Witam
mam pytanko. Mechanik mi mówił że mam do wymiany tuleje tylnią do wymiany. I tu moje pytanie za co te tuleje odpowiadają jakie są objawy jak jest uszkodzona?
Bo za klocki przednie dwa i wymiane tuleji powiedział około 3 stów/ jak to by wyglądąło mniej więcej cenowo?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Kolego Bartek tuleje tylną ale czego wahacza przedniego czy może belki tył . klocków 2 ? dwa klocki to komplet na jedną stronę , a wymienia się komplet czyli 4 klocki po dwa na stronę. Ciężko wywnioskować czy to pseudo mechanik , czy ty źle opisałeś lub zrozumiałeś.
Cena zależy od miasta ilości warsztatów w pobliżu a także terminu bo przed między lub po świętach mogą być wyższe.
klocki przód od 40 zł w górę .
tuleje tylnej belki sztuk 2 bo tak się powinno wymieniać od 150 do 250
tuleje wahacza przód od 50 zł za stronę.
Cena zależy od miasta ilości warsztatów w pobliżu a także terminu bo przed między lub po świętach mogą być wyższe.
klocki przód od 40 zł w górę .
tuleje tylnej belki sztuk 2 bo tak się powinno wymieniać od 150 do 250
tuleje wahacza przód od 50 zł za stronę.
Mój były goferek
moj-golf/golf-mk3-2-0-16v-abf-by-lucek777-t63414.html
Masz problem z autem , chcesz naprawić lub pospawać ? Napisz lub zadzwoń 501-973-826
Masz problem z autem , chcesz naprawić lub pospawać ? Napisz lub zadzwoń 501-973-826
-

Lucek777 - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
klocki to koszt 80-120 zł w zależności jakiej marki i gdzie kupisz, tuleja kosztuje ok 15-20zł (tuleja wahacza), wymiana klocków banalnie prosta - zrobisz sam, tuleję tez można samemu ale trzeba mieć narzędzia, koszt wymiany ok 100zł przeważnie
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Za wymianę u mnie wziął 300 złotych ale to zależy od rodzaju tulei. Bo jedne są takie, że można je wymienić bez ruszania tylnej belki i wtedy koszt tańszy i samemu można zrobić. Natomiast w niektórych modelach golfa miedzy innymi w moim niestety tuleje były takie, że trzeba było zdjąć tylną belkę i wtedy sobie dużo liczą bo większa robocizna i samemu też trudniej.
Tak jak koledzy pisali około 50 złotych za tuleje.
A klocki to zależy od firmy oczywiście zależy jaką chcesz nie polecam febi klocków bo bardzo paprzą felgi i piszczą. Więc myślę, że cena jaka ci zaproponowali nie jest zła i masz to szczęście, że nie trzeba ruszać tej tylnej belki tak jak u mnie.
Tak jak koledzy pisali około 50 złotych za tuleje.
A klocki to zależy od firmy oczywiście zależy jaką chcesz nie polecam febi klocków bo bardzo paprzą felgi i piszczą. Więc myślę, że cena jaka ci zaproponowali nie jest zła i masz to szczęście, że nie trzeba ruszać tej tylnej belki tak jak u mnie.
moj-golf/moj-ukochany-golf-3-prosto-od-emiczki-t41103.html -Ma była miłość 

-

Emiczka - VIP
- Rocznik: 2003
- Silnik: 1.6 passat B5fl
- Nadwozie: kombi
Emiczka przepraszam ale o jaki rodzaj tulei i model chodzi , nie daje mi to spokoju a z tego co wiem to różnica jest tylko w golfie Variant tam idą inne tuleje , a co do wymiany w HB to zależy od sprzętu i od tego jak nam jest wygodniej.można wymieniać na samochodzie lub wywalić belkę.
Ps . pytam bo może źle zrozumiałem lub coś przeoczyłem a człowiek uczy się całe życie
Ps . pytam bo może źle zrozumiałem lub coś przeoczyłem a człowiek uczy się całe życie

Mój były goferek
-

Lucek777 - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Wymieniałem ostatnio i zapłaciłem 60zł za stronę plus koszt tulei Lemfordera. Na pierwszą wymianę jak u mnie warto zakupić zestaw ze śrubami. Jeżeli nie chce wycinać kolektora to ucinasz śrubę i montujesz w 2 stronę. Tak zrobił to u mnie. Moje tuleje były niewymieniane od nowości czyli od 1996r
Doczekały się wymiany w tym przed zimą
Moje wymieniane były na samochodzie. Miał taką ręczną prasę do wciskania tulei. Czas pracy 2h bo stare musiał wycinać brzeszczotem.
Bardzo ważne by dokręcał je po opuszczeniu auta nie wcześniej bo się szybko pozrywają. Ja zostałem przy wymianie i zrobił to jak należny łącznie z dokręcaniem kół kluczem dynamometrycznym bo chcieli pneumatem.
Doczekały się wymiany w tym przed zimą
Moje wymieniane były na samochodzie. Miał taką ręczną prasę do wciskania tulei. Czas pracy 2h bo stare musiał wycinać brzeszczotem.
Bardzo ważne by dokręcał je po opuszczeniu auta nie wcześniej bo się szybko pozrywają. Ja zostałem przy wymianie i zrobił to jak należny łącznie z dokręcaniem kół kluczem dynamometrycznym bo chcieli pneumatem.Pozdrawiam
-

arthorius - Badacz tematu
• Strona 1 z 1