Wysłany: 2009-09-11, 13:00 MK III GTI 2.0 16V (150km) podkręcenie mocy
Witam
jestem tu nowy, właśnie ściągam z Danii Golfa mk III GTI 2.0 16V (150KM) rocznik powyżej 1995
I interesuje mnie na samym starcie dodania mu więcej mocy, chodzi mi o to że chcę brać udział w zawodach, no ale bez przesady jeśli chodzi o gotówkę, chcę stopniowo ją przeznaczać i dopieścić go na następny sezon.
Szukałem tu ale z lekka nic nie znalazłem co by mi wpadło w oko, więc ile dało by rade z takiego silnika wycisnąć jeszcze mocy (chip), oprócz tego jakieś filtry itp?? proszę o waszą pomoc i propozycje modyfikacji i ukierunkowania... a zarazem ile mniej więcej by wyszły takie koszta... Jestem z Pomorskiego
krystek.l, jak widac slabo idzie Ci to szukanie... temat walkowany na forum ale widze ze chcesz miec wszytsko podane na tacy wszytsko zalezy jaka kase chcesz wpakowac w golfa i na ile mierzysz swoj apetyt na moc bo mozna isc w 2 strony albo turbo albo krecic wolnossaka proste naklady sa podobne z tym ze [przy turbo mamy troche lepsze efekty no i przy turbo jestes zmuszony wpakowac cala pule od razu a na N/A mozesz podkrecac silnik stopniowo
[ Dodano: 2009-09-11, 14:16 ]
p.s w ABFie zabwa w ECU tez przynosi dosc zadowalajace efekty
ECU. Jak taka suma. myślę że po modyfikacji ECU osiągniesz jakieś 170-180 PS (w granicach rozsądku). Przelot z kwasówki łącznie z kolektorem 4-2-1. Myślę że zmieściłbyś się w sumce. Ale faktycznie niech wypowiadają się znawcy ABF-ów. Ja mam TDI-ka także nie ten kierunek
_________________ Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Ale musisz się nastawić na wysokie koszty, taki zabieg to już grubsza ingerencja w silnik. Oczywiście wszystko wzmocnione musisz kupić i nie oszczędzać na częściach. Ostre wałki to i reszta zestawu "twardsza". Do tego ingerencja w ECU i napewno zauważysz zadowalającą różnicę.
_________________ Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Silnik: 2.0 16V ABF+++ Pomógł: 1 raz Wiek: 26 Dołączył: 30 Sie 2008 Posty: 239 Skąd: Lubliniec
Wysłany: 2009-11-01, 21:46
za 5 tys to troszke mozna sie pobawic
ABfa znam od podszewki robilem kilka swapow juz wlasnie z tym motorem do mk3 mk2
Wałki jak juz chcesz pakowac to schricka lub catcams 276/276 na seryjnych spreynach popychaczach itp...Na wyszych katach trzeba juz niestety pakowac wszystko mocniejsze Najlepiej na regulowanym kole rozrzadu aby to wystroic jako tako....no i dobry porting glowicy koszt tez kolo 1500 zł ale przyrost jak dobre strojenie plus minus 20% mocy
JA sie bawilem w wałki wlasnie ale odpuscilem wole odłozyc troche wiecej kasy i wpakowac turbo
ALe wracajac do sedna sprawy opisujac moja zabawe
na poczatek dobry wydech 421 baran 2,5 cala na 2 przelotach najlepiej wszystko INOX
pozniej dobry dolot na power rurze z stozkiem typu K&N albo cos juz drozszego BMC cda...kolejna sprawa to sciecie garba w Przepustnicy oraz przepolerowanie od srodka kolektora ssacego zeby powietrze mialo jak najmniejszy opor ...
jesli chcesz miec dobre przyspieszenie to 2y na lekkim kole zamachowym
ja tak mam i sie przyjemnie smiga
kolejna sprawa to strojenie plus minus 15 km
ja bez wałkow ukulałem wynik 178 koni....