Witam
Mam pytanie czy normalne jest, ze tylne koła mają minimalne luzy na boki? Ostatnio oparłem się nogą o tylne koło i zacząłem naciskac i zauważyłem, że rusza się minimalnie. Jak chwyciłem rękami i zatrząłem ruszać to faktycznie minimalne luzy są. Na przednim kole tego nie ma, więc pytanie moje jest takie czy na tylnym ma byc tak samo, czy moga byc te luzy, a jak nie mogą to co moze byc przyczyną?
Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam
wojtas
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Kolego dokręć sobie docisk łożyska pod tym metalowym dekielkiem. Musisz to z umiarem zrobić nie za mocno. jesli to nie pomoże to wymień łożyska na nowe
- soundsacker
- Czytacz
nic specjalnego, poprostu zdejmujesz koło, dostajesz się do nakrętki i dokręcasz ją, ale nie powinno się tak robić, raczej powinieneś wymienić łożyska tego koła
-

tyberianki - Czytacz
tyberianki napisał(a):nic specjalnego, poprostu zdejmujesz koło, dostajesz się do nakrętki i dokręcasz ją, ale nie powinno się tak robić, raczej powinieneś wymienić łożyska tego koła
jak nie powinno skoro to jest regulacja łożysk... kto ci takich rzeczy naopowiadał.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
scuzz napisał(a):Tylko kolega niech sprawdzi czy te luzy ma na piaście czy na wahaczu.
Ale kolego te luzy to jest mowa o tylnych kołach. nie przednich. chodzi tu o łozyska piast.
-

SotoM - Members
Dobrałem sie do tego wszystkiego...odkręciłem, zdjąłem łożysko...wyglądało ok, więc zamontowałem spowrotem, dokręciłem (tak jak gdzieś czytałem - do końca i o pół obrotu luz) i ... zaczęło huczeć, więc łożysko pewnie do wymiany:)) Czy się myle jednak? Czy wymienia się łożyska parami czy nie ma to znaczenia? I czy prawidłowo to dokręcam? Czy jakąś inną szkołę ktoś poleci?
- wojtas3
jak łozysko huczy to do wymiany. nie musisz robic tego po drugiej stronie. ja jak reguluje łozysko to zakładam koło przykrecam na 2 śruby i wtedy likwiduje luz na łożysku. nie mozna robic tak jak robiłeś. co z tego ze tak dokręciłeś ale to i tak jest za mocno dla łozyska. zrób tak jak ja to robie. załóż koło obróc nim. nakretke troszke dokreć, obróc kołem i załap za koło zobacz czy ma luz na boki i góra dół. jesli ma znowu dokreć delikatnie o jakies 60stopni i ponownie sprawdź na boki i gora dół. jesli czujesz ze luzu nie ma to zostaw. załóż blokadke i zawleczke. moze byc tez tak - ze naa boki luzu moze nie bedziesz juz miał a moze byc góra dół - to wtedy nie bedzie wina łozyska tylko tego ze czop jest wyrobiony na którym są oszadzone łozyska. wtedy musisz też czop wymienic. on jest przykręcony do belki na 4 sróby i trzyma tarcze kotwiczną na ktorej sa zamocowane szczeki hamulcowe.
-

SotoM - Members
• Strona 1 z 1