Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4012 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-10-01, 17:40
turbine jak słychac na biegu jałowym czyli na luzie jak gwiżdże to znaczy ze w układzie wydechowym jest jakaś nieszczelnośc. nawet mała dziurka i juz bedzie słychac to gwizdonko. ale też nie wykluczone ze moze być wytarty wirnik turbiny od str.pompujacej.a wytarty jest od powietrza ktore turbina pochłaniea z filtra powietrza. ten mikru kurz z nie wymienianego na czas filtra powietrza tak ściera łopaty na wirniku. dlatego warto wymieniac filtr powitrza razem z wymniana uleju...taka jest zasada w dizlu a przede wszystkim z turbo. tak bynajmniej robię na serwisie i w kazdym asyście jest taki punkt. czy to jest asyst mały czy duzy...nieważne. wymina filtra oleju i powietrza.filtr paliwa co 2ga wymiana oleju.
Ja też mam td i kupiłem nową turbinę "kkk" i powiem tyle że słychać świstanie w przedziale 2.2-2.6 tyś! To norma. Zaznaczam że mam nowe uszczelki pod rurę posmarowaną pastą do wydechu "BOSAL"
A ja powiem tak mam tez golfa 1.9TD i jak kupiłem go turba nie bylo slychac od poczatku.Okazało sie ze jest zaciety zawor w turbinie i turbo nie dziala. gdy juz zrobilem ten zawor turbina włanczala sie i bylo ja slychac ale nie glosno tak jak w tdi lub innym silniku. ale po jakims czasie turbo zaczelo mi wyc strasznie glosno pracowalo jak sie wlanczalo to byl taki gwist i po jakism czasie zobaczylem ze jest wydmuchana uszczelka miedzy turbina a blokiem silnika.