Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Jak dodac troche mocy w ABFie??
Witam interesuje mnie jak dodac troche mocy mojemu golfikowi, ale nie interesuje mnie raczej turbo bo raz, ze koszt duzy a 2 ze sporo roboty, swap silnika tez raczej nie wchodzi w gre bo chce zostac przy moim a jak mial bym zmieniac to tylko na 2.9 Vr6 ten 190koni a znalezienie takiego silnika w dobrym staniem to ciezki temat... wiec interesuja mnie narazie jakies proste przerobki
-

Baster - Badacz tematu
Niewiem czy w ABFie da radę, ale mógłbyś pomyśleć o chipowaniu. Tam nie ma turbo, ale zmienia mapy paliwowe. Sportowa wkładka filtra powietrza, wylot z kwasówki i ogółem przelotowy ukł.wydechowy i będzie git
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
no wlasnie myslalem o chipie, zamiast filtra mam stozek i choc osiagow nie poprawia raczej to calkiem ladnie chodzi na nim ale juz tez zastanawiam sie czy go nie wywalic, mysle tez o jakims dobrym kolektorze wydechowym
-

Baster - Badacz tematu
Znajdź z kwasówki. I zrób mu kompletny przelot. Będzie brzmiał i "troszkę" poprawi osiągi
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
-

Baster - Badacz tematu
Nie no. Aż takiego Hardcore-u nie będzie. Ale koszt takiego kolektora mieści się w granicach (jeżeli się dobrze orientuje) 1000-1200 zł
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
Procent napisał(a):I zrób mu kompletny przelot
Zawsze mnie to ciekawiło....
Jak to jest z tym przelotem? Wywalić kata wstawić rurę, wywalić środkowy tez wstawić rurę? Nie podniesie się spalanie
Głośniejszy to będzie ale czy to spalanie:)
Pozdro

-

pawel2062 - Czytacz
-

Baster - Badacz tematu
żaden przelot! jesli chcesz podnieść moc to pamiętaj że zawsze lepiej odjąć 100kg niż dodac 10-15KM
Żeby podnieść moc w twoim aucie moja rada jest taka:
-to po pierwsze "odchudzić go troszkę" czli powywalać zbędne rzeczy które ważą [np. dojazdówka, skrzynkę z kluczami niepotrzebnymi jak ktoś wozi:P np jak jest niesprawna klima zdemontować ja wraz z chłodnicą itp po kilogramie a auto znacznie lepiej bedzie sie odpychać]
-Wstawić stożkowy filtr powietrza K&N [nie jakieś podróbki z allegro] i odseparować go od silnika tak zeby nie brał ciepłego powietrza tylko zimne
-sportowy kolektor wydechowy oczywiście dedykowany jakiś a nie zamiennik
-kiedys wszyscy wstawiali zamiast kata albo strumiennice albo kawał rury[tzw przelot] teraz wracają znowu to katalizatorów tym razem sportowych które znacznie poprawiają osiągi tym że pozwalają żeby auto lepiej "oddychało" tłumi środkowy można wywalić i wstawić w to miejece rurę ale i można zostawić dużej różnicy nie będzie, koniec zakończony sportowym wydechem np remus itp
oczywiście cały układ wydechowy z kwasówki która bedzie o wiekszej średnicy niż oryginał.
-na koniec oczywiście strojenie na jakiejś hamowni
Koszt całej opoeracji to na pewno powyżej 3tyś złotych, przyrost mocy znaczny chodz bez szału bo wydaje mi sie że w granicach 180-190Ps moment wzrósł by gdzies do 200nm [oczywiście tylko przypuszczenia
]
pozdro
-to po pierwsze "odchudzić go troszkę" czli powywalać zbędne rzeczy które ważą [np. dojazdówka, skrzynkę z kluczami niepotrzebnymi jak ktoś wozi:P np jak jest niesprawna klima zdemontować ja wraz z chłodnicą itp po kilogramie a auto znacznie lepiej bedzie sie odpychać]
-Wstawić stożkowy filtr powietrza K&N [nie jakieś podróbki z allegro] i odseparować go od silnika tak zeby nie brał ciepłego powietrza tylko zimne
-kiedys wszyscy wstawiali zamiast kata albo strumiennice albo kawał rury[tzw przelot] teraz wracają znowu to katalizatorów tym razem sportowych które znacznie poprawiają osiągi tym że pozwalają żeby auto lepiej "oddychało" tłumi środkowy można wywalić i wstawić w to miejece rurę ale i można zostawić dużej różnicy nie będzie, koniec zakończony sportowym wydechem np remus itp
oczywiście cały układ wydechowy z kwasówki która bedzie o wiekszej średnicy niż oryginał.
Koszt całej opoeracji to na pewno powyżej 3tyś złotych, przyrost mocy znaczny chodz bez szału bo wydaje mi sie że w granicach 180-190Ps moment wzrósł by gdzies do 200nm [oczywiście tylko przypuszczenia
]
pozdro
-

noname_conek - Gaduła
noname_conek no tez tak myslalem wlasnie i to beda chyba najlepsze rozwiazania
strumienice sobie juz odpuscilem a co do tej redukcjii wagi to srednio bo musial bym chyba kierowce najpierw zmienic na takiego ktory wazy ponizej 100kg 
strumienice sobie juz odpuscilem a co do tej redukcjii wagi to srednio bo musial bym chyba kierowce najpierw zmienic na takiego ktory wazy ponizej 100kg 
-

Baster - Badacz tematu
noname_conek napisał(a):żaden przelot! jesli chcesz podnieść moc to pamiętaj że zawsze lepiej odjąć 100kg niż dodac 10-15KM
Koszt całej opoeracji to na pewno powyżej 3tyś złotych, przyrost mocy znaczny chodz bez szału bo wydaje mi sie że w granicach 180-190Ps moment wzrósł by gdzies do 200nm [oczywiście tylko przypuszczenia![]()
]
Widzę kolego, że masz pojęcie o tym
No to tak... Mam w swoim katalizator i chcę go usunąć i wstawić strumienice... silnik jest troszkę zamulony.. Nie zależy mi tak bardzo jakBasterowi, na uzyskaniu mocy czy odchudzeniu autka
Chcę go tylko odmulić i zastanawiam się czy jest sens wstawiać strumienicę, wywalać środkowy. I najważniejsze co do spalania.... Słyszałem że po wywaleniu środkowego tłumika golf 1.8 w gazie spalił 22litry gazu
Proszę Cię kolego o pomoc
Pozdrawiam serdecznie

-

pawel2062 - Czytacz