Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Zapieczony gwint
Kupiłem niedawno używany gwint. Właściciel mówił, że jeździł na nim jakiś rok. Nakrętki do regulacji nie chciały puścić, Kolega doradził mi, że smarować płynem hamulcowym. Po dwóch dniach przednie się ruszyły. Tylne jednak dalej się nie ruszają. radzicie dalej smarować i cierpliwie czekać czy coś innego 

Wszystko jest kwestią gustu,
a o gustach się nie dyskutuje.
moj-golf/vwozidlo-na-jasnej-stronie-mocy-t60864.html
-

CacekMKIII - Czytacz
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
AdiK__ bardzo dobrze prawi, trza go słuchać
Balcer, ten środek zmrozi tylko rdzę i to na chwilę, co ma niby pęknąć? Poza tym jeśli pęknie po stuknięciu młotkiem to wolę sobie nie wyobrażać co by było na pierwszym większym dołku. Sprawa druga - ja kupując używany gwint bym parę razy zdrowo pieprznął we wszystkie nakrętki. Wolę żeby mi pękła któraś w rękach niż podczas jazdy
Tak dla bezpieczeństwa
Balcer, ten środek zmrozi tylko rdzę i to na chwilę, co ma niby pęknąć? Poza tym jeśli pęknie po stuknięciu młotkiem to wolę sobie nie wyobrażać co by było na pierwszym większym dołku. Sprawa druga - ja kupując używany gwint bym parę razy zdrowo pieprznął we wszystkie nakrętki. Wolę żeby mi pękła któraś w rękach niż podczas jazdy
Tak dla bezpieczeństwa-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Opik napisał(a):AdiK__ bardzo dobrze prawi, trza go słuchać
Zgadza się... Tylko źle to zinterpretowałeś.
Opik napisał(a):Balcer, ten środek zmrozi tylko rdzę i to na chwilę, co ma niby pęknąć? Poza tym jeśli pęknie po stuknięciu młotkiem to wolę sobie nie wyobrażać co by było na pierwszym większym dołku.
Wszytko ok do tego momentu...
Opik napisał(a): Sprawa druga - ja kupując używany gwint bym parę razy zdrowo pieprznął we wszystkie nakrętki. Wolę żeby mi pękła któraś w rękach niż podczas jazdy Tak dla bezpieczeństwa
Gdybyś tak postąpił... to byś z miejsca się z tym 'nowym' nabytkiem pożegnał. Więc z tym młotkiem to raczej z daleka. Tym bardziej od gwintu bodaj drobnozwojnego który znajduje się na kolumnie.
A teraz do sedna.
CacekMKIII napisał(a):Kupiłem niedawno używany gwint. Właściciel mówił, że jeździł na nim jakiś rok. Nakrętki do regulacji nie chciały puścić, Kolega doradził mi, że smarować płynem hamulcowym. Po dwóch dniach przednie się ruszyły. Tylne jednak dalej się nie ruszają. radzicie dalej smarować i cierpliwie czekać czy coś innego
Różnie ludzie robią... moczą kolumny w ropie, w coli, używają WD40 lub innych specyfików np. Jak AdiK radzi.
Oczyść dokładnie gwint, zamocuj kolumnę w imadle i Kluczem spróbuj ruszyć nakrętki ew wspomóż się przedłużką. Jeśli pójdzie to nic tylko się cieszyć. A jeśli nie... Rozcinaj i poszukaj szpeca który dorobi takie same tyle że z lepszego materiału niż aluminium.
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Paweu_mk3 napisał(a):Gdybyś tak postąpił... to byś z miejsca się z tym 'nowym' nabytkiem pożegnał. Więc z tym młotkiem to raczej z daleka. Tym bardziej od gwintu bodaj drobnozwojnego który znajduje się na kolumnie.![]()
nie sądzę żeby cokolwiek mu się stało
Mniejsze rzeczy w ten sposób były "rozruszane" i jakoś nic im nie jest. Skoro ta nakrętka ma utrzymać sprężynę to nie jest zrobiona z gównolitu, który po uderzeniu z wyczuciem się pokruszy/połamie. Bo ja nie mówię o tłuczeniu 3kg młotem w to przez pół dnia, tylko obstukaniu zwykłym małym młotkiem dookoła
I gwint owszem, jak najbardziej drobnozwojowy, tylko weź jeszcze pod uwagę jego średnicę-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Spróbuj Fosolem, polej nakrętki i czekaj, aż wytrawi rdzę. Fosolem w taki sposób rozruszałem wkład zamka klapy. Wrzuciłem go do słoiczka z fosolem to aż się w nim gotowało, ale wszystkie tlenki znikły
Rdza poszła z pianą do góry.
Rdza poszła z pianą do góry.-

prezesik - Members
płaski srubokret do pobijania młotek CX-80 i delikatnie cierpliwie i da rade
pare dni pomoczyć i wtedy sprzetem podziałać i pojdzie
pare dni pomoczyć i wtedy sprzetem podziałać i pojdzie Mój Concept
moj-golf/vw-mk3-cabrio-concept-by-jasko-t43936.html
<b>"Nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj, pal, ruszaj"</b>
moj-golf/vw-mk3-cabrio-concept-by-jasko-t43936.html<b>"Nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj, pal, ruszaj"</b>
-

jasiu0997 - Members
Kup nafte wszystko pujdzie
zalej zamocz i może nawet szamtke zalej niech stoi z 24 h
u mnie wszystko puszcza
nie będe radził podgrzewania nakretni bo chyba nie o to chodzi
ale jak wygrzejesz nakretke palnikiem to teżpujdzie
jednak polecam nafte u mnie od zawsze stosuje sie i jest tansze jak WD 40
CX 80 i wszystko inne łacznie z oginalną COCAkolą
zalej zamocz i może nawet szamtke zalej niech stoi z 24 h
u mnie wszystko puszcza
nie będe radził podgrzewania nakretni bo chyba nie o to chodzi
ale jak wygrzejesz nakretke palnikiem to teżpujdzie
jednak polecam nafte u mnie od zawsze stosuje sie i jest tansze jak WD 40
CX 80 i wszystko inne łacznie z oginalną COCAkolą

Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
Po tygodniu stania w płynie hamulcowym puściły 3 z 4. Wydaje mi się że jeden pierścień był zmieniony. Na pewno nie jest aluminium jak reszta. Może tam zaszły jakieś reakcje i się połączyło. Jeszcze jakieś pomysły?
Wszystko jest kwestią gustu,
-

CacekMKIII - Czytacz
• Strona 1 z 1