Wysłany: 2009-06-04, 07:50 benzyna i gaz naraz....?
jest mozliwosc aby silnik chodzil na gazie i benzynie jednoczesnie? strasznie szybko ubywa mi benzyna, zatankowalem na fulla zrobilem 2 tys km i juz weszlo na rezerwe. na benzynie praktycznie tylko odpalam i po przejechaniu 5000-1000m wrzucam mu na gaz... co to moze byc?
Silnik: 1.9tdi 1z Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 309 Skąd: somewhere
Wysłany: 2009-06-04, 09:21
możliwe. jeśli masz go na pb i masz nieszczelny parownik to dodatkowo gaz bedzie szedl. zapal na pb i odlacz rure od gazu i zobacz czy bedzie jakas roznica. ale tu masz odwrotnie jak na gazie to ci pb ubywa to może nie odcina wtrysku, moze kabelki gdzies nie lącza
Ja miałem podobny problem bo na gazie paliwo też mi szło - gaziarze jednak sobie poradzili z tym, montując przekaźnik wyłączający pompę paliwa w momencie przełączenia na gaz. Wystarczyło.
Silnik: 1.9tdi 1z Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 309 Skąd: somewhere
Wysłany: 2009-06-04, 09:37
Stealth napisał/a:
Ja miałem podobny problem bo na gazie paliwo też mi szło - gaziarze jednak sobie poradzili z tym, montując przekaźnik wyłączający pompę paliwa w momencie przełączenia na gaz. Wystarczyło
to samemu lepiej zrobic taniej przynajmniej no moze jakies 5zl wyjdzie a roboty nie jest duzo
_________________ co za ......... naród
seb [Usunięty]
Wysłany: 2009-06-04, 10:59
Wiec napisz to co pamietam, jest taki "czarny kwadratowa kostka" w instalacji gazoweji to prawdopodonie ona jest winna, zajedz do gazownika zapytaj, ja obstawima ze to jest wlasnie to
a ja mialem to samo u siebie
auto odpalane na benzynie dodalem gazu i wg tego przelacznika od gazu widac bylo ze silnik przelaczyl sie z benzyny na gaz i tak jezdzilem
w pewnym momencie silnik zgasl po przejechaniu 20km i zdziwilem sie bo zatankowalem butle do pelna przelaczylem guzik i chcialem na benzynie odpalic a tu kicha benzyny nie ma
wlalem kilka litrow dojechalem do domu i wyciagnalem ten sterownik z guzkiem do przelaczania i ku mojemu zdziwieniu kostka ktora jest wpieta z tylu tego sterownika byla przepalona, wyczyscilem styki przylutowalem kabelki do sterownika i wszystko jest cacy
no wlasnie mi tez o to chodzilo to jest przekażnik ktory powinien odcinac pb gdzy sie przelaczy na gaz. samemu mozesz go sprawdzic
tosmy sie zgadali:)
[ Dodano: 2009-06-04, 19:09 ]
Legionista napisał/a:
Sorrki za wcinanie sie
seb napisał/a:
Wiec napisz to co pamietam, jest taki "czarny kwadratowa kostka" w instalacji gazoweji
Gdzie dokładnie sie znajduje ta kostka??
Bo mi pompka chodzi cały czas na gazie
a popka nie powinna chodzi caly czas???? sorrki moze sie myle ale tak mi sie wydaje, przeciez zawsze kazano mi wozic w baku 1/4 paliwa zeby pompa sie nie zatarla.
Żeby pompka się nie zatarła przy rozruchu Seb - bo jak się włącza a paliwa nie ma to chodzi na sucho więc szybka droga do zatarcia (mi się to zdarzyło), a PB jest dla niej tym samym czym olej dla silnika.
Wysłany: 2009-06-04, 18:20
seb napisał/a:
a popka nie powinna chodzi caly czas???? sorrki moze sie myle ale tak mi sie wydaje, przeciez zawsze kazano mi wozic w baku 1/4 paliwa zeby pompa sie nie zatarla.
zwolenników aby nie chodzila jest chyba tyle samo co przeciwnikow
jedni mwia ze jak bedzie chodzic caly czas to wkoncu stanie.(gdy jedziesz na gazie to pompka musi pracowac jak by to powiedziec mocniej..poniewaz cale paliwo musi wrocic spowrotem do baku..) a drudzy mwia ze jak nie bedzie chodzic to siadzie wtrysk.. tyle ze to chyba glupota wg mnie bo przeciez na gazie jak jedziesz wtrysk i tak nie pracuje.a nie powinno sie mu nic stac jesli bedziesz odpalal na benzynie i jezdzil kawalek tak jak wiekszosc chyba robi..
coz sie rozpisalem powiem tak ja sobie zalozylem jak mialm gaz i dobrze bylo
dzieki wszystkim,na weekend bede sie bawil tym to napisze jak mi poszlo. a te gnizado,konektory iprzekaznik to dostane w sklepie motoryzacyjnym?czy gdzies indziej szukac oprucz allegro