Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1403 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-09-15, 20:32
przemo napisał/a:
leopard koles co sie zajmuje pompami tez regeneruje wtryski a co do rorzadu falwej to pasek jak najbardziej gatse ale napinacz to bym ci propnował kupic SKF
nie o to chodzi ... jeśli auto chodzi równo (prawidłowo) na wyprzedzonym kącie wtrysku - oznacza to że wtryski są OK ... co prawda można je zweryfikowac pod względem pylenia i ciśnienia otwarcia - w sieczkarni jest mozliwośc ustawienia ich - ale nic nie wskazuje na uszkodzone wtryski - pomiary wtrysków raczej kontrolne niż pod naprawę
[ Dodano: 2008-09-15, 21:34 ]
falwej napisał/a:
więc według Ciebie wymiana tego zestawu spowoduje powrót o normalności mojej golfiny
zanim cokolwiek rozbierzesz/kupisz - sprawdź ustawienie rozrządu - ustaw silnik na blokadach - będziesz wiedział czy to przestawiony rozrząd czy nie ...
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
samochód był sprawdzany w maju(wtedy go kupowałem) sprawdzali mi ciśnienie w silniku itp i powiedzieli że silnik jest naprawde w bardzo dobrym stanie jak na swoje lata i przebieg, a macie jakiś instruktaż jak ten rozrząd się sprawdza? bo ja jestem kapletnie zielony:(
falwej, Ja bym Ci radził pojechać do tego drugiego mechanika i wymienić rozrząd. Sam się za to lepiej nie zabieraj, bo możesz dużo "narozrabiać". Powodzenia!!
_________________ "Some things are best left alone
VW Golf"
Silnik: 1.9 GTD, 75 KM Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 65 Skąd: Wybrzeże
Wysłany: 2008-09-17, 12:09
przemo napisał/a:
pasek jak najbardziej gatse ale napinacz to bym ci propnował kupic SKF
Ruville wcale nie jest gorszy od SKF-u możesz smiało kupowac ten zestaw. Pracuje w firmie która handluje częściami samochodowymi i zarówno SKF jak i Ruville to producenci z najwyzej półki
byłem u mechanika, on twierdzi że to nie rozrząd, jutro go zabiera na warsztat, zobaczymy, w każdym bądź razie samochód stracił strasznie na mocy, ciężko mu poruszać się nawet ja pierwszym biegu
ahh te golfy gtd.. massakrito . mam podobny problem.. silnik sie krztusił, dostawał drgań, kopcił na siwo - a jak mu ssanie włączyłem to chodził okej ... do czasu.. pojechałem do mechanika - wymieniliśmy końcówki wtrysków i działał jak nófffka .. następnego ranka po odebraniu od mechanika - znowu to samo... krztusi sie i kopci.. ssanie - i chodzi okej.. okazało sie że to wina koła zębatego od wału - bodaj napędowego... podobno wyrobiony tak że nawet sklejenie za wiele nie pomoże... macie jakieś doświadczenia w tym temacie?i czy żeby wziąć wał do regeneracji czy też szlifowania - to trzeba cały silnik rozbierać czy może da się odkręcić miske i od dołu go podejść... pozdrawiam wszystkich