siemka
zauwazylem ze nie dziala mi wskazowka na liczniku od temperatury cieczy
czunik od chlodnicy codzi bo zalacza wentylator ale ten czujnik obok bloku silnika chyba sie zepsul
jak sprawdzic czy daje napiecie?
mam tam 4 piny i nie mam zielonego pojecia co zrobic
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
czyli jak bedzie mial samochod jakas temperature a ja sprawdze opór i nie wykaze zadnego oporu to znaczy sie ze czujnik jest walniety?
a czym to zmierzyc? woltomierz ma taka funkcje mierzenia oporu?
naprawde jestem zielony w tym a nikt nie potrafi mi pomoc
a czym to zmierzyc? woltomierz ma taka funkcje mierzenia oporu?
naprawde jestem zielony w tym a nikt nie potrafi mi pomoc

- terrabith12345
- Czytacz
Tak zmierzysz to najprostszym miernikiem.terrabith12345 napisał(a):a czym to zmierzyc? woltomierz ma taka funkcje mierzenia oporu?
Powiedzmy,że mamy na zewnątrz temperaturę 10*C,to silnik a podobną temperaturę,ustawiasz miernik na taki zakres
i przykładasz sondy do styków czujnika 1 i 3,jeżeli na wyświetlaczu pojawi się wynik od 3350 Ω do 4400 Ω to czujnik ok.
Mierzy się na tych stykach
U mnie silnik miał nie całe 70*C,a oto wynik

-

łukasz1983 - Members
Jeszcze możesz sprawdzić uszkodzenie mechaniczne które było u mnie plastik na końcu czujnika obracał się swobodnie a metalowa część nie wtedy czujnik od razu do wyrzucenia.
Tak było u mnie i zastanawiałem się czemu nie działa
Na pomiarach wszystko dobrze, później jak rozciąłem go to się okazało że pourywane były dwa druciki od tych pinów co się nie mierzy. Także wsadzić i nic nie kręcić bo to mnie zgubiło

Tak było u mnie i zastanawiałem się czemu nie działa
Na pomiarach wszystko dobrze, później jak rozciąłem go to się okazało że pourywane były dwa druciki od tych pinów co się nie mierzy. Także wsadzić i nic nie kręcić bo to mnie zgubiło

-

klaudek669 - Badacz tematu
A niech mi ktoś wytłumaczy jedną rzecz .. Jest chyba cała gama kolorów tych czujników - każdy pasuje do odpowiedniego modelu silnika, a na necie krąży jeden i ten sam schemat z opisem dokonywania pomiarów dla czujnika temperatury w VW. Czyli jeśli dla każdego czujnika wartości rezystancji są takie same to po jakiego grzyba kupować czujnik do danego modelu silnika ?
-

adams - Gaduła
- Rocznik: 1994
- Silnik: ABU
- Nadwozie: 5-drzwiowe
jechalem dwie godziny temu, przed chwila zmierzylem na 1 i 3 pinie wyskoczylo okolo 1200 ohmow, ale na 2 i 4 wyskakuje to samo wiec to chyba jest bez znaczenia
silnik chwile pochodzil i spadl opor do 900-800 wiec sie lekko nagrzal
czyli czujnik cieczy jest dobry , to co to moze byc ze wskazowka od roku lezy na 60 i sie nie podnosi??
moze poszukamy problemu w stacyjce czy cos?
silnik chwile pochodzil i spadl opor do 900-800 wiec sie lekko nagrzal
czyli czujnik cieczy jest dobry , to co to moze byc ze wskazowka od roku lezy na 60 i sie nie podnosi??
moze poszukamy problemu w stacyjce czy cos?
- terrabith12345
- Czytacz
Z tego co niepamiętam to jak zewrzesz 1 i 3 pin ze sobą to wskazówka na liczniku powinna Ci się wychylić do maksa na liczniku. Sprawdzisz w ten sposób czy wskaźniki działa.
-

adams - Gaduła
- Rocznik: 1994
- Silnik: ABU
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Powoli, 1 i 3 sa od sterownia silnikiem na razie zostaw to.
Chodzi ci o wskazówkę na liczniku, za jej działanie odpowiadają styki 2 i 4, opór między nimi jest niecałe pół mniejszy niz między 1 i 3. Jesli napewno masz sprawny miernik i twierdzisz że opory sa takie same to czujnik jest zepsuty.
Kolorami się nie przejmuj zmieniały sie w trakcie produkcji, najpierw z obwódką żółta potem niebieską potem zieloną, i to w oryginale a zamienniki mogą mieć inne.
Czujnik kup dobry czyli drogi najlepiej z ASO albo weź używkę ze szrotu co jest bezpieczne bo łatwo sprawdzić omomierzem..
Masz jeszcze do sprawdzenia zasilanie czujnika, czyli napięcie mierzone między stykami 2 i 4 we wtyczce czujnika na włączonym zapłonie ma być ok 12V. Jeśli go brak lub inne - jest zepsuty licznik lub okablowanie od licznika do czujnika
Chodzi ci o wskazówkę na liczniku, za jej działanie odpowiadają styki 2 i 4, opór między nimi jest niecałe pół mniejszy niz między 1 i 3. Jesli napewno masz sprawny miernik i twierdzisz że opory sa takie same to czujnik jest zepsuty.
Kolorami się nie przejmuj zmieniały sie w trakcie produkcji, najpierw z obwódką żółta potem niebieską potem zieloną, i to w oryginale a zamienniki mogą mieć inne.
Czujnik kup dobry czyli drogi najlepiej z ASO albo weź używkę ze szrotu co jest bezpieczne bo łatwo sprawdzić omomierzem..
Masz jeszcze do sprawdzenia zasilanie czujnika, czyli napięcie mierzone między stykami 2 i 4 we wtyczce czujnika na włączonym zapłonie ma być ok 12V. Jeśli go brak lub inne - jest zepsuty licznik lub okablowanie od licznika do czujnika
- pablomed
- Members
Z tego co niepamiętam to jak zewrzesz 1 i 3 pin ze sobą to wskazówka na liczniku powinna Ci się wychylić do maksa na liczniku. Sprawdzisz w ten sposób czy wskaźniki działa.
jak mam te piny zewrzeć?
I ZASADNICZE PYTANIE
ktory to jest pin 1 i 3 a 2 i 4
na pierwszej parze bylo okolo 1200 a na drugiej chyba 1500
Masz jeszcze do sprawdzenia zasilanie czujnika, czyli napięcie mierzone między stykami 2 i 4 we wtyczce czujnika na włączonym zapłonie ma być ok 12V
jak to zmierzyc? kurcze nie wiem ktory to jest 1 i 3 a 2 i 4
- terrabith12345
- Czytacz
Nic nie zwieraj.terrabith12345 napisał(a):jak mam te piny zewrzeć?
To dałem zdjęcie,na którym mierzyłem opór właśnie na stykach 1 i 3terrabith12345 napisał(a):ktory to jest pin 1 i 3 a 2 i 4
[ Dodano: 2014-05-30, 12:43 ]
Jeszcze zrób to co napisał pablomed,pablomed napisał(a):Masz jeszcze do sprawdzenia zasilanie czujnika, czyli napięcie mierzone między stykami 2 i 4 we wtyczce czujnika na włączonym zapłonie ma być ok 12V. Jeśli go brak lub inne - jest zepsuty licznik lub okablowanie od licznika do czujnika
-

łukasz1983 - Members
terrabith12345, kolego przyjrzyj się z bliska są numerki już nie pamiętam czy we wtyczce czy na czujniku ale są. Napięcie zasilające mierszysz między pinami we wtyczce (po włączeniu zapłonu ), a czujnik sprawdzasz mierząc opory przy jego stykach, numery już ci podano, bez urazy sporo pytań zadajesz o tak podstawowe sprawy że może poprosisz kogoś o pomoc przy aucie.
- pablomed
- Members