Witam serdecznie.
Od jakiegoś czasu występuje u mnie rytmiczny szum/dudnienie, narastający wraz ze zwiększeniem prędkości jazdy. Występuje on niezależnie od tego czy wrzucony jest bieg, czy luz.
Jeśli chodzi o pracę samych kół, to łożyska w tylnich były wymieniane, stąd chodzą cicho. W przednich kołach szlifowane były tarcze i wymieniane klocki. Podczas obrotu kół, zarówno w jednym jak i w drugim, w pewnym miejscu pojawia się lekki opór, bardzo delikatnie spowalniający róch kół. Przy hamowaniu nie czuję pulsowania pedału.
Przy okazji "diagnostyki" zauważyłem że talerz od amortyzatora przedniego jest w powietrzu, a koła można poruszać od i do silnika (przy podniesionym samochodzie). Ten luz jest w miejscu mocowania kolumny. Koła nie mają innych luzów, co mogłoby wskazywać na łożyska. Czy poduszki amortyzatorów są wybite o ile takie określenie jest trafne?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
andrew_ace napisał(a):Podczas obrotu kół, zarówno w jednym jak i w drugim, w pewnym miejscu pojawia się lekki opór, bardzo delikatnie spowalniający róch kół.
Czyli tarcza mimo przetoczenia dalej jest krzywa.
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Re: szum/dudnienie podczas jazdy
andrew_ace napisał(a):Przy okazji "diagnostyki" zauważyłem że talerz od amortyzatora przedniego jest w powietrzu, a koła można poruszać od i do silnika (przy podniesionym samochodzie). Ten luz jest w miejscu mocowania kolumny. Koła nie mają innych luzów, co mogłoby wskazywać na łożyska. Czy poduszki amortyzatorów są wybite o ile takie określenie jest trafne?
Najprawdopodobniej. Też miałem luzy (ruszając góra/dół) przy zużytych poduszkach, kręcąc kierownicą "przeskakiwało", po wymianie ustąpiło

-

saszelqq - Members
- Rocznik: 1981
- Silnik: 1.1 GG
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Dzięki za porady!
Pojawiła się teoria, że dudnienie generują klocki hamulcowe z powodu braku blaszek mocujących.
Klocki były wymieniane w pakiecie przez mechaników. Posiadają one własne mocowania. Czy potrzebują mimo wszystko tych blaszek?
Pojawiła się teoria, że dudnienie generują klocki hamulcowe z powodu braku blaszek mocujących.
Klocki były wymieniane w pakiecie przez mechaników. Posiadają one własne mocowania. Czy potrzebują mimo wszystko tych blaszek?
- andrew_ace
- Berbeć
• Strona 1 z 1