siemanos
jak sprawdzic czy sworzen jest do wymiany??
przy jezdzie na wprost mam lekkie drgania kierownicy a w zakretach slychac rytmiczne stukanie. myslalem ze to lozyska ale kola nie maja luzu podejrzewam sworznie ale nie wiem jak to sprawdzic
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Jedynie na stacji diagnostycznej możesz sprawdzić albo popatrzyć we własnym zakresie i jeśli gumowa osłona jest uszkodzona to raczej na pewno to jest jego wina ale nie sugeruj się że jeśli gumowa osłona jest to musi być sprawny
-

marcinkoz2910 - Members
Możesz oprzeć stopę o górną część koła i spróbować dosyć energicznie uciskać. Jeżeli Twój sworzeń faktycznie ma dosyś spore luzy, to powinieneś wyczuć to pod nogą
Co do łożysk w przednich piastach, to weź pod uwagę to iż one nie są stożkowe tak jak w tyle więc ich zużycie niekoniecznie objawia się luzem. Zużycie na ogół objawia się głośniejszą pracą (szumy, wycie) oraz dziwnymi odgłosami podczas pokonywania dosyć agresywnie zakrętów.
Co do łożysk w przednich piastach, to weź pod uwagę to iż one nie są stożkowe tak jak w tyle więc ich zużycie niekoniecznie objawia się luzem. Zużycie na ogół objawia się głośniejszą pracą (szumy, wycie) oraz dziwnymi odgłosami podczas pokonywania dosyć agresywnie zakrętów.
-

Repsol - Badacz tematu
zeby sworzen sprawdzic to włóz jakas łyzke do opon czy cos w tym stylu miedzy wahacz a zwrotnice i poruszaj nią i zauwazysz czy jest na nim luz, albo zdejmij koło i szarp za tarcze od dołu to tez wyczujesz luz a co do łozysk to tak jak mówił Repsol
zapraszam do obejrzenia mojego GTI http://www.golf3.pl/topics2/moj-golf-gt ... t14130.htm
-

rogal133 - Badacz tematu
aby sprawdzić sworzeń - podnosisz auto i łyżką napierasz na sworzeń w dół aby zobaczyć czy jest luz dolny lub podkładasz łyżkę od dołu wahacza i napierasz na górę aby zobaczyć czy jest luz górny... sprawdź czy nie są wytłuczone drążki kierownicze i końcówki - możesz mieć też luz na przekładni lub kolumnie kierowniczej. sprawdź tylne tuleje wahaczy przednich(pionowa). może też już mieć dość życia przednia tuleja wahacz(pozioma)...
ale pewnie masz wytłuczone górne mocowania amortyzatorów tzw (głowiczki mc person'a ) - a one potrafią bardzo tłuc...
ale pewnie masz wytłuczone górne mocowania amortyzatorów tzw (głowiczki mc person'a ) - a one potrafią bardzo tłuc...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
u mnie sprawdzili go na zasadzie podniesienia autem i ruszania kołem - one latało na boki i własnie to pokazało, że to sworznie są do wymiany.
Moje mk3
“go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
“go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
-

e2 - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
siemanos
w paitek bylem z samochodem u mechaniora na sprawdzenie sworzni podniosl auto, lapal machal za wszystko i to co wyszlo:
sworznie, koncowki, drazki wszystko cacy ani najmniejszego luzu
okazalo sie ze lozysko w prawym przednim kole jest to wymiany
kupilem wymienil i teraz jest miodzio jazda
w paitek bylem z samochodem u mechaniora na sprawdzenie sworzni podniosl auto, lapal machal za wszystko i to co wyszlo:
sworznie, koncowki, drazki wszystko cacy ani najmniejszego luzu
okazalo sie ze lozysko w prawym przednim kole jest to wymiany
kupilem wymienil i teraz jest miodzio jazda-

strzeliniasty - Members
• Strona 1 z 1