Witam
Zauważyłem w moim golfiku że jak jadę to ściąga mnie lekko w prawo, ciśnienie dobre w kolach.
Na postoju jak nogę założę na koło i staram się bujać autem to odczuwam stukanie , jak lekko bujam to nic nie stuka a jak tylko mocniej to wtedy wyczuwam luz ( stukanie )
Czy to może być końcówka wahacza sworzeń , bo końcówki drążka kierowniczego wymieniałem 3 miechy wcześniej gumy na wahaczach też i wtedy nic nie było żadnych stuków.
Nie wymieniłem tylko końcówek wahacza tych sworzni na trzy śrubki na wahaczu.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Stuki w zawieszeniu przednim
Bebzo288
-

Bebzo28 - Czytacz
Bebzo28, Chodzi ci o sworzeń wahacza
może być wyrobiony i będą luzy ale nie wykluczone że, to nie końcówki drążków, może firma lipna i padły... wjedź na kanał i domowym sposobem możesz sprawdzić, podnosisz lekko auto, pod koło wkładasz łapkę do gwoździ i bujasz, ale najlepiej mieć kogoś do pomocy
może być wyrobiony i będą luzy ale nie wykluczone że, to nie końcówki drążków, może firma lipna i padły... wjedź na kanał i domowym sposobem możesz sprawdzić, podnosisz lekko auto, pod koło wkładasz łapkę do gwoździ i bujasz, ale najlepiej mieć kogoś do pomocy-

paxstor - Members
Koledzy byłem u kumpla na kanale i wszystko sprawdziliśmy końcówki drążka kierownicy są ok, końcówki wahaczy dolnych są ok , gumy na wahaczach ok .
Zauważyłem że jak dotykam ręką koła i kręcę na boki kierownicą lekko to wyczuwam lekki luz na zgaszonym silniku stuka coś w maglownicy, a na odpalonym silniku nic nie stuka ale wyczuwam luz.
Logicznym wytłumaczeniem wszystko wskazuje na końcówki drążka kierowniczego, wymieniałem je w tamtym roku w październiku. Od tamtej pory zrobiłem autem jakieś 34,000 km a dobrej firmy końcówki według książki wytrzymują 40 000 ale nie na polskich drogach.
Jak sprawdzałem końcówki , łapałem ręką końcówkę i ruszałem kierownicą i było czuć luz ale wszędzie delikatny luz który się na pewno na wszystko przenosi , u brata w aucie jak sprawdzałem to końcówka aż waliła przy ruszaniu kierownicą i jak mu wymieniłem to od razu było lepiej. .
Może u mnie będzie tak walić dopiero jak trochę tak pojeżdżę .
jak wy sprawdzacie luz na końcówkach? czy jest jakiś pewny sposób?
Czy poza końcówkami drążków w maglownicy są jeszcze jakieś części które mogą powodować luz w maglownicy?
sorry że się tak rozpisałem.
Zauważyłem że jak dotykam ręką koła i kręcę na boki kierownicą lekko to wyczuwam lekki luz na zgaszonym silniku stuka coś w maglownicy, a na odpalonym silniku nic nie stuka ale wyczuwam luz.
Logicznym wytłumaczeniem wszystko wskazuje na końcówki drążka kierowniczego, wymieniałem je w tamtym roku w październiku. Od tamtej pory zrobiłem autem jakieś 34,000 km a dobrej firmy końcówki według książki wytrzymują 40 000 ale nie na polskich drogach.
Jak sprawdzałem końcówki , łapałem ręką końcówkę i ruszałem kierownicą i było czuć luz ale wszędzie delikatny luz który się na pewno na wszystko przenosi , u brata w aucie jak sprawdzałem to końcówka aż waliła przy ruszaniu kierownicą i jak mu wymieniłem to od razu było lepiej. .
Może u mnie będzie tak walić dopiero jak trochę tak pojeżdżę .
jak wy sprawdzacie luz na końcówkach? czy jest jakiś pewny sposób?
Czy poza końcówkami drążków w maglownicy są jeszcze jakieś części które mogą powodować luz w maglownicy?
sorry że się tak rozpisałem.
Bebzo288
-

Bebzo28 - Czytacz
Bebzo28 napisał(a): staram się bujać autem to odczuwam stukanie
a moze poduszka amortyzatora ci poszla??
poczytaj to forum http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=148583 moze objawy zgodne z twoimi
-

strzeliniasty - Members
strzeliniasty napisał(a):Bebzo28 napisał(a): staram się bujać autem to odczuwam stukanie
a moze poduszka amortyzatora ci poszla??
poczytaj to forum http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=148583 moze objawy zgodne z twoimi
Poduszki mam wymienione razem z amorami .
Bebzo288
-

Bebzo28 - Czytacz
strzeliniasty napisał(a):a lozyska?? sam wymieniales??
Tak i jest ok.
Kupiłem zestaw zawieszenia przedniego do golfa firmy ATP czytałem opinie w gogle, to na innych forach sobie chwalą tą firmę .
http://allegro.pl/show_item.php?item=2606160697
Po rozkręceniu wszystkiego i sprawdzeniu okazało się że tylko sworznie wahaczy były już do niczego reszta ok.
Dlatego waliło na nierównościach , garbach na drodze. Teraz jest ok.
Nie wymieniałem wszystkiego tylko końcówki wahacza sworznie i łączniki stabilizatora.
Zajęło mi to 1:45 minut. Było warto .
Pozdrawiam .
Bebzo288
-

Bebzo28 - Czytacz
• Strona 1 z 1