A więc zakladam temacik o pewnej sprawie która od jakiegos czasu mnie interesuje. Prosze o wasze zdanie, ale poparte konkretnymi argumentami..
Jak ktoś ma napisać "lej opał a silnik rozwalisz" bez rzadnych argumentów - niech sobe daruje.
A więc - jakie jest wasze zdanie na temat jeżdżenia na oleju roślinnym bądź opałowym?
(Ew. jakieś inne propozycje).
Moderator: Moderator
patrzylem za tym na googlach i wyczytalem:
"Czy napęd na olej jadalny może uszkodzić silnik? Zdaniem byłego rajdowca, mechanika Andrzeja Szyjkowskiego, w dieslach nowej generacji, z tzw. pompami wysokociśnieniowymi i elektroniką, jazda na oleju rzepakowym jest niemożliwa. - Czujniki zablokują w nich pracę silnika. Ale przy starszych dieslach 8-10-letnich nic się nie dzieje - mówi. - Kłopot może być w zimie, bo olej jadalny zgęstnieje i potrzebne są podgrzewacze. Ale w lecie nie ma to wpływu na pracę silnika."
ale jednak ja nie probuje
"Czy napęd na olej jadalny może uszkodzić silnik? Zdaniem byłego rajdowca, mechanika Andrzeja Szyjkowskiego, w dieslach nowej generacji, z tzw. pompami wysokociśnieniowymi i elektroniką, jazda na oleju rzepakowym jest niemożliwa. - Czujniki zablokują w nich pracę silnika. Ale przy starszych dieslach 8-10-letnich nic się nie dzieje - mówi. - Kłopot może być w zimie, bo olej jadalny zgęstnieje i potrzebne są podgrzewacze. Ale w lecie nie ma to wpływu na pracę silnika."
ale jednak ja nie probuje

-

pawel_ns - Members
czytałem w auto świecie o teście oleju jadalnego. na mk2 1,6 disel i mk5 najnowszy disel. mk2 nic nie było w mk5 kawałki turbiny znalazły się w wydechu-jazda zakończona. jeśli chodzi o opał mój znajomek miał opla omegę 2,3 tdi i 8 lat lał w nią opał, i sprzedał na chodzie za nawet fajną kase. to prawda że olej opałowy jest suszszy niz normalna ropa ale na silniki disla te starsze nie ma żednego wpływu.pawel_ns napisał(a):w dieslach nowej generacji, z tzw. pompami wysokociśnieniowymi i elektroniką, jazda na oleju rzepakowym jest niemożliwa
-

arek ryba - Members
arek rybczyński napisał(a):czytałem w auto świecie o teście oleju jadalnego. na mk2 1,6 disel i mk5 najnowszy disel. mk2 nic nie było w mk5 kawałki turbiny znalazły się w wydechu-jazda zakończona. jeśli chodzi o opał mój znajomek miał opla omegę 2,3 tdi i 8 lat lał w nią opał, i sprzedał na chodzie za nawet fajną kase. to prawda że olej opałowy jest suszszy niz normalna ropa ale na silniki disla te starsze nie ma żednego wpływu.pawel_ns napisał(a):w dieslach nowej generacji, z tzw. pompami wysokociśnieniowymi i elektroniką, jazda na oleju rzepakowym jest niemożliwa
czyli na AAZ też moze nie szkodzic?

- Hellboy
- Czytacz
-

pawel_ns - Members
a roslinny też nielegalny? Nie do końca się w tym orientuje
[ Dodano: 2008-05-20, 14:22 ]
jakies jeszcze moze sugestie a propos szkodliwosci roznego typu olejów do napędzania dieselka?
[ Dodano: 2008-05-20, 17:44 ]
http://www.poznan.ic.gov.pl/bip/ShowDoc?id=206
chętny ktoś?
:D
[ Dodano: 2008-05-20, 14:22 ]
jakies jeszcze moze sugestie a propos szkodliwosci roznego typu olejów do napędzania dieselka?
[ Dodano: 2008-05-20, 17:44 ]
http://www.poznan.ic.gov.pl/bip/ShowDoc?id=206
chętny ktoś?
:D- Hellboy
- Czytacz
Jak wiadomo ropa na stacji jest droga...
Nie znalazlem podobnego tematu, a jesli bylo to raczej bardziej ogolnie. Czym mozna karmic golfa 1.9 TD nie liczac odwiedzania stacji benzynowej? Wiem ze mozna wszystko wlac i olej do frytek tez, ale chodzi mi cos co nie bedzie bardzo wplywalo na zuzycie silnika, turbiny itd. Silnik TD z tego co sie zorientowalem o tyle lepszy ze nie ma w nim wiekszej elektroniki i innych takich rzeczy i mozna bardziej pokombinowac z paliwem.. Jakies propozycje? 

-

vnv_nation - Czytacz