Witam mam problem ponieważ od jakiegoś czasu jak dłużej przytrzymałem wciśnięte sprzęgło np. na światłach to przy ruszaniu szarpało autem i pedał sprzęgła nie wrócił do normalnego położenia tylko trzeba było go nogą podciągnąć.
Dzisiaj zauważyłem że się pogorszyło bo nawet przy zmianie biegów w czasie jazdy pedał sprzęgła nie wraca na swoje miejsce.
Czy ma ktoś pomysł co to może być? dodam że sprzęgło jest hydrauliczne.
No to pewnie ci się po prostu sprzęgło kończy Powiedz mi tylko po co trzymasz dłużej to sprzęgło na światłach? Sprzęgło powinno być używane tylko do zmiany biegów a nie do stania z wciśniętym na skrzyżowaniu. Na luz dajesz a jak zielone to dopiero sprzęgło, zmiana biegów i jazda
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1384 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-05-25, 00:49
marcin2105 napisał/a:
pedał sprzęgła nie wrócił do normalnego położenia tylko trzeba było go nogą podciągnąć.
układ wysprzęglania oparty jest o system hydrauliczny - napędzany płynem hamulcowym - w układzie jest siłownik hydrauliczny (bezpośrednio przy pedale sprzęgła) i wysprzęglik umieszczony bezpośrednio przy skrzyni biegów - w siłowniku i wysprzęgliku są tłoczki z gumowymi uszczelnieniami - któreś z uszczelnień puściło - reperaturka do obu kosztuje około 100,-
zdiagnozuj czy przecieka siłownik czy wysprzęglik (stawiam na wysprzęglik) - wymiana uszczelek i odpowietrzenie układu załatwi sprawe
[ Dodano: 2010-05-25, 01:53 ]
sebinho napisał/a:
Jak masz wciśnięte sprzęgło to cały czas się ślizga co prowadzi do jego szybszego zużycia
przemyśl dokładnie to co napisałeś ...
BTW - A6V6TDI 315kkm i nic się nie ślizga (sprzęgło ori) - przypadek??
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1384 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-05-25, 07:34
sebinho napisał/a:
ślizga znaczy że pracuje
w momencie wysprzęglenia - nic się nie ślizga ... docisk odciagniety jest od tarczy i nie ma bezpośredniego kontaktu między kołem zamachowym tarczą a dociskiem - nic się nie ślizga - nie mylić pojęcia z jazdą na półsprzęgle gdzie pod obciązeniem faktycznie występuje tarcie tarczy - co powoduje szybsze zużycie sprzęgła
leicht panzerwagen
chip tuning
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
No to pewnie ci się po prostu sprzęgło kończy Powiedz mi tylko po co trzymasz dłużej to sprzęgło na światłach? Sprzęgło powinno być używane tylko do zmiany biegów a nie do stania z wciśniętym na skrzyżowaniu. Na luz dajesz a jak zielone to dopiero sprzęgło, zmiana biegów i jazda
A nie przyszło Ci do głowy ze im wcześniej ruszysz ze świateł tym wiecej osób przejedzie na zielonym? Ja nie lubie wolnej jazdy i wydaje mi sie ze jak sie zapala zielone to powinno sie juz ruszać a nie naciskać sprzęgło i szukać nerwowo biegu bo jakiś koleś juz ci siedzi na zderzaku
Nie znalazłem żadnych wycieków
Tarcze sprzęgłowe wymieniłem 25 000 km temu więc powinny być dobre
Do kolegi Leopard Pisze tu b o coś nie chce wysyłać PW
Tak odpowietrzyłem i niby pedał jest twardy ale jak chwile przytrzymam tak do połowy wciśnięty na zapalonym silniku to po chwili samo mi pociągnie pedał do podłogi.
Czylo w wysprzęgliku ten oring ma być zwrócony tą szerszą stroną w kierunku dochodzącego płynu?? tzn płyn ma go rozpierać? (szersza strona oringu ma być od strony rurki z płynem a nie od tarczy sprzęgłowej??) Pisze tak bo chce dobrze zrozumieć
A przy wyciąganiu siłownika nie tzreba rozkręcać całego mocowania pedałów? Strasznie ciężko dojść to jednej nakrętki. Ja mam siłownik z bocznym dolotem płynu
Wysłany: 2010-05-26, 23:35
marcin2105 napisał/a:
Do kolegi Leopard
priv doszedł ...odpowiedziałem - z siłownikiem nie jest tak łatwo jak z wysprzeglikiem - czy po odkreceniu wysprzeglika od skrzyni było mokro po stronie sprzegła
leicht panzerwagen
chip tuning
Silnik: 2003 Jetta 2.0
Wysłany: 2010-06-06, 18:08
Witam,
Również mam pewien problem ze sprzęgłem
tzn jak silnik pracuje i wciskam sprzęgło to słychac takie świergotanie jak puszcze, to czasem przestaje a czasem nie
Procz tego przy zmianie biegów nie ma komfortu tzn sprzeglo nie jest takie ostre (jak w innym moim samochodzie)
Czy to zonaka zurzytego sprzęgła czy tez moze czegos innego
Jesli sprzęgło to kompletne czy mozliwe ze tylko któreś z elementów
Pytam dlatego że mam takiego mechanika - przeważnie on mowi zeby odrazu wymieniac wszystko - ale pewnie dla tego ze to jest bardziej pewne wyjscie a mu się nie chce oceniac czy to jest zurzyte a to nie,
pozdrawiaam