Witam. Panowie, mam pytanie - od jakiegoś czasu w moim golfiku coś zaczęło stukać. Dźwięki dochodzą z któregoś z przednich kół, Dodam, że stukanie pojawia się przy wchodzeniu w zakręt. Im z większą prędkością wchodzę w zakret tym stukanie jest silniejsze. Geometroa kół byla jakis czas temu sprawdzana jest OK! Byłem ostatnio na przeglądzie i wszystko jest OK, opony sa wymienione tydzień temu... co może być przyczyną ?
sprawdź czy masz wszystko podokręcane w zawieszeniu...mi tak pukała luźna śruba co trzyma ten element gumowo-metalowy w wahaczu...i też tylko na zakrętach nie mówię że to to na 100% ale weź klucza i posprawdzaj na wszelki wypadek może się obejdzie bez wymiany i rozbierania:-)
marcindomka, to może być wina zużytych łożysk przedniej piasty.
One zazwyczaj tak właśnie oznajmiaja swoje zużycie. Czyli wydają dziwne odgłosy (wycie, trzeszczenie, zgrzytanie, szumienie itp.) niekoniecznie podczas jazdy na wprost ale właśnie w czasie pokonywania ostrzejszych łuków, małuch rondek z większą prędkością itp. itd.
Przeguby też możesz posprawdzać.
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
Panowie, dziekuje za wszystkie porady jutro postaram się zaglądnąć do tego. Skłaniałem sie ku łozyskom, ale tak jak jeden z kolegow napisal sprawdze ten element gumowy na wahaczu bo swego czasu podczas zmiany opon mechanik troszke go podgiął bo o coś tam obcierał i od tego czasu wyspępuje stukanie. Jeszcze raz dziekuje i powiadomie o wyniku. Pozdrawiam
ja u siebie wlasnie wymienilem lozyska i objawy huczenia ustapily, a pol roku temu wymienlem sobie tulejki w wahaczach to podstawa.Repsol, ma racje łozyska mi glosniej dawaly o sobie znac przy zakretach myslalem o przegubach ale to duzy koszt wiec najpierw wymienilem podstawowe elementy ktore sie zużywają
a być moze to lozysko na amortyzatorze?? u mnie wlasnie to stuka.
i mam pytanie czy wytarczy dokrecic czy cos w tym stylu??czy wymiana na nowe?? lozysko mam tylko probowalem odkrecic to i mi nie szlo..jest tam nakretka wlasciwie w ksztalcie kola i ma 2 naciecia z gory. czym to odkrecic?? i co zrobic ze sprezyna??czym ja scisnac?? prosze o porady odnosnie wymiany tego lozyska
Jest specjalny klucz Volkswagena wlasnie do tej tulejki. W warsztacie powinni miec, inaczej to beda pukac stukac i uzywac przecinaka jak niektorzy mechanicy. Zadne dokrecanie nie pomoze, tylko wymiana dolnej poduchy. Ja ostatnio je wymienialem, byly dwa razy bardziej splaszczone juz niz nowe, które zalozylem.
Z obu stron obligatoryjnie bo bedzie Ci krzywo auto stalo jak dasz nowa a druga jeszcze nie puka ale juz siadla.
Jak samemu bedziesz wymienial to potrzebny sciagacz do sprezyn bo musisz wyjac calego McPersona. Gornych poduszek nie musisz zmieniac bo jak opuscisz auto to one i tak sie podniosa i nie bedzie na nich obciazenia.
Po tej wymianie od razu zbieznosc i katy do ustawienia. Nie ma, ze ktos tam zaznaczy rysikiem na srubie i dokreci tak samo bo to kompletna bzdura. Do fachowca z komputerem i tyle.