaczelo i okazalo sie ze przezarlo glowice miedzy kanalami olejowy i chlodzacy tak ze ja bym zmienial jak najszybciej ten plyn na nie zracy naszych glowic
Silnik: 2E -GTI 8V-408.000km!!! SPRZEDANY!! Pomógł: 2 razy Wiek: 29 Dołączył: 02 Kwi 2010 Posty: 100 Skąd: Lipsko
Wysłany: 2010-11-29, 18:05
Koledzy przecież każdy płyn teraz robiony jest na GLIKOLU czy to petrygo czy borygo czy Castrol, więc nie rubcie tragedii .Kiedyś był na różnych specyfikach bo do różnych typów chłodnic.Ja jeżdziłem na petrygo 4 lata teraz kupiłem w Tesco TOP DRAJWA i tylko dlatego ze był tanszy temperatura to -35 .
[ Dodano: 2010-11-29, 18:15 ]
a i płny są mieszalne jeżeli są na na bazie glikolu,mimo różnych kolorów można je mieszać ze sobą poczytajcie na etykietkach swoich płynów sobie tam wszystko pisze
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3758 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-12-01, 13:17
nie jest to oczywiste i nie z powodu glikolu tylko innych dodatków które moga być różne i nie pasować do siebie. Dlatego dolewkę innego płynu należy robić tylko awaryjnie, a na dłużej starac sie nie mieszać.