Tworzył ktoś moze poradnik co do wymiany tych czesci? jesli tak i może ktoś ma to serdecznie podziekuje:)Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Tulejki wahaczy/ łączniki stabilizatora/końcuwówki drążka
Mam pytanie czy w swoim skromnym garażu dam radę to zrobić czy mechanik i nie próbować nawet? nie chciałbym przepłacać ale nie jestem pewien czy to strasznie trudno jest wymienic te 3 częsci w prawym przednim kole
Tworzył ktoś moze poradnik co do wymiany tych czesci? jesli tak i może ktoś ma to serdecznie podziekuje:)
Tworzył ktoś moze poradnik co do wymiany tych czesci? jesli tak i może ktoś ma to serdecznie podziekuje:)This Is Just The Begining... Moje Mk3
-

przemek2604 - Czytacz
Z łącznikiem napewno sobie poradzisz ; ) Końcówke również możesz wymienić ale po tym i tak będziesz musiał jechać ustawić zbieżność ; ) co do tulejek: jeśli śruby nie stoją i nie trzeba ingerować palnikiem to da się aczkolwiek trzeba również mieć naprawde solidne imadło lub prasę by je wcisnąć gdyż odradzam wbijanie młotkiem, tulejka się wygina i rozwulkanizowuje co skraca diametralnie jej właściwości : ) tak więc reasumując wybrałbym się do mechanika zrobi to szybko sprawnie i solidnie (miejmy nadzieję) : )
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
znając mechaników w mojej okolicy to i tak sie młotkiem posłużą:) a jesli na gwincie od drązka kierowniczego oznacze sobie znak/śladi wkręce nowy do tego samego znakuto nie bedzie on tak jakby myśląc w skrócie ustawiony tak jak był?:)
This Is Just The Begining... Moje Mk3
-

przemek2604 - Czytacz
Zamiennik może się różnić długością (końcówka) i wtedy już się kąt przestawi. Więc jak uważasz, możesz zrobić tak jak napisałeś przejechać sie i zobaczysz czy Cię nie ściąga jeśli nie będzie widać znaczącej różnicy to będzie git chyba że oponki zacznie Ci lizać 

-

AdiK__ - Members
heh
nie no może nie ;D sprawdzi sie od razu co i jak
najgorzej mysłę bedzie z wybiciem tych tulejek;/ znasz sposob jak je wydostac?:) jakis przecinak i ognia czy takie sposoby mozna sobie darowac?:)
nie no może nie ;D sprawdzi sie od razu co i jak
najgorzej mysłę bedzie z wybiciem tych tulejek;/ znasz sposob jak je wydostac?:) jakis przecinak i ognia czy takie sposoby mozna sobie darowac?:)This Is Just The Begining... Moje Mk3
-

przemek2604 - Czytacz
-

AdiK__ - Members
przemek2604 napisał(a):najgorzej mysłę bedzie z wybiciem tych tulejek
Najgorzej to będzie odkręcić wahacz, jeśli nie był odkrecany niedawno. Śruby lubią się ukręcić i wtedy jest pod górkę.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
-

Sivy - Members
aaaa o tym to nie wiedziałem;/ no skoro tulką sie tulejki to pewnie dawno nie było ruszane;/ to co potem rozwiercac trzeba??
This Is Just The Begining... Moje Mk3
-

przemek2604 - Czytacz
Urwaną śrube ze środka tulei.
To jest wahacz w mk3. Osadzona sa w nim dwie tuleje oraz swożeń. Górna tuleja odkręca się dość dobrze, dolna mniejsza przenosząca wieksze obciążenie wzdłużne czesto się zapieka. Jesli śruba sie urwie to zostaje w tulei wahacza i trzeba ją rozwiercić. Jeśli masz dobre klucze i chocby imadło powinno Ci się udać, ale żeby dobrze tzn. równo wprasować tuleje w wahacz potrzebna jest prasa (może być ręczna).
To jest wahacz w mk3. Osadzona sa w nim dwie tuleje oraz swożeń. Górna tuleja odkręca się dość dobrze, dolna mniejsza przenosząca wieksze obciążenie wzdłużne czesto się zapieka. Jesli śruba sie urwie to zostaje w tulei wahacza i trzeba ją rozwiercić. Jeśli masz dobre klucze i chocby imadło powinno Ci się udać, ale żeby dobrze tzn. równo wprasować tuleje w wahacz potrzebna jest prasa (może być ręczna).
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
-

Sivy - Members
Sruby za pomocą Wd40 z trudem ale dało sie odkręcic w miare szybko
mielismy problem z wyjeciem sworznia bo zapomnielismy z kolega sruby wyciagnąc i wyjść nie chcial a my mlotkiem tluklismy
ale po paru minutach sie zorientowalismy i zmienione zostało wszystko na nowe
Dzieki a porade ;D
mielismy problem z wyjeciem sworznia bo zapomnielismy z kolega sruby wyciagnąc i wyjść nie chcial a my mlotkiem tluklismy
ale po paru minutach sie zorientowalismy i zmienione zostało wszystko na nowe
Dzieki a porade ;DThis Is Just The Begining... Moje Mk3
-

przemek2604 - Czytacz
Sivy, tak swoją droga to w tym wahaczu są przednie i tylne tuleje a nie górne i dolne ; ) tak ku sprostowaniu
-

AdiK__ - Members
• Strona 1 z 1