mam taka dziwna sprawe z rozrzadem... otoz po ustawieniu rozrzadu i przejechaniu 20km
przestawia mi sie o jeden zabek na wale do przadu....naciagalem mocniej pasek ale nic to nie daje.....
czy ktos moze wie co z tym nalezy zrobic..?
dodam ze jest to golf 3 tdi 90ps....95r
_________________ ..."Bo pić to trza umić"......:))
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-09-28, 19:25
no własnie...koło wałka rozrządu jest tzw"wolnym kołem"ono musi być luxne przy napinaniu rozrządu.blokuje sie pompę ,wałek rozrządu oraz wał korbowy.po za tym na który znaczek patrzysz ze twierdzisz ze ci sie rozrząd przestawia?? a tak w ogole to w którą str.rolke napinałeś we dług wskazówek zegara czy do tyłu...??
NAPINACZ NAPINAM W KIERUNKU ZEGARA BLOKUJE POMPE I WALEK. SPRAWDZALEM KOLO I JEST DOKRECONE... JAK MAM BLOKOWAC WAL? ALE JAK USTAWIE PO SWOJEMU TO ODPALA JAK IGIELKA. PRZEJADE KAWALEK NASTEPUJE ZADUSZENIE SILNIKA I ZNOW TO SAMO
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-09-29, 22:18
haaa....mozesz mieć wyrobione koło pompy wtryskowej. zdarza sie to dośc czesto...lub też koło wałka rozrządu lub wału korbowego....ale ja stawiam na koło pompy...
PO SWOJEMU TZN POMPE BLOKUJE NASADKA STOCZONA WALEK ROZRZADU BLOKUJE PLYTKA OD STRONY SPRZEGLA.
SKORO WYROBIONE MAM KOLO NA POMPIE TO JAK TO SPRAWDZIC LUB NAPRAWIC
ja zawsze tak robie sciogam kulko przykladam suwmiarke albo jakis plaskol do zombka i pod swiatlo patrze czy jest szczelina w mejscu gdzie pasek chodzi jak jes duza to tylko wymienis bo tego sie nie naprawia ale watpie zeby ci przeszkocztl a co sie dzieje slabnie ze muwisz ze przeszkoczy i tam patrzysz czy tak z nuduw grzebiesz z tym rozdzodem?
Mam pytanko wstawiłem mojego golfika do warsztatu na wymianę rozrządu ,mechanik do mnie zadzwonił i powiedział że naprawa się przedłuży bo przestawił im się kąt wtrysku i teraz nie wiem co dalej czy im się uda to ustawić tak jak było? i czy jest to normalne przy wymianie rozrządu? Jak ktoś ma dobry warsztat w łodzi do polecenia to proszę podać adres
A odnośnie z tym przestawieniem się paska to kolejność zakładanie paska jest następująca:
- zakładamy pasek na dolne koło wału korbowego (uwaga! sprawdź dokładnie czy koło nie jest wyślizgane i najlepiej odkręć je i sprawdź w środku jak wygląda klin i rowek na wale!!!!)
- później zakładamy je na kolo pompy wtryskowej(uwaga! sprawdź koło tzn złap je rękoma i poruszaj góra dół czy ma luz!!!)
- nastepnie zakładamy na koło wałka rozrządu po uprzednim odkręceniu jej śruby tak żeby mogło się swobodnie obkręcać (potrzebny jest ściągacz a jak nie ma to dwa mocne śrubokręty!!!)
- a dopiero na napinacz paska rozrządu.
Jeżeli już założysz i napniesz pasek mając oczywiście wszystkie punkty wraz z blokowaniem pompy i wałka rozrządu dokręcasz mocno śrube na wałku rozrządu.
Wyjmujesz blokady obracasz dwa obrotu i ustawiasz ponownie punkty tak żeby wszystkie się pokrywały!!!! Powodzenia.
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-10-04, 19:08
Mariusz77 napisał/a:
Mam pytanko wstawiłem mojego golfika do warsztatu na wymianę rozrządu ,mechanik do mnie zadzwonił i powiedział że naprawa się przedłuży bo przestawił im się kąt wtrysku i teraz nie wiem co dalej czy im się uda to ustawić tak jak było? i czy jest to normalne przy wymianie rozrządu?
nie przejmuj się tak bardzo, takie rzeczy się zdarzają jak np nie zablokowali pompy to mogło się tak zdarzyć że koło im "uciekło" ale spokojnie, od tego są znaki, czujniki, więc ustawienie tego dla mechanika nie powinno być problemem