Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Problem z przednim amortyzatorem
Witam, wczoraj zmieniałem koła na zimowe i miałem spory problem ze zdjęciem prawego przedniego koła.Musiałem kilka razy mocniej uderzyć, aby ściągnąć alu-felgę z piasty.Gdy wreszcie udało mi się to zrobić,zauważyłem że amortyzator opadł ok. 3 cm.Okazało się że w górnej części mocowania pojawił się spory luz,którego nie mogę skasować nakrętką.Dodam że amortyzator wraz z poduszką był wymieniany ok. rok temu i wszystko było ok. aż do czasu tych kilku uderzeń w oponę. Czy mogłem w ten sposób coś uszkodzić?Pozdrawiam i proszę o porady.
- Golf_GL
- Czytacz
- Rocznik: 1992
- Silnik: 1.8 90 KM ABS
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Do tej pory nie było żadnych luzów czy stuków podczas jazdy.Tydzień temu byłem na przeglądzie i wszystko było OK.Teraz po odkręceniu nakrętki górnego mocowania amortyzatora, zauważyłem duży luz poduszki-tej z łożyskiem.Czy nie wypadło stamtąd czasem jakieś zabezpieczenie lub czy nie rozsypało się te łożysko?Najbardziej zastanawiam się, czy jest tam jakieś zabezpieczenie,które mogłoby wyskoczyć podczas uderzeń?
- Golf_GL
- Czytacz
kolego musisz rozkrecić i zobaczyć , moze być poduszka , łożysko, miseczka, sprawdzisz to zobaczyc co moze mieć luzy albo co jest wyrobione 

-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Na opuszczonym aucie odkręć górną nakrętkę, zdejmij talerzyk i dokręć tą specjalną nakrętkę znajdującą się w poduszce, będzie widoczna od góry. U mnie kiedyś się poluzowała to dokręciłem ją wąskim śrubokrętem i młotkiem. Ona ma takie nacięcia idealne, aby przyłożyć płaski śrubokręt i lekko uderzać młotkiem w celu dokręcenia.
-

prezesik - Members
Dzięki za porady.Byłem dzisiaj u mechanika i powiedział mi, że właśnie ten opisywany amortyzator jest nieco dłuższy od lewego i dlatego dużo szybciej pojawiły mi się stuki.Dodam że amortyzatory nie były wymieniane w jednakowym czasie.Jeśli dobrze pamiętam, to nie były one tej samej firmy.Czy jest możliwa taka różnica przy zakupie?
- Golf_GL
- Czytacz
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe