Samemu nie radzę czyścić nastawnika jeżeli się nie ma o tym pojęcia. Czytałem o tym i jest naprawdę ciężko dla laika i można prędzej coś zepsuć niż naprawić. Po czyszczeniu nastawnika powinno się też bak wyczyścić z tych "glutów" które są po ropie w baku. Ja miałem tego pełno w poprzednim dieslu przy smoku. Podejrzewam że to nastawnik bo jeżeli szarpanie w tym zakresie obrotów to na to wskazuje
_________________ Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
nastawnik wyjac rozlozyc to l lacha... ale to złozyc,polutowa i załozyc i odpalic auto.... tooo juz gorzej.... trzba majta nastawnikiem w prawo w lewo az załapie....
Silnik: 1.9tdi 1z Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 309 Skąd: somewhere
Wysłany: 2010-01-24, 16:00
dzis siadam powoli regularnie wciskam gaz obroty tak do 1200 pozniej spadaja na ok1050 i tak stoja a ja gaz caly czas powoli wciskam do konca a tu nic. obroty w miejscu. gdy dodam szybciej gazu to normalnie ale jak delikatnie powoli to obroty nie wzrastaja. to wina tego nastawnika czy jeszcze cos nanic??
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1384 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-02-24, 23:19
raf.sie napisał/a:
oto logi
kąt wtrysku masz mocno rozjechany - do tego w tej chwili korekcje na wtryskiwaczach też nie są dobre (może to byc przyczyna źle ustawionego kata wtrysku) ...
po ustawieniu kata wtrysku zaloguj jeszcze raz 013 - zobaczymy czy korekcje spadną do wartości akceptowalnych - jeśli nie - wtryski do wymiany
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
Silnik: 1.9tdi 1z Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 309 Skąd: somewhere
Wysłany: 2010-02-25, 08:14
nie dawno był ustawiany czyzby zle?? bedzie poprawka z zobaczymy
leopard napisał/a:
wtryski do wymiany
oby nie
[ Dodano: 2010-02-25, 09:10 ]
a jeszcze takie cos powiem cos on troszke duzo pali kiedys duzo mniej. myslalem ze to przez te mrozy ale teraz juz nie ma i jest to samo. tez musi byc jakas przyczyna tego?
http://www.spritmonitor.de/en/detail/341388.html